„Cel care va prezenta planul de pace va fi președintele SUA, nu Keith Kellogg. Noi ne vom implica, îl vom ajuta. Asta nu se va întâmpla săptămâna viitoare”, a precizat emisarul american într-o emisiune la Newsmax TV.
Mai devreme, Kellogg declarase că așteaptă cu nerăbdare să vorbească la conferința anuală din metropola bavareză și să discute despre „scopul lui Trump de a pune capăt acestui război sângeros și costisitor din Ucraina”.
Pe 4 februarie, el a adăugat că intenționează să „se întâlnească cu aliații Americii care sunt gata să colaboreze cu noi”.
După anunțul participării sale la conferința programată în perioada 14-16 februarie, la München, au apărut speculații că el ar putea dezvălui planul lui Trump pentru încheierea conflictului. Pe 5 februarie, Bloomberg a citat surse anonime care afirmă că Kellogg va prezenta acest plan în cadrul conferinței.
Sursele nu au oferit detalii suplimentare despre conținutul planului, cât de detaliat va fi sau sub ce formă va fi prezentat.
Trump a promis în campanie că va pune capăt războiului în „24 de ore”, apoi oamenii lui au corectat la „câteva luni”.
Săptămâna trecută, Keith Kellogg a afirmat că Donald Trump are o strategie „solidă” pentru a pune capăt războiului din Ucraina în câteva luni. Declarația sa a venit în contextul unor negocieri discrete legate de găsirea unor soluții pentru încheierea conflictului care durează de aproape trei ani.
Kellogg și alți oficiali au sugerat un plan bazat pe conceptul de „pace prin putere”. Acesta ar putea include înghețarea conflictului, lăsând teritoriile ocupate de Rusia „în incertitudine”. De asemenea, planul prevede garanții de securitate pentru Ucraina, fără a specifica în ce vor consta acestea.
Pe 5 februarie, Kremlinul a anunțat o intensificare a contactelor cu Statele Unite în vederea unei soluții pentru război.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este dispusă să negocieze cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ciuda refuzului anterior al lui Vladimir Putin de a purta discuții cu acesta, pe motiv că mandatul său ar fi expirat anul trecut.
Ucraina nu a putut organiza alegeri deoarece se află sub legea marțială de la începerea conflictului.
Potrivit lui Kellogg, SUA analizează posibilitatea de a pune presiune nu doar asupra Moscova, ci și asupra Kievului pentru a iniția negocieri. Pe 2 februarie, el a avertizat că ambele părți vor trebui să facă concesii dacă doresc să ajungă la un acord.
„Zelenski a sugerat deja că își va flexibiliza poziția cu privire la teritorii”, a spus Kellogg pe 1 februarie.
„Și Putin va trebui să facă concesii”, a adăugat trimisul special. Trump a subliniat că dorește încheierea rapidă a războiului și că vrea să se întâlnească cu Putin cât mai curând posibil.
În discursul său video zilnic din 5 februarie, Zelenski a afirmat că Ucraina „și-a intensificat semnificativ” contactele cu administrația Trump și a adăugat că a avut „discuții importante cu alți parteneri”.
Pe 4 februarie, într-un interviu publicat pe YouTube, președintele Zelenski a declarat că ar fi de acord cu negocieri directe cu Putin, dar numai dacă Statele Unite și Uniunea Europeană vor participa.
„Dacă lumea crede că trebuie să trecem pe calea diplomatică, iar eu cred că suntem pregătiți pentru asta, atunci negocierile trebuie să implice SUA, Europa, Ucraina și Rusia”, a spus el.
- Te-ar putea interesa și: Kievul are nevoie de arme din partea SUA. Trump vrea la schimb minerale rare din Ucraina
Într-un interviu acordat jurnalistului britanic Piers Morgan, Zelenski a fost întrebat cum s-ar simți dacă ar trebui să stea la masa negocierilor față în față cu Putin.
„Dacă aceasta este singura modalitate prin care putem aduce pace cetățenilor Ucrainei fără a pierde vieți, atunci cu siguranță vom merge pe acest drum”, a răspuns el.
El a adăugat: „Nu voi fi amabil cu el, îl consider un dușman. În mod sincer, cred că și el mă consideră un dușman”.
Pe 5 februarie, guvernul german a anunțat că vicepreședintele american J.D. Vance va participa la Conferința de Securitate de la München.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te