Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, anticipează că divorţul între Blocul ACUM şi PSRM s-ar putea produce toamna aceasta. „La ceva mai mult de o lună de la abdicarea PDM-ului și preluarea „pe cale pașnică” a puterii la Chișinău de către PSRM-ACUM, nu avem nimic clar și așezat şi degrabă lucrurile nu se vor așeza, probabil. Mai sunt posturi cheie în stat, controlul asupra cărora nu este încă clar”, notează editorialistul. El aminteşte că Maia Sandu declara săptămâna trecută la Kiev că alegerile anticipate în Moldova sunt inevitabile, atât doar că nu se știe când. Grozavu crede că aceasta vor avea loc atunci când Moscova va găsi alternativă Blocului ACUM la guvernare. Grozavu remarcă în context recenta declaraţie a preşedintelului Dodon care sugera că după 100 de zile de activitate a Guvernului, în septembrie va avea mai multe către ministere. „Este gata ACUM pentru acest, posibil, divorț?”, se întrebă pe final Petru Grozavu.
Editorialistul portalului deschide.md, Petru Bogatu, presupune că Dodon și oamenii lui, folosind metoda arhicunoscută a biciului și turtei dulci, încearcă să influențeze Partidul Democrat, încearcă, departe de ochii lumii, prin lingușeală sau șantaj, să-și subordoneze PDM-ul într-un fel sau altul. „PSRM înțelege că fără actuala opoziție nu poate controla partenerul de coaliție – blocul ACUM. Fără voturile PDM împotriva Guvernului Maiei Sandu o moțiune de cenzură nu are sorți de izbândă, fapt inacceptabil pentru Moscova”. Bogatu mai crede că Moscova trebuie „ori să rupă în două Partidul Democrat și să încorporeze deputații săi transfugi în PSRM. Ori să atragă opoziția de partea sa pentru a o folosi împotriva blocului ACUM în caz de forță majoră.”
În editorialul „Setea de dreptate” de pe cotidianul.md, jurnalistul Vitalie Călugăreanu critică actuala guvernare, în special Blocul ACUM. „Din momentul în care au preluat guvernarea, retorica populistă, îngâmfarea și scuzele sunt dovada slăbiciunii, impotenței sau, mai știi, a tentației de a băga mână în butoiul cu miere”, notează jurnalistul. El crede că demisiile sau demiterile nu sunt suficiente. „Prea mare a fost suferința acestui popor sub Plahotniuc ca să ne mulțumim doar cu înlăturarea lor din funcții. Faptul că sunt lăsați să plece fără să răspundă pentru faptele lor și fără să le fie confiscate averile agonisite ilicit echivalează nu cu dezamăgirea, ci cu senzația de trădare. În lipsa măsurilor hotărâte contra celor care au jefuit această țară, ifosele de președinte de colhoz și declarațiile populiste spuse pe un ton grav și cu o mină dură încep să irite”, consideră Vitalie Călugăreanu.
Un partid-stat, așa cum a fost Partidul Democrat, nu putea să aibă altă soartă după plecarea de la guvernare, decât de a se dezintegra, opinează analistul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. El crede că mulți dintre membrii PD ar putea să părăsească acum rândurile formațiunii, pentru că nu mai există aceleași resurse financiare. „Toată puterea PD a stat în influența pe care a exercitat-o asupra instituțiilor și în „căpușirea” acestor instituții, adică în stoarcerea de bani a acestora. Fără aceste resurse, vedem că este altceva. Mulți dintre oamenii care au venit în PD, provenind și de pe stânga și de pe dreapta eșichierului politic, au fost niște oportuniști, au venit să se căpătuiască cu ceva și ei vor pleca acum pentru că nu mai există resursele de dinainte”, crede Vlad Ţurcanu.
Economica.md publică mai multe declaraţii despre furtul miliardului ale ex-ministrul economiei Valeriu Lazăr în mandatul căruia în anul 2013 a fost privatizată Banca de Economii și concesionat Aeroportul Internațional Chișinău. Lazăr spune că furtul miliardului n-a fost o operațiune pregătită cu mult timp înainte de jaful propriu zis şi că privatizarea BEM n-a fost parte din planul de jefuire a băncilor. „Privatizarea a fost necesară iar furtul s-a întâmplat ulterior din cauza unei minți bolnave”, afirmă Lazăr. Pentru el rămâne o enigmă faptul că după 2013, atât la Banca de Economii cât și la Aeroportul Internațional Chișinău a ajuns același proprietar – Ilan Șor. „De unde a apărut Șor nu pot să știu. Și la aeroport nu pot spune cum a apărut Șor, dar chiar nu cred că Șor era artizanul la toată epopeea asta”, consideră ex-ministrul Valeriu Lazăr.
Radio Chişinău informează că Banca Mondială va acorda Republicii Moldova 61 de milioane de euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică cu România. Proiectul, menit să sporească siguranța energetică, este discutat de mai mulți ani, iar experții susțin că se bate pasul pe loc din cauza lipsei de voință politică. Autoritățile intenționează să-l finalizeze până la sfârșitul anului 2022. „Dacă se implică companii cu experiență internațională, atunci proiectul ar putea fi realizat în termeni mult mai scurți. Dacă se mizează pe experiența și pe companiile din Republica Moldova mă tem că durata de implementare va fi tergiversată, chiar dacă resursele financiare vor fi alocate” consideră expertul în energetică Ion Muntean. „În prezent, regiunea transnistreană ne poate lăsa în orice moment fără energie electrică. Această interconexiune este absolut necesară. E o investiție în securitate, nu una în reducerea prețului la energie”, afirmă Victor Parlicov.