Linkuri accesibilitate

Un parc fotovoltaic construit din bani publici nu poate fi conectat de 3 ani la rețeaua de energie electrică


Parcul fotovoltaic din Ceadîr-Lunga are o putere de 330 kW
Parcul fotovoltaic din Ceadîr-Lunga are o putere de 330 kW

Primăria Ceadîr-Lunga încearcă de 3 ani să racordeze la rețea un parc fotovoltaic care a costat peste 5 milioane de lei. Furnizorul spune că solicitantul nu a îndeplinit cerințele tehnice, în timp ce Guvernul cere, în contextul crizei energetice, să fie deblocate procesele de racordare. 

Parcul fotovoltaic din Ceadîr-Lunga are o putere instalată de 330 kW și ar putea asigura mai mult de jumătate din iluminatul stradal al orașului pe timp de noapte, însă nu a fost, deocamdată, racordat la rețeaua de energie electrică.

Centrala a fost construită acum 3 ani, prin programul național „Satul European”, cu investiții de peste 5 milioane de lei, și alte 350.000 de lei, din bugetul local. „De 2 ani nu putem să lansăm acest parc. De fiecare dată, apar noi și noi solicitări de la Premier Energy. Sperăm să pornim acest parc, atât de necesar pentru țara noastră”, a spus Europei Libere primarul municipiului Ceadîr-Lunga, Anatolii Topal.

Pe de altă parte, compania „Premier Energy Distribution” susține că procesul de admitere în exploatare a parcului este tergiversat de solicitant, adică de primăria Ceadîr-Lunga. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, furnizorul de energie electrică spune că, în decursul celor 3 ani, proiectul elaborat pentru parcul fotovoltaic nu corespundea condițiilor tehnice indicate în avizul de racordare.

S-a ajuns la o soluție finală abia pe 9 ianuarie 2025, însă compania așteaptă ca autoritățile publice locale să prezinte actele care ar confirma îndeplinirea lucrărilor și admiterea în exploatare a parcului și alte acte, de corespundere a instalațiilor, emise de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Primarul orașului Ceadîr-Lunga, Anatolii Topal, spune că proiectele asemenea parcului fotovoltaic din localitate trebuie să fie o prioritate pentru guvernare.
Primarul orașului Ceadîr-Lunga, Anatolii Topal, spune că proiectele asemenea parcului fotovoltaic din localitate trebuie să fie o prioritate pentru guvernare.

Edilul crede că Guvernul ar trebuie „să prioritizeze asemenea proiecte”. Până vor reuși să pornească parcului fotovoltaic, autoritățile publice din oraș analizează posibilitatea să deconecteze iluminatul stradal pe timp de noapte. „Dar asta ar putea avea consecințe: vor crește furturile din case”, susține Topal.

Deblocarea procesului de racordare, dar cu respectarea regulilor

În prima dispoziție emisă după declararea stării de urgență, pe 27 decembrie 2024, Comisia Situații Excepționale a dispus să fie deblocate capacitățile de racordare la rețeaua de energie electrică pentru potențialii producători care au avize de racordare a centralelor electrice și care au finalizat cel puțin etapa coordonării cu operatorul de sistem a proiectului de execuție pentru respectiva centrală electrică. „Pentru valorificarea eficientă a surselor de generare a energiei”, a explicat Guvernul.

Parcul fotovoltaic ar acoperi mai mult de jumătate din consumul energiei electrice al iluminatului stradal pe timp de noapte.
Parcul fotovoltaic ar acoperi mai mult de jumătate din consumul energiei electrice al iluminatului stradal pe timp de noapte.

Premierul Dorin Recean a declarat că, în contextul crizei energetice, este important să fie folosite în totalitate capacitățile proprii de producție a electricității.

Cu toate acestea, „Premier Energy Distribution” subliniază, în răspunsul oferit Europei Libere, că se așteaptă de la solicitanții care vor să producă energie regenerabilă să se conformeze deplin cadrului legal și să îndeplinească toate condițiile tehnice indicate în avizele de racordare.

Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă, în februarie 2024 în R. Moldova erau doar două instituții bugetare producătoare de energie regenerabilă, iar către finalul anului, numărul lor a ajuns la 69, cu o putere totală contractată de aproape 3 MW.

Producția de energie regenerabilă depinde de condițiile meteorologice. Pe 19 ianuarie 2025, când au fost temperaturi de peste 10 grade Celsius și vremea era însorită, producția de energie regenerabilă a atins valori record – 20,59% din consumul total al energiei electrice.

În zilele fără soare, așa cum a fost vineri, 24 ianuarie, producția de energie regenerabilă a acoperit 4,98% din consum.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

XS
SM
MD
LG