Lista medicamentelor compensate are la bază un proces netransparent. În timp ce pe medicamente se cheltuie milioane de lei, pacienții nu simt schimbări majore. Acestea sunt câteva din concluziile studiului Accesibilitatea la medicamente prin prisma listei medicamentelor compensate realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Studiul s-a axat atât pe componenta cantitativă cât și calitativă. Astfel, autorii studiului spun că Regulamentul privind mecanismul de includere a medicamentelor în lista compensatelor de către stat este incomplet și are nevoie de reglementări mai detaliate și mai stricte.
Documentul, elaborat în 2015 și revizuit în următorii doi ani nu oferă, între altele, instrumente și ghiduri pentru o evaluare profundă a calității studiilor și datelor incluse în dosar ca dovezi pentru raportare, nu aprobă ghiduri cu privire la aplicarea instrumentelor privind sinteza dovezilor, inclusiv instrucțiuni pentru completarea raportului tehnic de evaluare a medicamentelor propuse pentru includere în Lista Medicamentelor Compensate (LMC).
Modificările la Legea privind controlul tutunului au fost votate în prima lectură în cadrul ședinței Parlamentului. Astfel, produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările obișnuite. De asemenea, urmează să se facă modificări și în Codul contravențional și Codul fiscal. Legea va conține termeni noi precum „aerosol de produs din tutun și produs conex”, „țigaretă pentru dispozitiv de încălzire a tutunului” și modificări la noțiunea „fumat”.
Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, oferind timp industriei de produse de tutun care nu ard să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu ard, plasate pe piață până la intrarea în vigoare a legii, vor fi comercializate până la epuizarea stocului.
O aplicaţie web care analizează posibilele reacţii dintre medicamente şi alimente sau între diverse combinaţii de medicamente, utilă atât pacienţilor, cât şi medicilor şi farmaciştilor, a fost dezvoltată de o absolventă a UBB Cluj-Napoca. Edith Karda a declarat corespondentului MEDIAFAX, că a lucrat la aplicaţia web câteva luni, din toamna anului trecut, aceasta constituind şi tema lucrării sale de licenţă la absolvirea facultăţii. Tânăra a absolvit în acest an programul de studii Informatică în limba germană a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca şi a primit, pentru aplicaţia „Medinfo”, marele premiu al unui concurs organizat de o companie germană.
[Transcriere: Alla Ceapai].