Radio Chişinău publică reacţia prim-ministrei Maia Sandu la demisia procurorului general Eduard Harunjen. „Chiar dacă și-a depus demisia, Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacțiunea în ceea ce privește lichidarea schemelor infracționale comise de oamenii regimului, pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar, pentru deposedarea de afaceri a celor care spuneau „nu” regimului, pentru multe alte fărădelegi comise de el personal și procurorii din subordine”, afirmă Maia Sandu.
„Harunjen a mers prea departe. Harunjen trebuie să răspundă penal pentru că a executat ordinele lui Plahotniuc până în pânzele albe. Denunțurile lui Harunjen împotriva lui Plahotniuc ar fi desigur o circumstanță atenuantă”, este opinia deputatului blocului ACUM Sergiu Litvinenco citat de Unimedia.info.
Tribuna.md îl citează pe avocatul Asociației Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco care crede că procurorul general a ales cea mai proastă modalitate de a pleca din funcție. „Inițial s-a justificat cu menirea divină de a continua reforma sistemului. Pe urmă s-a justificat de luptele politice, a amenințat, a ridiculizat oamenii care i-au cerut demisia. Pe urmă s-a victimizat prin spitale, a început să devină mai deschis pentru jurnaliști, a pus Parlamentul în situația de a adopta o hotărâre care a creat multă tensiune. Apoi a plecat, lăsând în urmă un sistem putred și un popor înrăit pe procuratură”, notează Sliusarenco.
După demisia procurorului general Eduard Harunjen, ceilalți procurori din sistem vor încerca să se salveze prin a se pune, de exemplu, în slujba noii guvernări, atenționează analistul politic, Vlad Țurcanu citat de Radio Chişinău. „Procurorii vor trage de timp și vor încerca toate metodele prin care să se salvgardeze, de exemplu prin a se pune în slujba noii guvernări. Și s-ar putea ca unii să reușească, întrucât este posibil, ca de exemplu, Igor Dodon să fie interesat să preia ceva din rămășițele de după destructurarea vechiului sistem”, crede Ţurcanu. El precizează că odată cu plecarea lui Eduard Harunjen de la conducerea Procuraturii Generale, instituția nu se va reforma peste noapte, pentru că celelalte funcții cheie din procuratură au rămas ocupate de oameni din vechiul sistem.
Demisia lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu rezolvă sub nicio formă problema instituției, dar aceasta este logică având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni, crede comentatorul politic Corneliu Ciurea, citat de agenţia de presă IPN. „Ceea ce a putut să facă destul de rapid actuala alianță este să înlăture persoanele-cheie de la vârf, dar dacă înlături oamenii de la vârf nu înseamnă că ai schimbat sistemul. Și aici, voința politică a blocului ACUM și a socialiștilor se izbește de sistemul procurorilor pe care unii îl consideră rău, iar alții – doar un sistem obișnuit”, afirmă Ciurea.
Harunjen îl lasă pe Dodon ostatic noului „procuror General” al Moscovei la Chișinău, comentează Petru Bogatu într-un editorial de pe deschide.md. după părerea sa Moscova ar fi cea care a urmărit înaintea tuturor să se debaraseze de Eduard Harunjen pentru că fostul procurorul general le-a făcut rușilor mult sânge rău. „A dezvăluit crimele comise de serviciile secrete ruse implicate în așa-zisul Laundromat. A împiedicat Moscova să recruteze mercenari pentru războiul din Donbass și Siria. A destructurat împreună cu SIS rețeaua de spionaj rusesc în Republica Moldova”, notează editorialistul. Concluzia lui Petru Bogatu e că odată cu retragerea procurorului general din funcție, a căzut și ultimul obstacol în calea unei dominații totale a Kremlinului în Republica Moldova.
„Lecţia lui Plahotniuc: puterea fără dreptate e tiranică” este editorialul semnat de Vitalie Călugăreanu pe cotidianul.md. „Democrații lui Plahotniuc nu ne-au oferit dreptate! Și au naufragiat politic. Ei au eșuat, pentru că au trăit în lumea lor, după alte principii – după alte teorii pe care le-au crezut drepte. Una din aceste teorii este că totul se vinde și se cumpără. Până și dreptatea. Și-au loializat poliția și justiția ca să se asigure că mămăliga n-o să explodeze, dar au neglijat faptul că sunt detestați până la cinism”, notează jurnalistul. El mai crede că democraţii din sete de putere și de frică să nu rămână fără luxul cu care s-au obișnuit, au ratat momentul retragerii. „Dreptatea fără putere este neputincioasă, iar puterea fără dreptate este tiranică. Democrații lui Plahotniuc au trăit cu senzația că dreptatea celui mai puternic e cea mai bună. Și au greșit”, conchide Vitalie Călugăreanu.
Asociația Promo-LEX îi cere Parlamentului să desemneze până pe 15 iulie noi membri la Comisia Electorală Centrală (CEC), după demisia președintele CEC Alina Russu, a vicepreședintei Rodica Ciubotaru și a membrului aceleiași instituții, Iurie Ciocan. Potrivit Ziarului Naţional, Promo-LEX solicită și CEC să-şi aleagă noua conducere până pe 20 iulie. „În contextul alegerilor locale generale stabilite pentru 20 octombrie 2019, tergiversarea procedurilor de organizare și desfășurare a scrutinului poate produce stări de riscuri și incertitudine ce pot afecta calitatea și integritatea procesului electoral”, se arată într-un apel al Asociației.