„Am adresat o scrisoare oficială către Ambasada SUA, pentru a înțelege amploarea implicării structurilor Soros și USAID în sprijinirea rețelei pro-PAS din Republica Moldova”, a scris Dodon pe Facebook.
„Vrem să știm cu toții, ca societate: Cine anume a primit acești bani? Cum i-au utilizat? Ce afilieri politice au aceste persoane? Și, important, când oare vor efectua organele abilitate americane și moldovenești un audit al banilor aflați în gestiunea rețelei pro-PAS?” - întreabă Dodon într-o postare din care nu se poate afla cine ar putea fi „rețeaua Pro-PAS”.
Într-o postare anterioară, din 14 februarie, Dodon scrisese, într-o adresare retorică spre șefa statului moldovean: „Doamna Sandu, dacă se confirmă că banii USAID au fost folosiți în campania dumneavoastră electorală, sunteți gata să vă dați demisia?”
Activitatea USAID a fost blocată în primele zile ale președinției lui Donald Trump, începută oficial la 20 ianuarie, printr-un ordin executiv contestat între timp în instanță. O mare parte din cei aproximativ 10.000 de angajați au primit înștiințări de concediere în baza unei decizii pe care Trump o justifică prin nevoia de a verifica felul cum sunt cheltuiți banii publici în țara sa. În ordinul executiv semnat de președintele Trump se spune că ar fi vorba de o suspendare pe 90 de zile a finanțărilor.
Verificarea cheltuirii banului public
În vreme ce organizații neguvernamentale din lumea întreagă au deplâns măsura și au atras atenția că ea pune în pericol vieți omenești, de pildă suspendând combaterea răspândirii SIDA sau deminarea unor foste scene de război, o serie de lideri din țări ajutate mai înainte au aplaudat-o, interpretând-o ca pe o încetare a sprijinirii de către SUA a forțelor sau curentelor politice cu care ei nu sunt de acord.
Administrația Trump nu a publicat vreo listă de beneficiari, dar a sugerat că multe din finanțări ar fi fost contrare intereselor naționale ale SUA.
Printre primii care s-au bucurat public că țările lor nu mai primesc sprijin prin USAID au fost liderii partidului de guvernământ Visul Georgian, de la Tbilisi, dar și figuri de frunte din regimul populistului naționalist din Ungaria, Viktor Orbán.
„Scandalul USAID la nivel mondial ... a făcut evident faptul că ar trebui să ne revendicăm pe deplin țara", a declarat președintele partidului de guvernământ Visul Georgian, Mamuka Mdinaradze.
Majoritatea covârșitoare a guvernelor din țările asistate prin USAID, inclusiv cel din R. Moldova, nu au comentat însă oficial încetarea finanțărilor de programe prin USAID.
Fico cere nume de jurnaliști și de redacții
Premierul slovac, Robert Fico, care se confruntă în țara sa cu un val de demonstrații împotriva politicilor sale tot mai proruse și mai autoritare, i-a scris o scrisoare lui Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, care conduce un așa-numit „departament al eficienței” (DOGE) în serviciul administrației Trump.
Față de Dodon, Fico a fost mai concret în cererea lui de informații despre USAID, solicitându-i „prietenului” și „ministrului” Musk, cum se exprimă în scrisoare, lista jurnaliștilor și redacțiilor sprijinite în timpul administrațiilor americane precedente în țara sa central-europeană.
„Pentru a separa proiectele utile și benefice de interferența grosolană în afacerile interne ale Republicii Slovace, consider că este corect să vă adresez o solicitare de a furniza informațiile disponibile privind subvențiile și ajutoarele acordate ONG-urilor, mass-mediei și jurnaliștilor individuali care au lucrat și lucrează pe teritoriul Republicii Slovace”, a scris Fico în documentul pe care l-a postat apoi pe net.
Nu există indicii că Musk ar fi reacționat în vreun fel la scrisoarea lui Fico. Presa din Slovacia a scris luni, cu trimitere la surse din guvernul de la Bratislava, că Fico urmează să viziteze săptămâna aceasta Statele Unite.
Liderul opoziției din Slovacia, Michal Šimečka, a spus că Fico ar face mai bine să scrie administrației SUA despre tarifele pe oțel și aluminiu impuse UE de către Trump, care afectează o economie slovacă dependentă în foarte mare măsură de construcția de automobile.
Rusia, Ungaria sunt și ele curioase
În Rusia, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a declarat că guvernul țării sale ar trebui să solicite o listă a persoanelor care au primit finanțare de la USAID și că acestea ar trebui să fie obligate „să mărturisească public și să se căiască în Piața Roșie".
„Dacă (americanii, n.r.) au declarat USAID o organizație inamică, atunci să ne furnizeze numele", a declarat Volodin, citat de Guardian. „Congresul ne va trimite lista, iar noi o vom preda FSB-ului".
Viktor Orbán, premierul naționalist din Ungaria, a declarat că guvernul său „ia la rând” organizațiile care au primit fonduri de la USAID, susținând că acestea au fost sprijinite de o „conspirație de stânga” care intenționează să răstoarne guvernul său.
„Acum este momentul în care aceste rețele internaționale trebuie să fie dărâmate, trebuie să fie măturate", a declarat Orbán. „Trebuie să le facem existența imposibilă din punct de vedere juridic".
Ungaria, Rusia și Georgia sunt țări care au deja legislație ce pedepsește finanțarea din străinătate ale unor organizații sau indivizi care nu convin guvernării. Moldoveanul Dodon a sugerat de curând adoptarea unei asemenea legi și în țara sa.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te