Linkuri accesibilitate

Sistemele Patriot suplimentare vor ajunge rapid în Ucraina (comandant NATO)


Generalul american Alexus Grynkewich la confirmarea în funcția de vârf din NATO, în iunie 2025.
Generalul american Alexus Grynkewich la confirmarea în funcția de vârf din NATO, în iunie 2025.

Au loc pregătiri pentru a transfera rapid sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, a declarat joi cel mai înalt în rang comandant militar al NATO, Alexus Grynkewich, în vreme de aliații stabilesc detaliile financiare ale noului efort de sprijinire a Ucrainei.

„Lucrăm foarte strâns cu germanii la transferul sistemelor Patriot", a declarat Grynkewich în cadrul unei conferințe în orașul german Wiesbaden.

După o întâlnire cu secretarul american al apărării, Pete Hegseth, luni, la Washington, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că o decizie privind furnizarea a două sisteme Patriot de producție americană către Kiev ar putea fi luată în câteva zile sau săptămâni.

Germania a donat deja Kievului trei dintre propriile sale unități Patriot.

Potrivit ziarului Guardian, generalul american nu a vrut să spună câte sisteme sunt pe drum, nici când anume vor ajunge, ca să nu dea informații „gratuite” Rusiei.

Președintele american Donald Trump a semnalat săptămâna aceasta o poziție mai dură împotriva Rusiei, invocând lipsa de dorință a Kremlinului de a negocia, precum și atacurile întețite împotriva civililor ucraineni, și a promis noi rachete și alte tipuri de armament pentru Kiev.

El a declarat marți că unele rachete Patriot, provenind din Germania, ar fi deja în drum spre Ucraina.

Trump spune că fondurile pentru acest ajutor vor veni de la aliații europeni.

O reuniune a națiunilor care dețin rachete Patriot și a donatorilor pentru Ucraina, prezidată de Grynkewich, ar putea avea loc miercuri săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată discuțiilor.

Cartierul general al trupelor americane din Europa de la Wiesbaden, Germania.
Cartierul general al trupelor americane din Europa de la Wiesbaden, Germania.

Grynkewich a declarat că s-ar fi rezolvat, de asemenea, o problemă de „calendar” în ceea ce privește livrările către Ucraina.

„Secretarul (de stat Marco) Rubio a vorbit recent despre sistemele care se află în Europa (și) pot fi mutate mai rapid decât ceva care iese de pe linia de producție", a remarcat Grynkewich.

„Dar linia de producție poate fi apoi utilizată pentru a completa capacitățile pe care alții le donează", a adăugat el.

Ucraina pune mare preț pe sistemul Patriot, construit de compania americană de apărare Raytheon, considerându-l cel mai eficace mijloc de interceptare a rachetelor balistice și hipersonice lansate de Rusia.

Meritul este al Europei (Kallas)

Ziarul Guardian scrie că asumarea de către Donald Trump a meritelor pentru trimiterea de armament suplimentar în Ucraina pe cheltuiala europenilor a creat unele fricțiuni în relația transatlantică.

„Dacă plătim pentru aceste arme, atunci acesta este sprijinul nostru", a declarat miercuri Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, citată de Guardian, adăugând: „Salutăm anunțul președintelui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, deși am dori ca SUA să preia o parte din povară."

Kaja Kallas la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de Externe din UE, la 15 iulie. Agenda a fost dominată de ajutorarea Ucrainei și sancționarea suplimentară a Rusiei.
Kaja Kallas la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de Externe din UE, la 15 iulie. Agenda a fost dominată de ajutorarea Ucrainei și sancționarea suplimentară a Rusiei.

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat luni la Washington că alianța coordonează sprijinul militar cu finanțarea din partea aliaților din Europa și Canada. El a spus că există deja angajamente din partea Germaniei, Finlandei, Danemarcei, Suediei, Norvegiei, Marii Britanii, Olandei și Canadei” și „se așteaptă să urmeze și altele".

Statele Unite au informat Elveția, țară europeană neutră, despre întârzierile în livrarea sistemelor de apărare aeriană Patriot, a declarat joi Ministerul Apărării elvețian într-un comunicat.

„Departamentul Apărării al Statelor Unite a informat (ministerul elvețian) că va reevalua prioritatea livrării sistemelor Patriot pentru a sprijini Ucraina”, se arată în comunicat.

„Aceasta afectează și Elveția, care va primi loturile de producție mai târziu decât era prevăzut”, se mai spune în documentul citat de Reuters.

Unele țări care sunt ferm de partea Ucrainei în conflictul declanșat de Rusia au semnalat că nu vor participa cu bani la acest nou efort. Cehia a spus că ea deja a inițiat și a condus o altă campanie, aceea de a cumpăra muniție pentru Ucraina pe terțe piețe, și de aceea de data asta va spune „pas”.

Ucraina a primit 850.000 de piese de muniție de calibru mare, inclusiv 320.000 de obuze de 155 mm, numai de la începutul anului curent, a declarat marți Ministerul ceh al Apărării.

IMAGINE DE ARHIVĂ: Soldați ucraineni lângă o baterie Patriot în august 2024, într-un loc nedivulgat, din Ucraina.
IMAGINE DE ARHIVĂ: Soldați ucraineni lângă o baterie Patriot în august 2024, într-un loc nedivulgat, din Ucraina.

Zelenski: Vom produce mai mult și vom lovi mai adânc

Guvernul ucrainean remaniat, aprobat joi, cu Iulia Sviridenko în postul de premier, va face eforturi să extindă producția internă de armament pentru a acoperi jumătate din necesarul de arme al țării în termen de șase luni, în încercarea de a respinge invazia Rusiei, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Associated Press.

Potrivit lui Zelenski, producția internă de apărare furnizează deja aproape 40% din armamentul utilizat de armata ucraineană. Pe măsură ce crește incertitudinea cu privire la ce mai pot furniza țările occidentale - și cât de repede - Ucraina este dornică să își mărească producția și să își extindă loviturile pe teritoriul rus.

„Avem nevoie de o capacitate mai mare de a împinge războiul înapoi pe teritoriul Rusiei - înapoi de unde a fost adus războiul", a mai declarat Zelenski miercuri târziu, în discursul său video nocturn.

Nevoia de a înarma în mod adecvat armata ucraineană este presantă în condițiile în care Rusia încearcă să își continue ofensiva de vară și să bombardeze orașele ucrainene cu sute de drone și rachete balistice și de croazieră, notează AP.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG