Într-un răspuns dat Europei Libere pe 11 februarie, Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina (GTSOU) a spus că se conduce de legislația europeană și, prin urmare, „oferă acces deschis la capacități tuturor clienților” cu care are contract, inclusiv MET Group, descris drept „unul dintre cei mai activi” utilizatori străini ai sistemului de conducte ucrainene.
Dar operatorul ucrainean nu a precizat dacă are capacități de transport disponibile, la ce etapă se află discuțiile și când se pot încheia.
Premierul Dorin Recean a anunțat pe 10 februarie că administrația de la Tiraspol a respins o ofertă a guvernului de la Chișinău și a Uniunii Europene de a cumpăra mai departe gaze pentru regiunea transnistreană dintr-un grant european, în schimbul unor pași pentru îmbunătățirea drepturilor omului în stânga Nistrului.
Tiraspolul a preferat, în schimb un aranjament prin care gazele ar fi aduse la hotar cu R. Moldova de trader-ul european MET Group și plătite dintr-un credit rusesc printr-o firmă din Dubai, transportul lor pe teritoriul moldovean până în regiunea transnistreană urmând să fie asigurat de întreprinderea Moldovagaz.
Guvernul de la Chișinău și autoritățile de la Tiraspol au declarat că aceste livrări ar trebui să înceapă la 13 februarie și să dureze până la sfârșitul lunii. Dar MET Group a spus că ele „pot avea loc doar dacă este pregătit” operatorul ucrainean.
- Te-ar putea interesa și: Nu e gata: Firma „ungurească” MET încă mai discută cu Ucraina aducerea de gaze în Transnistria
Creată în 2007 ca subsidiară a firmei ungare MOL, MET Group este astăzi o „companie energetică integrată” europeană, cu sediul în Elveția, are activități în 17 țări și este prezentă în 39 de hub-uri energetice internaționale.
Operatorul ucrainean GTSOU a spus Europei Libere că are cu MET un parteneriat „de lungă durată” și un contract semnat „pentru mai mulți ani”, așa încât îi poate pune la dispoziție „toate punctele de interconectare transfrontalieră” ale Ucrainei, inclusiv cele de pe Conducta Transbalcanică.
La Chișinău, autoritățile au spus că ar fi preferat soluția livrărilor de gaze în stânga Nistrului cu ajutorul granturilor UE, dar că nu se va opune soluției temporare alese de administrația de la Tiraspol pentru a „nu lăsă oamenii să înghețe”.
Premierul Recean a mai spus că Tiraspolul nu a fost lăsat de Moscova să accepte oferta UE, iar soluția pe care a ales-o „înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te