Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump anunță noi pași în negocierile privind o încetare a războiului din Ucraina


27 septembrie 2024, întâlnire la New York între președintele american Donald Trump, la acel moment candidat republican, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
27 septembrie 2024, întâlnire la New York între președintele american Donald Trump, la acel moment candidat republican, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat o posibilă întâlnire cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, și o discuție cu Vladimir Putin. Președintele Ucrainei nu a confirmat întâlnirea dar spune că „săptămânile următoare ar putea fi foarte intense” din punct de vedere diplomatic.

Din declarațiile făcute în ultimele zile de președintele american, Donald Trump, de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și de trimisul special al Casei Albe pentru Ucraina și Rusia, generalul în rezervă Keith Kellog, reiese că următoarele săptămâni de discuții la nivel înalt ar putea veni cu progrese în planul privind încetarea războiului din Ucraina.

Negocierile au loc pe două planuri.

Pe de o parte, au loc discuții directe la cel mai înalt nivel.

Vineri, 7 februarie, președintele Donald Trump a declarat că s-ar putea întâlni zilele următoare cu omologul ucrainean.

„Probabil că mă voi întâlni cu președintele Zelenski săptămâna viitoare și probabil că voi vorbi cu președintele Putin. Vreau să văd războiul încheindu-se”, a spus Donald Trump la o conferință de presă de la Casa Albă, alături cu premierul japonez Shigeru Ishiba.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că discuțiile purtate inclusiv „cu rușii” sunt „foarte bune, foarte constructive privind Ucraina”.

Președintele Donald Trump a explicat că prea mulți tineri mor în războiul din Ucraina de ambele părți, ucraineni și ruși.

La șase luni de la începerea incursiunii militare în regiunea rusească Kursk și la aproape trei ani de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat sâmbătă, 8 februarie, că până acum, Rusia a pierdut aproape 848 de mii de oameni pe front – uciși și răniți.

De asemenea, Kievul a anunțat că menținerea frontului deschis în regiunea rusească Kursk a ținut departe de Ucraina cel puțin 60 de mii de soldați ai Moscovei.

Președintele Volodimir Zelenski nu a făcut încă un anunț privind o eventuală deplasare în Statele Unite, însă a confirmat negocierile intense de pace.

„Săptămânile următoare pot fi foarte intense în diplomație și vom face ceea ce este necesar pentru ca această perioadă să fie eficientă și productivă. Apreciem întotdeauna să lucrăm cu președintele Trump”, a spus Zelenski chiar după declarațiile lui Donald Trump, de la Washington.

El adăugat: „Plănuim întâlniri și discuții între echipele noastre. În acest moment, echipele ucrainene și americane lucrează la detalii. Drumul până la o pace solidă și durabilă s-ar putea scurta”.

Planul de pace va fi prezentat doar de Donald Trump

După ce în presa internațională au apărut speculații privind anunțarea planului de pace, posibil săptămâna viitoare, în Europa, trimisul special al Casei Albe pentru Ucraina și Rusia, generalul în retragere Keith Kellogg, a declarat joi, 6 februarie, la postul TV Newsmax, că doar președintele Trump va prezenta acest plan.

Keith Kellogg a infirmat că va prezenta el însuși planul de pace la Conferința de Securitate de la Munchen ce va avea loc între 14 și 16 februarie.

Trimisul Administrației SUA pentru Rusia și Ucraina a explicat însă că în Germania, va discuta cu înalți responsabili din țări aliate despre acest subiect.

Volodimir Zelenski va participa și el la conferința de la Munchen.

Din România, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, va participa la Conferința de Securitate.

Noul secretar american al Apărării începe un turneu în Europa

În acest context, războiul din Ucraina va fi subiectul principal de discuție săptămâna viitoare între noul secretar american al Apărării, Pete Hegseth, și lideri europeni, militari și civili, a anunțat Pentagonul.

Luni, demnitarul american începe o vizită în Germania, unde se va întâlni cu liderii comandamentelor americane din această țară.

Miercuri, 12 februarie, Pete Hegseth participă la reuniunea donatorilor pentru Ucraina, de la Bruxelles.

Potrivit Pentagonului, mesajul secretarului Aparării va fi de a se pune capăt războiului din Ucraina diplomatic, „cât mai repede posibil”.

Totodată, Pete Hegseth, va transmite aliaților NATO că trebuie să crească cheltuielile pentru apărare și să întărească leadeshipul în ajutorarea Ucrainei, a mai explicat Pentagonul.

Marea Britanie va coordona reuniunea donatorilor pentru Ucraina de această dată, în locul SUA.

Va fi pentru prima dată când SUA nu va mai conduce discuțiile.

Secretarul american al Apărării va merge apoi în vizită în Polonia.

Ce va pune Ucraina pe masă în negocierile de pace

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat agenției Reuters, într-un interviu publicat vineri, 7 februarie, că țara sa are nevoie de garanții de securitate.

Pe de altă parte, liderul de la Kiev a întărit oferta făcută SUA în schimbul continuării ajutorului militar: Ucraina invită Statele Unite să participe la valorificerea celor aproximativ 20 de pământuri rare și minerale de pe teritoriul său, folosite în industria apărării, spațială și altele.

„Americanii ne-au ajutat cel mai mult, așa că americanii ar trebui să câștige cel mai mult. Ar trebui să se bucure de această prioritate și o vor face. Mi-ar plăcea să discut cu președintele Trump despre asta”, a declarat Zelenski în interviul acordat Reuters, în timp ce le arăta intervievatorilor săi o hartă imensă.

Liderul de la Kiev a adăugat că Rusia știe unde sunt resursele critice ale Ucrainei, din studii din perioada sovietică și care au fost duse la Moscova după ce Ucraina s-a desprins de URSS, în 1991.

Zelenski a adăugat că negociază cu partea americană și despre varianta folosirii de către SUA a unor depozite subterane ucrainene, extinse, pentru gaze lichefiate.

Completarea președintelui Zeleski vine după ce prețurile la gaze în Europa au crescut din nou, iar Statele Unite s-au oferit să exporte gaze lichefiate către continent în cantități mai mari decât în prezent.

Pe de altă parte, generalul Keith Kellogg a declarat joi, 6 februarie, într-un interviu acordat cotidianului New York Post, că președintele Trump este pregătit să majoreze sancțiunile SUA pentru Rusia pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei.

„Sancțiunile aplicate împotriva Rusiei se află doar la nivelul 3, pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce privește cât de dureroasă poate fi presiunea economică”, a spus Kellogg.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG