Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Natura”


Invitata emisiunii este Lilia Curchi.

„Revista Natura aduce în numărul din luna noiembrie frumuseţea Basarabiei, cântată printr-un înălţător editorial semnat de Alecu Reniţă. Directorul revistei ne deschide o mărturisire a dragostei faţă de neam şi țară: „În timpurile cele mai mârșave, când eram scuipat – și de cei de sus și de cei de jos – de străini și colaboraționiști pentru credința mea românească, nu am acceptat de dragul carierei profesionale să rostesc, pentru protocol sau ritualul de angajare, măcar o silabă împotriva României și a Neamului românesc. Silă și milă mi-a fost și îmi este de corul trădătorilor, fariseilor și rătăciților. Mă simt curat și demn în fața Țării mele – România! În anii de ocupație sovietică, contrar ideologiei oficiale, am spus haitei comuniste de la Chișinău, cu prețul libertății mele, că Basarabia este românească, nu rusească”.

Tot în spiritul aşteptării reîntregirii neamului românesc este discuţia de suflet cu interpretul Viorel Burlacu, intervievat de Gheorghe Budeanu.

Problema arderii frunzelor este abordată de revista Natura, care vine cu argumente contra acestei practici nocive. Natura publică şi strigătul de disperare al locuitorilor din Suruceni, care dau alarma asupra pericolului funcţionării ilegale a poligonului de deşeuri care, pe parcursul ultimilor ani, arde permanent. Situaţia râului Ialpug, care a devenit o gură de canalizare, este abordată în paginile revistei.

Cauza problemelor de mediu este lipsa educaţiei şi culturii ecologice, este opinia frecventă a experţilor. Un exemplu de implicare în redresarea lucrurilor este Serviciul Forestier al SUA, care, de 2 ani, sprijină educația de mediu a tinerilor din Republica Moldova. Actualmente, împreună cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, este realizat un proiect dedicat tinerilor și profesorilor din localitățile Rezervației Orheiul Vechi și din împrejurimi. Mai multe detalii veți găsi în paginile revistei Natura.

Frumuseţile Socolei, un sat suspendat între cer și pământ, precum şi cele din Poiana şi Rezervația peisagistică Poiana-Curătura ne sunt descrise de Silvia Ursul, iar Sorenela Reniţă ne duce până în Stockholm prin imagini şi cuvinte.

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG