Vorbind în podcastul „Pe Agendă” pe 16 aprilie, Popșoi a spus că impunerea vizelor pentru cetățenii Federației Ruse se află pe agenda autorităților moldovene, dar nu este o chestiune presantă, iar UE nu cere R. Moldova să facă acest lucru acum.
„Nu există o asemenea condiționalitate în acest moment”, a spus ministrul Popșoi, recunoscând însă că aderarea la UE va însemna pentru R. Moldova alinierea la aceste politici ale Bruxellesului.
Săptămâna trecută, Bruxellesul a semnalat că vrea să sancționeze țările care se bucură de regimul liberalizat de vize, ca R. Moldova, dar care practică o politică diferită de cea a blocului comunitar în raport cu terțe state. În timp ce UE impune vize cetățenilor ruși, R. Moldova nu face acest lucru.
Ministrul Popșoi a spus că Chișinăul nu vrea ca introducerea de vize rușilor să lovească în comunitatea moldovenilor din Federația Rusă.
Cum va vota Mihai Popșoi la prezidențialele românești?
Ministrul moldovean de Externe, care este și cetățean al României, a spus că va merge „cu siguranță” să voteze la alegerile prezidențiale românești din 4 mai, pentru a alege un președinte care va dezvolta relația cu R. Moldova, o va ajuta și o va apăra „de toate dificultățile care ne stau în cale”.
Partidul său PAS crede că un asemenea președinte ar fi trebui să fie Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare din România, sprijinit inclusiv de Partidul Național Liberal, partenerul PAS din Partidul Popular European.
„Și grație acestor angajamente și acestor parteneriate solide, suntem determinați să oferim acest sprijin politic candidatului Crin Antonescu”, a spus Popșoi.
PAS a sprijinit candidatul PNL, pe Nicolae Ciucă, și la prezidențialele românești anulate din noiembrie-decembrie 2024. Dar cetățenii români din R. Moldova au votat covârșitor cu altcineva, anume candidata Uniunii Salvați România, Elena Lasconi, văzută drept politiciana care putea înfrânge candidații de extremă dreapta, pro-ruși.
Întrebat dacă se poate repeta scenariul de anul trecut, Popșoi a spus că „R. Moldova este o democrație autentică și dreptul cetățenilor de alege nu este îngrădit”.
Unul dintre candidații cu cele mai mari șanse la prezidențialele românești repetate, liderul partidului naționalist AUR, George Simion, are interdicție de intrare în R. Moldova, reînnoită anul trecut la cererea Serviciului de Informații și Securitate.
Ministrul de Externe a spus că nu cunoaște de ce are interdicție Simion, dar s-a arătat convinsă că este justificată. El nu a vrut să speculeze despre ce s-ar putea întâmpla dacă Simion devine președinte în România, dar a îndemnat cetățenii să participe la vot în număr mare.
Ce legături a stabilit ministrul Popșoi cu administrația Trump?
Ministrul Popșoi, care a revenit recent dintr-o vizită din Statele Unite, spune că a fost acolo pentru a stabili contacte cu noua administrație Trump. Cel mai înalt contact a fost cu secretarul de stat adjunct, Christopher Landau, pentru că secretarul de stat, Marco Rubio, „era la Bruxelles”.
„Vom munci pentru a beneficia de un contact direct și cu noua administrație”, a spus Popșoi, adăugând că pe moment este mulțumit de legătura pe care a stabilit-o „cu mâna dreaptă” a lui Rubio, mai ales că a găsit în SUA „deschidere” pentru R. Moldova.
Întrebat dacă simte presiunea de a alege între o relație strânsă cu administrația Trump, pe de o parte, și Uniunea Europeană cu valorile ei, pe de altă parte, așa cum s-au văzut nevoite în momentele tensionate din ultimele luni să facă alte țări, ca Ucraina, Popșoi a răspuns negativ. R. Moldova îți dorește să facă parte „din marea familie europeană”, dar și să dezvolte „parteneriatul solid, strategic, cu SUA”.
Ce altceva mai puteți afla din acest episod cu Mihai Popșoi:
- Ce semnifică vizita rară a unui secretar general al NATO la Chișinău?
- Cu ce au ajutat R. Moldova sancțiunile impuse de UE oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor?
- Când va deschide, totuși, R. Moldova primele capitole de negocieri cu UE? Și de ce durează acest proces?
- Ce garanții au autoritățile moldovene că vor încheia conform calendarului negocierile de aderare la UE?
- Cum răspunde R. Moldova acuzațiilor Moscovei că cetățeni moldoveni ar fi fost racolați de serviciile ucrainene pentru a comite atacuri pe teritoriul Rusiei?
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te