Zelenski a ajuns în Emiratele Arabe Unite în seara de 16 februarie, spunând că se află într-o misiune de consolidare a relațiilor economice în regiune și că ulterior va călători în Arabia Saudită, de asemenea pentru discuții pe teme economice.
Arabia Saudită este locul unde președintele american Donald Trump a spus că-și trimite negociatorii pentru convorbiri cu Rusia, la care Zelenski a spus inițial că Ucraina nu a fost invitată.
Înaintea președintelui ucrainean, în Arabia Saudită, a ajuns o delegație de la Kiev condusă de viceprim-ministra responsabilă cu economia, Iulia Sviridenko.
Ministra Sviridenko a scris într-o postare pe Facebook că Ucraina se pregătește de o serie de acorduri economice cu țările din regiune. Dar ea nu a spus dacă vizita președintelui Zelenski așteptat în Arabia Saudită mai târziu are legătură cu tratativele anunțate între SUA și Rusia pentru a opri războiul din Ucraina.
Din echipa SUA în drum spre Arabia Saudită fac parte negociatorul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz. Witkoff a spus că pe 16 februarie la televiziunea americană Fox News că speră în „progrese foarte bune”.
Li se va alătura secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, care se află în Israel după ce a participat la Conferința de Securitate de la München alături de numeroși aliați europeni.
Vorbind în emisiunea „Meet the Press” a televiziunii americane CBS, Rubio a spus pe 16 februarie că următoarele câteva zile vor arăta dacă președintele rus, Vladimir Putin, „are intenții serioase” în privința păcii în Ucraina.
În cuvintele lui Rubio, Putin „și-a exprimat interesul pentru pace” în timpul unei convorbiri telefonice pe 12 februarie cu Donald Trump, iar președintele american și-a exprimat la rândul său „dorința de a vedea încheierea acestui conflict într-un mod durabil și care să protejeze suveranitatea Ucrainei”.
„Acum, evident, acest lucru trebuie urmat de acțiuni, așa că următoarele săptămâni și zile vor determina dacă este ceva serios sau nu. În cele din urmă, un singur apel telefonic nu aduce pacea”, a mai spus Rubio.
El a dat asigurări că ucrainenii și ceilalți europeni vor fi incluși în orice negocieri semnificative. „Ucraina va trebui să fie implicată, deoarece este țara care a fost invadată (de Rusia), iar europenii vor trebui să fie implicați, deoarece ei au impus sancțiuni împotriva lui Putin și a Rusiei”, a mai spus Rubio, adăugând: „Încă nu am ajuns acolo”.
Ucraina „nu a fost invitată”, dar poate se va duce totuși
Aceste pregătiri făcute de SUA, care au început să transpară în cursul săptămânii, inclusiv la conferința de la München, au luat prin surprindere aliații europeni și Ucraina, venind și după șocul convorbirii telefonice dintre Trump și Putin, despre care liderul american nu-și anunțase aliații în prealabil.
Președintele Zelenski a spus și el inițial că Kievul nu a fost invitat să participe la discuțiile din Arabia Saudită și că nici nu are de gând să intre în convorbiri cu Rusia înainte de a se consulta cu aliații săi europeni.
„Nu avem niciun document, nicio invitație”, le-a spus Zelenski jurnaliștilor la o conferință de presă la München pe 15 februarie, adăugând că s-ar fi așteptat ca „partenerii strategici” să discute mai întâi între ei, înainte să se vadă cu Rusia. „Din câte îmi amintesc, Rusia nu este partenerul nostru strategic”, a spus Zelenski.
Mihailo Podoliak, consilierul principal al președintelui ucrainean, a spus și el, ceva mai târziu, că „nu există nimic pe masa negocierilor care ar putea fi discutat”. „Rusia nu este pregătită pentru negocieri”, a spus Podoliak postului național de televiziune de la Kiev, pe 16 februarie.
Ucraina a repetat în ultimele zile că Putin nu ar fi interesat într-un acord de pace, ci numai într-un armistițiu pentru a se putea reînarma și reface economia rusă.
Puterile europene se întâlnesc separat
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că va găzdui luni, 17 februarie, un summit de urgență cu liderii europeni, inclusiv prim-ministrul Marii Britanii, pentru a discuta despre războiul din Ucraina.
Summit-ul are loc în urma sugestiilor făcute de Keith Kellogg, emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina, că Europa nu va avea niciun rol în eventualele negocieri pentru încheierea războiului.
Vor mai participa cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul polonez Donald Tusk, secretarul general al NATO Mark Rutte, prim-ministrul italian Giorgia Meloni, precum și Ursula von der Leyen și Antonio Costa din partea Uniunii Europene.
Potrivit președinției franceze, europenii se întâlnesc pentru „consultări” după schimbarea majoră a poziției SUA față de Ucraina și pentru a lua în discuție riscurile care decurg pentru securitatea continentului european.
Dar inițiativa Parisului a cauzat nemulțumiri din parte unor lideri europeni care nu au fost invitați la discuții. Președinția franceză a încercat să aplaneze aceste nemulțumiri, afirmând că întâlnirea de luni ar putea duce la alte formate de discuție „cu obiectivul de a reuni toți partenerii interesați de pace și securitate europeană”.
Între timp, presa a relatat că Washingtonul a trimis capitalelor europene un chestionar pentru a le întreba cu ce ar putea contribui la un aranjament de securitate pentru Ucraina și de ce ar avea nevoie din partea SUA pentru a putea participa la un asemenea aranjament.
În seara de 16 februarie, președinția franceză a spus că Emmanuel Macron a discutat la telefon cu prințul coroanei din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman, despre rolul Riyadh-ului într-un acord de pace cu Ucraina și despre cum europenii ar putea avea o contribuție cheie.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te