„Nu a existat nicio eliminare de pe listă în cazul cetățenilor moldoveni sancționați”, a spus sursa Europei Libere.
O dezmințire publică a dat, ceva mai târziu, șefa politicii externe și de securitate, Kaja Kallas, aflată într-o vizită la Chișinău. Vorbind într-o conferință de presă alături de președinta moldoveană, Maia Sandu, Kallas a spus și ea că niciun moldovean sancționat nu a fost scos de pe listă, iar cazul Cavcaliuc arată încă o dată importanța luptei cu dezinformarea.
Cavcaliuc declarase anterior într-o postare pe Facebook că „mulțumește UE pentru hotărârea de a nu prelungi sancțiunile politice” împotriva sa. El a mai cerut ca băncile din R. Moldova să-i redeschidă conturile bancare personale și ale partidului său.
Fost șef interimar al Inspectoratului General de Poliție devenit politician și lider al Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE), Cavcaliuc a fugit din R. Moldova în 2021 și se presupune că s-ar afla la Londra. UE l-a inclus pus pe lista sa de sancțiuni în luna mai 2023, pe motiv că a participat, alături de oligarhul fugar Ilan Șor, la organizarea protestelor violente la Chișinău, în octombrie 2022.
Pe 16 aprilie, Uniunea Europeană a decis la nivel de ambasadori să respingă scrisorile mai multor cetățeni moldoveni sancționați, inclusiv oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și a asociați ai acestora, care au cerut ridicarea sancțiunilor. De asemenea, UE a decis să le prelungească solicitanților sancțiunile cu încă un an.
Surse europene au explicat Europei Libere că decizia din 16 aprilie de prelungire a sancțiunilor îi viza doar pe cei care au trimis UE scrisori pentru a cere ridicarea sancțiunilor.
Cavcaliuc nu se afla aparent printre cei care au trimis asemenea scrisori.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te