Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că unele rachete Patriot sunt deja în drum spre Ucraina, la o zi după ce a anunțat că membrii NATO vor trimite arme în Ucraina, marcând o schimbare a poziției sale față de livrarea de arme americane către țara devastată de război.
„Acestea vin din Germania”, a declarat el reporterilor pe 15 iulie, fără a da mai multe detalii.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a afirmat că două sisteme de apărare aeriană Patriot sunt pregătite pentru a fi livrate Ucrainei. Germania va plăti pentru transferul acestora, dar detaliile tehnice, logistice și financiare finale trebuie încă clarificate, a declarat Pistorius pe 14 iulie, după întâlnirea cu secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, la Pentagon.
Citește și: Trump schimbă macazul în privința armelor pentru Ucraina, dar încă îl „cruță” pe Putin
Detaliile „par a fi soluționabile pentru ambele părți, așa că ne vom apuca rapid de treabă”, a adăugat Pistorius, afirmând că Ucraina are nevoie urgentă de sisteme suplimentare de apărare aeriană.
SUA nu va livra rachete cu rază lungă de acțiune
Dronele rusești Shahed au atacat Harkov în seara zilei de 15 iulie, rănind două persoane, potrivit autorităților locale. Guvernatorul regional Oleh Sinehubov a declarat că în oraș s-au auzit cel puțin 17 explozii în decurs de 20 de minute. Rachete și drone rusești au mai vizat orașele Krivoi Rog și Vinița, precum și infrastructura portului Izmail de la Dunăre, provocând pagube, potrivit autorităților locale.
Trump a declarat că nu a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin de la anunțul său din 14 iulie, care includea un termen de 50 de zile pentru ca Rusia să accepte un acord de încetare a focului pentru a evita impunerea de sancțiuni țărilor care fac comerț cu Rusia.
Trump nu a precizat dacă sunt planificate discuții pentru a încerca să se ajungă la un acord, dar a apărat termenul limită.
„La sfârșitul celor 50 de zile, dacă nu vom avea un acord, va fi foarte rău”, a spus Trump. El a adăugat însă că s-ar putea să nu fie nevoie de 50 de zile pentru a ajunge la un acord.
Trump a fost întrebat și despre un articol din The Financial Times, potrivit căruia el ar fi încurajat în privat Ucraina să intensifice atacurile asupra Rusiei.
Citando persoane informate despre discuții, ziarul a afirmat că Trump l-a întrebat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă armata ucraineană ar putea lovi Moscova în cazul în care SUA ar furniza arme cu rază lungă de acțiune.
„Nu, nu ar trebui să vizeze Moscova”, a declarat Trump reporterilor pe 15 iulie, când a fost întrebat dacă Zelenski ar trebui să ordone un atac asupra capitalei ruse. Președintele SUA a minimizat, de asemenea, posibilitatea ca Statele Unite să trimită arme cu rază lungă de acțiune la Kiev.
Slovacia blochează noul pachet de sancțiuni ale UE
Oficialii europeni depun eforturi pentru a se asigura că Ucraina primește armele de care are nevoie, în timp ce Uniunea Europeană încearcă să ajungă la un acord privind o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Slovacia a blocat din nou ultimul pachet.
„Sunt foarte tristă că nu am ajuns la acest acord astăzi”, a declarat șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, pe 15 iulie. „Dar încă sper că vom lua o decizie mâine.”
Noua rundă de sancțiuni a fost blocată de săptămâni întregi de o dispută cu Slovacia privind planurile UE de eliminare treptată a importurilor de gaze rusești.
Te-ar putea interesa și: Miniștrii de Externe din UE au ultima ședință dinaintea vacanței de vară și a alegerilor moldovene
Premierul slovac Robert Fico a declarat că are nevoie de garanții suplimentare din partea Bruxelles-ului cu privire la intenția sa de a întrerupe importurile de gaze rusești începând cu sfârșitul anului 2027.
Slovacia rămâne dependentă de importurile de gaze rusești și obține venituri din taxele de tranzit pentru livrările transportate prin teritoriul său.
Cu informații de la Reuters, AFP, AP și dpa
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te