„Citiți pe portalul Anticoruptie.md istoria unei mite pentru procurori. O remunerare de 235 de mii de euro i-ar fi determinat pe procurorii Anticorupție să înceteze urmărirea penală și să-l elibereze din arest pe un om de afaceri, suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Intermediarul care a filmat cu camera ascunsă momentul în care transmitea banii unei procurore, a raportat cazul la Procuratura Anticorupție. Cazul a fost mușamalizat, iar plângerea a fost iradiată de la evidență. Alte detalii, aflați pe Anticoruptie.md.
La rubrica știri citiți despre un studiu făcut public recent. Perioade de arest inegale pentru fapte similare, tergiversarea examinării dosarului în unele cazuri și satisfacerea demersurilor motivate electoral în alte cazuri, administrarea diferită a probelor și aplicarea disproporționată a sechestrului - sunt câteva aspecte scoase la iveală de autorii unui raport de monitorizare a selectivității justiției, care au analizat comportamentul, acțiunile și deciziile organelor de anchetă, procuraturii și instanțelor de judecată, în cadrul dosarelor de rezonanță în privința actorilor politici.
Experții au constatat existența unor abordări diferite în patru cazuri asemănătoare, care țin de trei dintre subiecții monitorizării – Vlad Filat, Ilan Șor și Chiril Lucinschi, precum și un subiect aflat în afara monitorizării – Veaceslav Platon. Toate cele patru dosare se referă, potrivit procurorilor, la așa-numitul caz al „furtului miliardului”. Analiza comportamentului procurorilor și judecătorilor în cele patru dosare trădează o atitudine privilegiată, pe mai multe aspecte, manifestată de organul de anchetă și instanță lui Ilan Șor, considerat afiliat guvernării PDM. Există și unele deosebiri procesuale de tratament al lui Ilan Șor ca primar de Orhei și Dorin Chirtoacă. Detalii, pe Anticoruptie.md.
Într-un alt articol se arată că o mamă luptă de șapte ani în justiție ca să i se facă dreptate pentru fiul său care a fost ucis. Larisa Colun, o femeie din satul Suhuluceni, raionul Telenești, luptă de mai bine de șapte ani în justuție pentru a obține condamnarea celui care l-ar fi ucis pe fiul ei în vârstă de doar 31 de ani. Pentru că justiția bate pasul pe loc, iar presupusul asasin este în libertate, femeia a depus o sesizare pe Harta Corupției a portalului nostru. Femeia care muncește de mai mulți ani în Italia și este nevoită să facă naveta de câteva ori pe an, pentru a participa la ședințele de judecată, ne-a comunicat că incidentul a avut loc în aprilie 2012, în satul Suhuluceni, în prezența mai mulți martori. În timp ce Ion Colun și consăteanul Nicolae Stegărescu încercau să clarifice o situație, ultimul l-ar fi înjunghiat de două ori cu un cuțit pe Ion, apoi a urcat într-o mașină și a plecat la o prietenă de-a sa. Victimei i-a fost secesionată artera femorală și ea a decedat peste 15 minute din cauza hemarogiei puternice. Fiind reținut, Nicolae Stegărescu a declarat că Ion Colun ar fi cerut de la el o mie de dolari, iar în timpul discuției Ion a căzut și s-a infipt din întâmplare în cuțit. Alte detalii, pe portalul nostru.
Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”