Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct


Citiți pe portalul Anticoruptie.md de ce este din nou cercetat penal activistul Anatol Mătăsaru. Anatol Mătăsaru are statut de bănuit într-un dosar penal intentat de Poliția sectorului Centru al capitalei la solicitarea avocatei Ala Popa, fosta soție a ex-procurorului general adjunct, Igor Popa, pentru încălcarea inviolabilității vieții personale. În acest scop a fost constituit un grup special de anchetă. Avocata s-a plâns pe activist, făcând referință la spusele unui paznic de la clădirea în care închiriază un birou, că Mătăsaru s-a interesat de ea, a întrebat dacă este mașina la parcare și dacă o vizitează fostul ei soț. Ala Popa a prezentat ca probă un filmuleț realizat de Mătăsaru despre schimbarea guvernării și demisia lui Nicolae Chitoroagă, nașul de cununie al avocatei, din funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale. În filmuleț este o secvență de o secundă în care apare Ala Popa la volanul unui automobil. Alte detalii, aflați pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri aflați că Guvernul a criticat proiectul de lege, elaborat de deputații Partidului Șor, Marina Tauber și Denis Ulanov, care prevede modificarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură și din Codul Electoral. Potrivit proiectului, procurorul general ar urma să fie ales prin vot universal. Avizul negativ, elaborat de Guvern, urmează să fie examinat în ședința de vineri a Cabinetului de Miniștri. Proiectul de lege înaintat de Tauber și Ulanov prevede posibilitatea demiterii procurorului general pe calea referendumului republican. În acest sens, se propune alegerea și demiterea procurorului general de către cetățeni, prin sufragiu universal, egal, secret, direct și liber exprimat. În urma examinării proiectului de lege, Guvernul a punctat că nu susține inițiativa legislativă, întrucât însăși Legea Supremă stabilește modul de numire și demitere a procurorului general, iar inițiativa legislativă a Partidului Șor conține prevederi neconstituționale.


Într-un alt articol se arată că procurorul anticorupție Viorel Morari nu exclude că dosarul privind presupusa finanțare a Partidului Socialiștilor din bani din Federația Rusă, despre care vorbea președintele Igor Dodon la negocierile din primăvară cu Vladimir Plahotniuc, filmate cu camera ascunsă, ar putea fi reluat. „Dosarul se află la mine pe masă. Sunt 12 volume. Ca procuror ierarhic superior am obligațiunea de a verifica și a analiza dacă a fost luată o decizie corectă și că într-adevăr nu există temei pentru pornirea unui dosar penal”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție în cadrul celei mai recente ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație.

Viorel Morari a precizat că Igor Dodon nu are vreo calitate în niciun dosar aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Alte detalii, pe portalul nostru.

Vă amintim că dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG