Linkuri accesibilitate

SUA vor livra arme Ucrainei via NATO. Trump amenință Rusia cu „tarife severe”, dacă nu se ajunge la acord de pace în „50 de zile”


Donald Trump și Mark Rutte, la conferința de presă comună de la Casa Albă, 14 iulie 2025
Donald Trump și Mark Rutte, la conferința de presă comună de la Casa Albă, 14 iulie 2025

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că este „foarte nemulțumit de Rusia” și că va impune „tarife severe” Rusiei dacă nu se va ajunge la un acord de pace privind Ucraina în „50 de zile”. Trump a mai spus că SUA vor livra arme Kievului prin intermediul NATO, iar Alianța va plăti pentru acestea.

Trump, care a promis o „declarație importantă” pe 14 iulie cu privire la abordarea Washingtonului față de Moscova, a declarat că va folosi comerțul ca instrument pentru a opri războiul din Ucraina, care se află acum în al patrulea an.

Vorbind la o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, după ce l-a primit la Casa Albă, președintele american a spus că a convenit cu alianța militară occidentală să furnizeze Ucrainei echipamente militare în valoare de „miliarde de dolari”, arme care vor fi plătite de membrii NATO. Coordonarea livrărilor de arme americane către Ucraina va fi asigurată tot de Alianță.

„Vom produce armament, dar vor plăti ei, nu noi”, a declarat președintele SUA, referindu-se la partenerii europeni.

Armele pe care SUA le vor trimite „în câteva zile” către NATO pentru a sprijini Ucraina includ sisteme și baterii de rachete Patriot, a adăugat Trump. El a spus că SUA vor primi bani pentru toate echipamentele pe care le trimit către NATO pentru a fi utilizate în Ucraina.

Potrivit lui Trump, în urmă cu două luni el încă spera la o „înțelegere” cu Putin. Acum, SUA se pregătesc să introducă taxe secundare la import în valoare de 100% pentru Rusia și partenerii săi comerciali.

Trump: „foarte nemulțumit” de Rusia

Președintele american a adăugat că este „foarte nemulțumit” de Rusia și de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, personal.

La rândul său, șeful NATO, Nark Rutte, a precizat că este vorba și despre livrarea altor tipuri de armament. Mass-media a scris anterior că se ia în considerare posibilitatea livrării de rachete cu rază lungă de acțiune.

Șeful NATO a adăugat că, în locul președintelui rus Vladimir Putin, ar fi acceptat rapid negocierile de pace.

Despre posibilitatea introducerii de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, Trump a vorbit pe 9 iulie. Tot atunci, el a spus că SUA va relua livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Patriot către Kiev, de care acesta are urgentă nevoie pentru a se apăra de atacurile masive rusești ce s-au întețit în ultimele săptămâni.

Șeful NATO, Mark Rutte, se află luni și marți la Washington pentru a discuții cu președintele Donald Trump, secretarul de stat, Marco Rubio, ministrul apărării, Pete Hegseth, și cu membri ai Congresului.

Zelenski: Ucraina este dispusă să cumpere arme din SUA

Cu numai câteva ore înaintea anunțului făcut de Trump, la Kiev, președintele Volodimir Zelenski l-a primit pe emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg.

Zelenski a scris pe X că a avut o discuție „productivă” cu Kellog despre consolidarea apărării aeriene ucrainene, producția comună de arme, achiziționarea de arme din SUA împreună cu țările europene și posibilitatea înăspririi sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Părțile au discutat, de asemenea, despre producția comună de drone, posibilitatea achiziționării directe de drone ucrainene de către Statele Unite și potențialul achiziționării de arme în cooperare cu partenerii europeni”, potrivit biroului prezidențial de la Kiev.

Mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev au fost bombardate intens de forțele rusești în ultimele săptămâni, stârnind furia unor oficiali de la Washington.

În comentarii făcute duminică seara, când a anunțat posibila reluare a livrărilor de sisteme Patriot, Trump l-a criticat pe Putin, despre care a spus că „a surprins multă lume”. „El mai întâi vorbește frumos și apoi, seara, bombardează pe toată lumea... Nu-mi place”, a spus liderul de la Washington.

Tot mai supărat pe Putin

La 2 iulie, Washingtonul a anunțat că oprește unele livrări de arme către Kiev. Dar Trump și-a exprimat de atunci frustrarea crescândă față de refuzul lui Putin de a accepta o încetare a focului și, la 10 iulie, a declarat că Statele Unite vor trimite arme suplimentare Ucrainei prin intermediul țărilor NATO sau al altor aliați europeni.

Cancelarul german, Friedrich Merz, într-o convorbire telefonică cu Trump la 4 iulie, a menționat posibilitatea ca Berlinul să cumpere sisteme Patriot de la Washington și apoi să le furnizeze Kievului. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, urma să ajungă la Washington pe 14 iulie pentru discuții cu oficiali americani.

Statele Unite au livrat Ucrainei trei baterii de rachete Patriot, toate în timpul administrației președintelui Joe Biden. Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume, capabil să intercepteze rachete balistice și de croazieră.

Un sistem de apărare antiaeriană Patriot instalat la centrul militar pentru Ucraina de la aeroportul Rzeszow-Jasionka din în sud-estul Poloniei, martie 2025.
Un sistem de apărare antiaeriană Patriot instalat la centrul militar pentru Ucraina de la aeroportul Rzeszow-Jasionka din în sud-estul Poloniei, martie 2025.

Ucraina a primit, de asemenea, alte patru baterii Patriot: trei de la Germania și una de la un grup de națiuni europene.

Declarația majoră a lui Trump, așteptată la 14 iulie, ar veni pe fondul unei relative reduceri a atacurilor rusești asupra Ucrainei, după nivelurile record atinse în ultimele săptămâni.

„Putin a calculat greșit”

Unul dintre cei mai influenți aliați interni ai lui Trump, senatorul republican Lindsey Graham, a adăugat credibilitate speculațiilor potrivit cărora Trump ar putea mări furnizarea de armament către Kiev, declarând pentru CBS News că „în zilele următoare, veți vedea un flux de arme la un nivel record, pentru a ajuta Ucraina să se apere".

„Una dintre cele mai mari greșeli de calcul pe care le-a făcut Putin este să se joace cu Trump. Și o să vedeți, în următoarele zile și săptămâni, va exista un efort masiv pentru a-l aduce pe Putin la masa negocierilor”, a spus Graham.

Senatorul democrat Richard Blumenthal, care a apărut alături de Graham în timpul interviului acordat CBS, a declarat că există, de asemenea, un consens bipartizan în creștere în Congres și în rândul aliaților europeni cu privire la folosirea celor 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate de țările G7 la începutul războiului pentru a ajuta Kievul.

Senatorii SUA Richard Blumenthal și Lindsey Graham în vizită la Kiev, pe 30 mai 2025.
Senatorii SUA Richard Blumenthal și Lindsey Graham în vizită la Kiev, pe 30 mai 2025.

„Este timpul să facem asta”, a spus Blumenthal.

După ce a fost acuzat de mulți că a fost blând cu Rusia, în ciuda invaziei ei neprovocate, la scară largă din Ucraina, Trump a devenit mai critic la adresa Moscovei în ultimele săptămâni, când Rusia și-a intensificat atacurile aeriene și a respins eforturile Washingtonului de a obține o încetare a focului.

„Ne parvin o mulțime de prostii de la Putin. El este foarte drăguț de cele mai multe ori, dar fără niciun sens”, a declarat Trump - care a vorbit cu Putin la telefon de șase ori de la inaugurarea sa pe 20 ianuarie - pe 8 iulie.

Criticile mai aspre ale lui Trump la adresa lui Putin sunt notabile, deoarece acesta a făcut în trecut comentarii pozitive și măgulitoare despre liderul rus. Trump l-a numit „inteligent” și anul trecut a spus că are o „relație foarte bună” cu Putin. Trump a dat de înțeles că ar putea profita de această relație pentru a obține o încetare a focului.

Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra Kievului și a altor orașe în ultimele săptămâni, exercitând totodată presiuni pe linia frontului - deși cu pierderi masive în rândul trupelor sale.

„Ritmul atacurilor aeriene ale Rusiei necesită decizii rapide, și poate fi frânat prin sancțiuni”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram la 12 iulie.

Luni, 14 iulie, Zelenski a anunțat tot pe rețele că o propune să preia postul de prim-ministru pe actuala viceprim-ministră cu economia Iulia Sviridenko ca să „reînnoiască semnificativ” activitatea guvernului. El a mai spus că așteaptă ca Sviridenko să prezinte cât de curând „un plan de acțiune” guvernamental.

După Serviciul ucrainean al RFE/RL, Reuters și AP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG