Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Cum îi reușește R. Moldova să-și sporească energia din soare și vânt


În 2025, în R. Moldova s-au produs peste 690 de mii de MW de energie electrică din surse regenerabile.
În 2025, în R. Moldova s-au produs peste 690 de mii de MW de energie electrică din surse regenerabile.

Mecanismele de suport pentru dezvoltarea sectorului energiei verzi, pus în aplicare acum trei ani, explică saltul R. Moldova în producerea energiei electrice din surse regenerabile [soare, vânt, apă], afirmă la Europa Liberă, Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED).

Cum îi reușește R. Moldova să-și sporească energia din soare și vânt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:15 0:00

Cele mai recente date, prezentate de Ion Muntean, în podcastul „În esență...” arată că, în ultimul an, în R. Moldova s-au produs peste 690 de mii de MW de energie electrică din surse regenerabile, ceea ce constituie mai bine de 16,7% din consumul anual al țării în 2024. Asta înseamnă o creștere de trei ori față de acum doi ani și de opt ori în raport cu 2020.

„Mecanismele de suport dau roade acum”, susține Ion Muntean. El amintește că, acum trei ani, aproximativ 150 de producători obținuseră dreptul de a investi în instalații fotovoltaice cu puterea de până la 1 MW și în turbine eoliene cu capacitatea de până la 4 MW.

Ion Muntean explică în podcast că sectorul energiei verzi din R. Moldova evoluează într-o perioadă de timp mai restrânsă, față de cum a fost acest proces în alte țări, inclusiv europene, unde sectorul s-a dezvoltat în ritmuri mai lente.

Invitatul vorbește, între altele, în podcast în ce tipuri de sisteme de generare a energiei din surse regenerabile e mai nimerit de investit.

Investițiile în sectorul moldovean al energiei regenerabile din ultimii ani, potrivit calculelor lui Ion Muntean, se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro.

Când energia regenerabilă poate să devină „regină” a sistemului energetic

În podcast, Ion Munteanu spune că, pe fondul actualelor „progrese consistente”, ponderea energiei obținute din surse regenerabile în R. Moldova va fi în continuă creștere în următorii ani.

„Cred că până în 2030 se va simți o tendință dinamică și un progres semnificativ la acest capitol”, spune directorul CNED.

Potrivit lui, asta se va întâmpla și în contextul măsurilor de decarbonizare a sectorului energetic. Acestea prevăd reducerea energiei generare din resurse fosile și utilizarea pe larg a resurselor ecologice regenerabile.

Șeful CNED spune că este realist ca deja către 2040 energia regenerabilă să devină „regină” a sistemului energetic din R. Moldova.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean (stânga), și autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, în redacția Europei Libere.
Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean (stânga), și autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, în redacția Europei Libere.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Ce surse de energie regenerabilă ar fi mai potrivite, mai rentabile și promiţătoare pentru R. Moldova – fotovoltaice sau eoliene, altele?
  • Care sunt constrângerile și dificultățile în procesul de dezvoltare a domeniului energiei verzi?
  • Cum se repartizează în plan regional instalațiile pentru producerea energiei verzi?
  • Estimativ cât a economisit R. Moldova urmare a creșterii volumului de energie regenerabilă produsă în ultima perioadă?
  • Cum trebuie înțelese oscilațiile datelor privind energia regenerabilă din consumul curent de energie electrică al R. Moldova de după 1 ianuarie.
  • Cum poate convins un gospodar sau un agent economic să-și instaleze panouri fotovoltaice? Care ar fi investiția medie necesară pentru agenți economici și rezidenții sectorului privat?
  • Cât a investit statul R. Moldova și sectorul privat în dinamizarea sectorului de energie verde?
  • Cum și cu cât urmează să fie majorate cotele de producere a energiei verzi în R. Moldova?
  • Moldovenii și risipa energetică.
  • Despre Programul de Vouchere pentru Electrocasnice – ce s-a reușit, cât s-a investit?
  • Ce planuri există pentru îmbunătățirea consumului energetic și eficientizării energetice în sectorul rezidențial?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – Reporterii, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; Laboratorul Social – în zi de marți; Pe agendă – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize Dincolo de știri.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG