Într-o declarație din 26 aprilie, ministerul rus de Externe a recunoscut „contribuția semnificativă” a soldaților nord-coreeni la eforturile de război ale Moscovei.
Și generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei, i-a spus președintelui Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe video, că soldații nord-coreeni au avut o contribuție semnificativă la „eliberarea” regiunii de soldații ucraineni.
Comentariile au confirmat ceea ce oficialii ucraineni și occidentali au spus de mult timp: că Phenianul a trimis mii de soldați să lupte alături de forțele ruse în invazia la scară largă a Moscovei împotriva Ucrainei, aflată acum în al patrulea an.
Oficialii americani estimau că mai mult de 11 000 de soldați nord-coreeni au participat la invazie și au suferit pierderi masive.
Gherasimov a declarat că misiunea coreeană s-a desfășurat în conformitate cu acordul de parteneriat dintre cele două țări.
„Soldații și ofițerii armatei populare coreene care au luptat umăr la umăr cu soldații ruși în respingerea invaziei ucrainene au dat dovadă de un înalt profesionalism, bravură, curaj și eroism în luptă”, i-a spus Gherasimov lui Putin.
Rusia a susținut că a împins forțele ucrainene din cea mai mare parte a Kurskului, deși Kievul a declarat că forțele sale rezistă în regiunea rusă.
Relații mai calde între Rusia și Coreea de Nord
La 27 martie, Phenianul a publicat imagini care îl arată pe liderul nord-coreean Kim Jong Un inspectând drone de recunoaștere și de atac într-o locație nedezvăluită. La nivel internațional a existat îngrijorarea că Rusia furnizează Coreei de Nord tehnologie pentru drone în schimbul unui ajutor militar substanțial.
În aceeași zi în care Kim Jong Un a inspectat noile drone, agenția publică de știri sud-coreeană Yonhap l-a citat pe șeful Statului Major de la Seul, afirmând că „se pare că aproximativ 3 000 sau mai multe [trupe nord-coreene] au fost trimise suplimentar [în Rusia] în ianuarie și februarie”.
Aceste trupe s-ar fi alăturat unui contingent anterior de 11 000 de oameni trimis de Phenian, care a participat la acțiuni militare în regiunea Kursk din Rusia.
„Putem spune că Rusia devine deja dependentă de Coreea de Nord în multe feluri, nu numai în ceea ce privește obuzele, ci și în ceea ce privește alte arme... precum și în ceea ce privește soldații”, a declarat analistul ucrainean Oleh Saakian pentru Current Time.
De când Rusia a invadat la scară largă Ucraina în februarie 2022, s-a observat o încălzire substanțială a relațiilor dintre Moscova și Phenian.
Pe lângă trupe, Coreea de Nord a trimis Rusiei și rachete cu rază scurtă de acțiune, obuziere autopropulsate și lansatoare de rachete, potrivit armatei sud-coreene.
După AP și Reuters.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te