Într-o declarație a Kremlinului pe 28 aprilie, se spune că „toate acțiunile militare sunt suspendate” în perioada armistițiului, când Putin îl va primi la Moscova pe președintele Chinei, Xi Jinping, pentru festivități de comemorare a victoriei asupra Germaniei naziste, pe 9 mai.
„Rusia consideră că partea ucraineană ar trebui să urmeze acest exemplu” al încetării focului, a mai spus Kremlinul, avertizând că „forțele armate ale Rusiei vor răspunde adecvat și eficient”, în cazul încălcării armistițiului.
Într-o primă reacție de la Kiev, ministrul de Externe, Andrii Sibiha, a spus că Ucraina este gata să sprijine un armistițiu durabil și complet, adăugând că Rusia ar trebui să înceteze atacurile imediat, dacă dorește pacea.
Este a doua propunere rusească de armistițiu într-un interval scurt. Putin declarase încetarea focului pe 30 de ore, de Paște, dar ambele țări s-au acuzat de nenumărate încălcări.
Între timp, Trump l-a criticat pe Putin pentru un nou atac asupra Kievului săptămâna trecută, iar la weekend s-a întrebat dacă liderul ruse pur și simplu în „trage pe sfoară”, spunând că dorește pacea.
Ucraina și aliații săi europeni spun că nu cred în sinceritatea lui Putin, de care depinde să oprească războiul de tot, și resping propunerile americane privind cedarea de teritorii în schimbul unui acord de pace cu Rusia.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu Trump sâmbătă, în marginea funeraliilor Papei Francisc la Roma, declarând ulterior că Ucraina va fi gata să înceapă discuții cu Moscova doar după un acord de încetare a focului, care va opri efectiv luptele.
Ucraina crede că Rusia încearcă să tragă de timp pentru a cuceri mai mult teritoriu și cere sporirea presiunii internaționale asupra Moscovei pentru a opri luptele.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te