În postarea din 7 iulie, se mai spune că „omiterea informațiilor de pe rețelele de socializare ar putea duce la refuzul vizei și la ineligibilitatea pentru vize ulterioare”. Anterior, ambasada a emis un anunț similar, care viza doar solicitanții de vize temporare.
La modul practic, asta înseamnă că toți solicitanții de vize, vor trebui să-și seteze profilele de pe rețele pe modul „public”, pentru a permite autorităților americane accesul complet la activitatea lor online.
Europa Liberă a solicitat detalii ambasadei SUA de la Chișinău, urmând să le publice de îndată ce vor sosi.
Postarea referitoare la activitatea pe rețelele sociale a solicitanților de viză vine după o perioadă în care ambasadele SUA din lumea întreagă și-au suspendat procesul de interviuri de viză pentru a introduce noi cerințe, în linie cu politica mai strictă în domeniul imigrației promovată de administrația președintelui republican Donald Trump.
Noua politică, anunțată de Departamentul de Stat pe 18 iunie, are ca scop identificarea oricăror „semne de ostilitate” față de cetățenii, instituțiile sau valorile SUA, precum și detectarea eventualelor legături cu terorismul sau antisemitismul.
Presa americană a scris că măsura îi vizează în special pe studenții cu simpatii pro-palestiniene și vine în contextul unei ample ofensive a administrației Trump asupra mai multor universități americane, printre care și Harvard, acuzate că nu au făcut destul pentru a-i proteja pe studenții evrei.
Potrivit unei note interne a Departamentului de Stat, citată de Politico, măsura se va aplica pentru toți solicitanții de vize. Verificarea prezenței online a acestora nu se va limita doar la rețelele de socializare, ci inclusiv căutări în baze de date sau pe alte pagini web.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te