Linkuri accesibilitate

Donald Trump și-a apărat decizia de a comunica Rusiei informații strict secrete despre ISIS


Donald Trump
Donald Trump

Democrații și unii republicani în Congres și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu relatările din presa americană.

Presa americană relatează că președintele Donald Trump i-ar fi împărtășit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, la întâlnirea lor de săptămâna trecută, date secrete care pot compromite o sursă de informații a Statelor Unite despre activitățile grupării extremiste Statul Islamic.

Presa din Statele Unite, inclusiv Washington Post și Reuters, citează oficiali sub protecția anonimatului care spun că, la întâlnirea din 10 mai cu Lavrov și cu ambasadorul rus Serghei Kisliak, la Casa Albă, președintele Trump a deviat de la scenariul pre-stabilit al discuțiilor, povestindu-le celor doi despre o amenințare nouă din partea Statului Islamic, implicând folosirea laptopurilor aduse la bordul avioanelor de pasageri.

Statele Unite ar fi aflat despre amenințarea de tip nou de la o țară parteneră cu care au o înțelegere foarte sensibilă privind schimbul de informații. Dar această țară n-a fost întrebată dacă este de acord ca și Rusia să știe că are acces la informații despre ce face Statul Islamic, așa încât relația Statelor Unite cu acest aliat prețios ar fi fost pusă în pericol, a scris presa.

New York Times a dezvăluit între timp că partenerul în cauză al Statelor Unite ar fi Israelul și că există îngrijorări că aceste informații strict secrete - despre care nu a fost informat nici Congresul american - ar putea ajunge în mîinile iranienilor.

H. R. McMaster
H. R. McMaster

Consilierul pentru securitatea națională, H.R. McMaster, a spus inițial că relatările presei ar fi false. McMaster a declarat că „președintele și ministrul rus de externe au trecut în revistă o serie de amenințări comune la adresa ambelor țări, inclusiv în privința aviației civile. Dar nu au fost discutate nicio clipă sursele și metodele de colectare a informațiilor, iar președintele nu a dezvăluit nicio operațiune militară despre care nu se știa deja public”.

Astăzi, Donald Trump și-a apărat și el decizia de a împărtăși rușilor „fapte despre terorism și siguranța zborurilor”. „Ca președinte […], am dreptul absolut să o fac”, a scris Trump pe Twitter, adăugând că a acționat din rațiuni umanitare și din dorința ca convingă Rusia să facă mai mult pentru combaterea Statului Islamic.

Kremlinul a reacționat prin vocea purtătorului de cuvînt Dmitri Peskov, care a spus că articolele din presa americană ar fi doar „prostii”. „Nu este o temă care să ne intereseze – este o nouă prostie și nu vrem să avem de a face cu ea, nici s-o confirmăm, nici s-o infirmăm”, a spus purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov.

Donald Trump și Serghei Lavrov la Casa Albă, 10 mai 2017
Donald Trump și Serghei Lavrov la Casa Albă, 10 mai 2017

În Congresul de la Washington, democrații și unii republicani și-au exprimat îngrijorarea crescîndă față de comportamentul președintelui.

Senatorul democrat Chris Coons a spus că dezvăluirile presei despre cele petrecute la întâlnirea Trump Lavrov sunt șocante. „Sugestia că președintele putea împărtăși informații strict secrete ministrului rus de externe este profund îngrijorătoare”, a spus Coons.

Senatorul Bob Corker, președintele republican al Comitetului pentru relațiile externe, a spus că relatările sunt „îngrijorătoare” și „problematice”, iar lipsa de disciplină de la Casa Albă creează haos în activitatea oficialilor responsabili de securitatea națională.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG