Linkuri accesibilitate

„Moldova cu Igor Dodon la butoane are nevoie de o opoziție foarte puternică” (Al.Cozer / Cotidianul)


Revista presei matinale.

Uniunea Europeană ar putea sancționa dur noul Guvern de la Chișinău, dacă acesta nu-și va respecta angajamentele asumate în relația R. Moldova–UE, atenţionează europarlamentarul Dragoș Tudorache, noul raportor al Parlamentului European pentru Moldova. „UE nu va acorda mult timp noului Guvern. Poţi să păcălești din vorbe câteva zile, luni, după aia vine punerea în aplicare a unor legi. În momentul în care livrarea nu coincide cu ce s-a promis, cu angajamentele politice făcute, se iau măsuri”, a declarat Tudorache pentru nordnews.md. În articol este citat şi analistul principal de la European Policy Centre de la Bruxelles, Paul Ivan, care anticipează perspective europene sumbre ale R. Moldova. „În ultimele 5-6 luni, lucrurile s-au deblocat, relaţia s-a îmbunătăţit foarte mult, au fost deblocate finanţările. Faptul că guvernul Sandu a căzut după cinci luni de guvernare pe subiect ce ţine de statul de drept, justiţie, numirea unui procuror general, nu transmite un mesaj foarte încurajator la Bruxelles”, explică Paul Ivan.

Jurnalistul Alexandru Cozer remarcă într-un editorial în cotidianul.md că după căderea guvernului Sandu, preşedintele Igor Dodon, și așa foarte activ în spațiul public, a devenit omniprezent, iar fosta șefă a Executivului a intrat într-un ușor con de umbră. „Maia Sandu nu se află într-o postură fericită, iar capitalul politic pe care l-a acumulat, consolidat de toată situația din jurul alegerii procurorului general, va fi irosit mult mai devreme decât toamna anului viitor, atunci când urmează să avem alegeri prezidențiale”, crede jurnalistul. El insistă că Maia Sandu ar trebui să se pregătească foarte serios pentru campania prezidențială de anul viitor, care, cel mai probabil, ar putea fi însoțită și de niște parlamentare anticipate. „Moldova cu Igor Dodon la butoane are nevoie de o opoziție foarte puternică. Mai puternică decât cea de pe vremea lui Plahotniuc. Pentru că spre deosebire de Plahotniuc, Igor Dodon are un mare avantaj. El dispune și de un rating politic foarte bun, aflat constant la minimum 45 la sută”, concluzionează Alexandru Cozer.

Guvernul Chicu are menirea să-i asigure lui Dodon un nou mandat de preşedinte, consideră analistul politic Veaceslav Berbeca citat de TVR Molodva. „Declaraţiile premierului Chicu de a transforma R. Moldova într-un şantier într-un an preelectoral lasă impresia că actual premier are menirea să-i asigure încă un mandat preşedintelui Igor Dodon. Iar această intenţie ar putea împovăra R. Moldova de datorii”, notează analistul. El pune la îndoială sinceritatea lui Igor Dodon de a reforma R. Moldova în condiţiile în care actuala guvernare a concentrat în mâinile sale multe pârghii politice, dar şi resurse mediatice. „Dacă ne gândim la atitudinea PSRM faţă de reforme, înţelegem că, de fapt, numirea Procurorului General a şi fost mărul discordiei cu Blocul ACUM şi nu se doreşte cu adevărat o reformă a justiţiei”, concluzionează Veaceslav Berbeca.

Radio Chişinău informează că Guvernul ar urma să examineze azi proiectele bugetelor pentru anul viitor și cel al politicii fiscale și vamale. Proiectul bugetului prevede o creştere economică de cu 3,8%, şi o majorare a salariul mediu până la aproape 8 mii de lei. Sunt prevăzute un șir de măsuri care ar simplifica activitatea mediului de afaceri, dar și unele taxe și accize noi, precum cele pentru automobilele de lux. Deși anterior PSRM a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale și vamale nu prevede schimbări în acest sens. Începând cu anul viitor companiile internaționale de IT, precum Facebook sau Google și o serie de aplicații electronice, vor fi obligate să se înregistreze în R. Moldova și să achite TVA. Guvernul speră să obțină astfel cel puțin 100 de milioane de lei. La importul mașinilor mai scumpe de 35 de mii de euro va fi achitat suplimentar o taxă de 2 la sută din valoarea autoturismului, se mai spune în articol.

Ziarul de Gardă a încercat să afle de ce din delegaţia R. Moldova care a întreprins o vizită de lucru la Strasbourg pentru a discuta reformele din justiţie s-a numărat şi secretarul general al Aparatului președintelui Dodon, Nicole Posturusu. Acesta apare în fotografii alături de ministrul Justiției la o întrevedere cu președintele Comisiei de la Veneția. „Includerea mea în componența delegației a fost coordonată cu prim-ministrul. Răspund de domeniul drept în Aparatul Președintelui. Misiunea mea a fost să aud din prima sursă părerea experților pe marginea foii de parcurs în domeniul justiției”, a explicat Posturusu. Analistul politic Ion Tăbîrță crede că șeful statului își impune oamenii săi în delegații ale Guvernului pentru a subordona această instituție. „Din punct de vedere instituțional, omul președintelui nu are ce căuta acolo. La noi, Președinția, în conformitate cu atribuțiile constituționale, are rol de arbitru, nu de jucător”, explică Ion Tăbîrță.

Deschide.md publică concluziile unui recent raport al Asociaţiei Promo-LEX despre impactul prezenței militare ruse în R. Moldova asupra drepturilor omului. Experții susțin că prezența militară rusă din regiunea transnistreană influențează decisiv deciziile instituțiilor și a grupurilor de persoane, ce nemijlocit conduc structurile locale, adică cele ce încalcă drepturile omului în regiunea transnistreană. În raport se aminteşte că în 2016 în codul penal al regiunii a fost inclusă o nouă componentă de infracțiune, și anume: „negarea rolului Misiunii de pacificare a Federației Ruse în Transnistria”. „Această normă pe lângă faptul că reprezintă o sfidare a libertății de exprimare, impune o singură ideologie. Astfel administrația regiunii recunoaște rolul vital al armatei ruse în crearea și menținerea enclavei separatiste și o transformă în ideologie”, susțin experții.

Primarul Capitalei trebuie să prioritizeze acțiunile pe care urmează să le realizeze în funcție de necesitățile locuitorilor municipiului Chișinău. De această părere sunt unii experți și foști primari citaţi de Radio Chişinău care critică ultimele inițiative lansate de Ion Ceban, cum ar fi mutarea sediului Primăriei sau construcția unui stadion pentru fotbalul pe plajă. Expertul economic, Viorel Chivriga, susține că municipiul Chișinău și locuitorii acestuia se confruntă în prezent cu o serie de probleme care trebuie soluționate de urgență, între care, curățenia din oraș, mirosul infect generat de Stația de Epurare, dar și îmbunătățirea condițiilor din instituțiile de învățământ. Expertul Congresului Autorităților Locale, Viorel Rusu, susține că primarul, în primul rând, trebuie să realizeze acțiunile promise alegătorilor în campania electorală. Iar fostul primar al satului Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc, amintește că rolul principal în conducerea orașului îl are Consiliul Municipal Chișinău și nu primarul. „Ideea de a face stadion acolo sau dincolo, sau să facă metrou, asta ține, în exclusivitate, de CMC, dacă va fi sau nu de acord”, explică Alexei Rusu.

XS
SM
MD
LG