Sănătate INFO scrie în aceste zile despre 2 absolvente de la medicină, care au pierdut procesul cu Ministerul Sănătății și urmează să restituie câte 240 de mii de lei, pentru că au refuzat să se angajeze acolo unde i-a repartizat statul, după ce au studiat gratis la rezidențiat. Un alt medic, care a absolvit Universitatea de Medicină în 2016 va trebui și el să întoarcă statului 230 de mii de lei, chiar dacă s-a angajat în cele din urmă.
Toate trei încheieri irevocabile au fost emise în luna octombrie de către Curtea Supremă de Justiție. Subiectul este unul sensibil, întrucât fiecare are dreptatea lui – statul care a cheltuit bani pentru instruirea specialiștilor, dar nu beneficiază de cunoștințele lor și tinerii specialiști, care spun că statul nu le asigură condiții de muncă atractive, ca ei să meargă în provincie. Știrea a provocat numeroase discuții printre internauți, în mod special printre tinerii doctori, care nu sunt de-acord cu modul în care autoritatea în sănătate încearcă să rezolve problema deficitului de cadre din raioane și le cere să întoarcă sume enorme de bani.
De astăzi, în țară a început imunizarea împotriva gripei de sezon. Primul lot de 50 de mii de doze de vaccin a ajuns în Moldova cu o întârziere de peste 3 săptămâni, anunță Agenţia Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
A început imunizarea împotriva gripei de sezon...
Vaccinurile au fost procurate din bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, de la producătorul francez Sanofi Pasteur și sunt recomandate de OMS pentru emisfera de nord, sezonul 2019/2020. Lotul va fi utilizat pentru vaccinarea femeilor gravide şi copiilor. Serul patruvalent Vaxigrip Tetra protejează doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B, dar nu este efectiv în cazul altor infecții respiratorii virale acute, explică ANSP. Autoritățile sunt în așteptarea a încă 150 de mii de doze, despre care se menționează doar că vor ajunge „în timpul apropriat”.
Se schimbă componența Consiliului de Administrație al CNAM, după plecarea din funcție a mai multor angajați ai administrației publice centrale. Astfel, locul lui Roman Cazan, care a deținut funcția de președinte este luat de Adrian Ermurache. Ministerul Sănătății urmează să fie reprezentat de către actualul secretar de stat Ion Dodon și de Lilia Gantea, șefa Secției planificare asigurări sociale și medicale.
Consilierul președintelui Igor Dodon în domeniul dezvoltării sociale, Viorica Dumbrăveanu, de asemenea, se regăsește în actuala componență a CA. Dumbrăveanu face parte din „garda veche” a fostului Guvern Pavel Filip. Printre viitorii membri se regăsește și Olga Șchiopu, președintele Uniunii instituțiilor medicale private și director general al Medpark. Instituția pe care o conduce este contractată de către CNAM, prin urmare există riscul să fie admise conflicte de interese.
Și astăzi, Ministerul Sănătății a publicat un raport de activitate pentru ultimele 5 luni. Printre altele, în această perioadă au avut loc inspecții financiare la câteva dintre cele mai mari instituții din domeniul sănătății, în urma cărora au fost depistate numeroase încălcări privind cheltuirea banului public. Detalii găsiți pe Sănătate INFO.
[Transcriere: Alla Ceapai]