Linkuri accesibilitate

UE și R. Moldova își majorează reciproc cotele la exportul unor produse agricole


Deși au fost mărite cotele, exportatorii moldoveni nu reușesc să valorifice unele dintre acestea, cum ar fi cele pentru roșii sau usturoi.
Deși au fost mărite cotele, exportatorii moldoveni nu reușesc să valorifice unele dintre acestea, cum ar fi cele pentru roșii sau usturoi.

Uniunea Europeană și Guvernul R. Moldova au actualizat condițiile comerciale bilaterale ale zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare. Astfel, vor fi majorate cotele de export pentru unele fructe moldovenești și se va îmbunătăți accesul pe piața moldoveană a unor cărnuri și lactate din UE.

După ce această revizuire a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător va trece prin toate procedurile de aprobare, agricultorii moldoveni vor putea exporta în UE fără să plătească taxe vamale de patru ori mai multe prune – de la 15.000 de tone, până acum, la 61.000 de tone.

Cota pentru exportul de cireșe va crește de trei ori, până la 4.500 de tone, la strugurii de masă – de la 20.000 de tone până la 40.000 de tone, iar la mere – de la 40.000 până la 50.000 de tone.

La fel, vor fi scutite de taxe vamale sucurile de struguri, roșiile și usturoiul din R. Moldova.

Este vorba de puținele exporturi moldovenești care încă nu au fost scutite de taxe în baza Acordului de asociere Moldova-UE, semnat în 2014 și în vigoare din 2016.

Ministra Economiei, Doina Nistor, a spus că noile cote sunt „generoase” și că acest acord aduce piața moldoveană „mai aproape de UE”. Iar comisarul pentru Agricultură și Alimentație, Christophe Hansen, a declarat că acest pachet „deschide noi oportunități” pentru fermierii moldoveni.

Nu se știe care sunt cotele pentru produsele din UE

Accesul pe piața UE pentru produsele moldovenești este condiționat de alinierea treptată a Republicii Moldova la standardele europene de producție, cum ar fi utilizarea pesticidelor.

La rândul său, R. Moldova s-a angajat „să îmbunătățească” accesul pe piața sa pentru anumite exporturi agricole ale UE. Astfel, urmează să fie majorate cotele pentru carnea de porc și de pasăre și să fie oferite noi cote tarifare pentru carnea congelată dezosată, lapte și unt.

Nici UE, nici Guvernul moldovean nu au precizat care vor fi acestea. Autoritățile de la Chișinău au spus doar că majorările se vor face gradual, din 2026.

Înțelegerea prevede că părțile vor putea să aplice un mecanism de protecție, adică să adopte anumite măsuri în cazul în care importurile vor provoca „efecte negative”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

O altă revizuire este planificată pentru 2027. Aceasta va lua în considerare cât de mult progresează R. Moldova pe calea aderării, cât de bine se integrează piața sa cu UE, cât de mult sunt utilizate cotele convenite și cum evoluează capacitățile de producție și de import.

Vezi și reportajul despre Ion Constantin din satul Micăuți, Strășeni - unul din puținii agricultori care cultivă usturoi în R. Moldova.
Usturoiul moldovenesc acoperă doar 10% din consumul populației: „Mai avem de muncit până a ajunge la export”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

Producțiile locale, încă vulnerabile

Expertul economic Viorel Chivriga a spus Europei Libere că majorarea cotelor de export reprezintă „o piesă importantă pentru motorul dezvoltării economice” a R. Moldova.

Potrivit lui, exporturile agricole în UE sunt în creștere: „Prunele sunt în top, nucile – la fel, situația devine mai bună cu strugurii de masă, își fac drum pe piața comunitară cireșele și merele, care erau comercializate acum câțiva ani în mare parte în Rusia și Belarus”.

Totuși, exportatorii moldoveni nu reușesc să valorifice unele cote, cum ar fi cele pentru roșii sau usturoi. Viorel Chivriga spune că „producțiile locale rămân încă destul de vulnerabile” în fața factorilor de risc, în primul rând, a schimbărilor climatice, care afectează recoltele.

„Avem cote, dar noi, de fapt, ori nu exportăm deloc, ori exportăm foarte puțin”, a concluzionat expertul.

Datele statistice pentru primele cinci luni ale anului 2025 arată o scădere generală a exporturilor de mărfuri moldovenești cu peste 10%. Exporturile totale au fost de 1,3 miliarde de dolari, dintre care 841 de milioane dolari – în țările UE. Cota exporturilor spre UE a scăzut ușor, până la 63%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În 2024, exporturile către UE s-au cifrat la circa 2,4 miliarde de dolari.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG