Promisiunea președintelui american Donald Trump de a pune capăt rapid războiului Rusiei împotriva Ucrainei a luat o nouă întorsătură când emisarul său a declarat că administrația ar dori ca Kievul să organizeze alegeri, eventual în acest an și în special dacă se convine asupra unui armistițiu.
Observațiile lui Keith Kellogg au adus în prim-plan o problemă sensibilă, care mocnește în politica ucraineană, într-o vreme când eforturile Statelor Unite de a demara negocieri de pace se intensifică, iar Kremlinul încearcă să îl discrediteze pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susținând că este ilegitim.
Într-un interviu acordat agenției Reuters la 1 februarie, Kellogg a declarat că alegerile din Ucraina „trebuie să aibă loc” și ar putea fi organizate în urma unui acord de încetare a focului, la care, potrivit lui, s-ar putea ajunge în câteva luni.
„Multe țări democratice țin alegeri în timp de război. Cred că este important să facă acest lucru”, a declarat Kellogg pentru Reuters. „Cred că este bine pentru democrație. Aceasta este frumusețea unei democrații solide, să ai mai mult de un candidat”.
„O pistă falsă, periculoasă”
Putin a declarat în repetate rânduri că Moscova este deschisă la discuții, dar mulți experți suspectează că ea nu ar acționa cu bună credință și că ar folosi orice negocieri pentru a afișa imaginea unui jucător cooperant, câștigând timp pentru a îmbunătăți și mai mult poziția Rusiei pe teren în Ucraina, unde a obținut câștiguri importante- deși cu un cost uriaș în vieți omenești - în ultimele luni.
Mikhail Alexeev, un politolog de la Universitatea de Stat din San Diego care se concentrează pe Rusia și Ucraina, a declarat că administrația Trump a ridicat probabil problema alegerilor în speranța că ar putea ușura procesul de negociere. Dar el a spus că aceasta ar putea face jocul Rusiei, numind-o „o pistă falsă periculoasă și o manevră politică din partea Kremlinului”.
„Dacă Putin poate trage de timp în relația cu administrația americană încă câteva luni, atunci poate obține mai multe câștiguri pe câmpul de luptă”, a declarat Alexeev.
Putin a declarat în repetate rânduri că Zelenski nu ar avea autoritatea de a semna un acord de pace, susținând că este nelegitim, deoarece mandatul său de cinci ani trebuia să se încheie în mai 2024, după alegerile prezidențiale din martie.
Însă Constituția Ucrainei interzice organizarea de alegeri când este în vigoare legea marțială. Ea a fost impusă de Zelenski când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022 și - la fel ca invazia - continuă până în prezent, după prelungiri repetate.
Cu toate acestea, ucrainenii discută cât de utilă sau nu ar fi organizarea unor alegeri prezidențiale încă din 2023.
La acea vreme, mulți ucraineni, inclusiv lideri ai opoziției și reprezentanți ai societății civile, s-au pronunțat împotriva organizării de alegeri în timp de război, avertizând că aceasta ar diviza societatea într-un moment critic al istoriei sale. De asemenea, ei au afirmat că scrutinul ar pune viețile oamenilor în pericol, când ar merge la vot, date fiind bombardamentele constante ale Rusiei asupra locațiilor civile.
Ucraina s-ar confrunta cu o mulțime de alte probleme dacă ar încerca să organizeze alegeri în timp de război sau chiar la scurt timp după o încetare a focului. Peste 6 milioane de persoane s-au refugiat în străinătate, aproape 4 milioane sunt strămutate în interiorul țării, iar aproximativ 1 milion sunt în forțele armate, ceea ce le-ar complica participarea la vot. Împreună, aceștia reprezintă aproximativ un sfert din populație.
„Alegerile și un război pe scară largă sunt incompatibile. Această idee este extrem de periculoasă și va duce la pierderea legitimității atât a procesului, cât și a organismelor alese și, cu o probabilitate ridicată - la o destabilizare semnificativă a statului în ansamblu. Dacă discuția politică competitivă este imposibilă în condiții de război, atunci alegerile cu siguranță nu sunt libere”, se arată într-o declarație semnată de 100 de organizații ale societății civile în septembrie 2023.
„Există o acceptare pe scară largă a situației, în Ucraina, așa că a susține că Zelenski nu este o autoritate legitimă este absolut absurd și fără sens”, a declarat politologul Alexeev.
Planul de pace trebuie să fie mai complex
Într-un interviu din 2 ianuarie la televiziunea națională, Zelenski a declarat că alegerile sunt posibile în 2025, dar numai după o încetare a focului.
Iar în urma comentariilor emisarului Kellogg, un consilier al lui Zelenski a declarat pentru Reuters că „dacă planul său constă doar într-o încetare a focului și alegeri, el este un plan ratat - Putin nu va fi intimidat doar de aceste două lucruri”.
Zelenski și guvernul său spun că garanțiile de securitate puternice pentru Ucraina ar fi o condiție esențială pentru orice armistițiu sau acord de pace.
În timpul unei vizite la Washington în această săptămână, fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, care a pierdut în fața lui Zelenski în alegerile din 2019 și este posibil contracandidat într-o viitoare competiție, a respins ideea organizării de alegeri pe fondul războiului, afirmând că singurul „câștigător” al unui astfel de vot ar fi Putin.
Poroșenko a declarat că Putin ar folosi propaganda și o „coloană a cincea” pentru a submina Ucraina în timpul unei campanii electorale.
Serghei Zhuk, membru al think tank-ului Wilson Center din Washington și profesor la Universitatea Ball State din Indiana, a împărtășit îngrijorările lui Poroșenko. Într-un interviu acordat RFE/RL, Zhuk a declarat că Kremlinul ar putea utiliza puternica sa mașină de propagandă și elementele pro-ruse din Ucraina pentru a destabiliza țara în timpul alegerilor.
„Mă tem că la viitoarele alegeri, cu ajutorul dezinformării ruse, care este foarte eficientă, vor organiza o campanie anti-Zelenski și vor câștiga. Va fi a doua înscenare a contrarevoluției din Georgia”, a spus el, referindu-se la ascensiunea unui guvern autoritar, pro-rus, la Tbilisi, după ani de relații ostile cu Kremlinul.
Popularitatea lui Zelenski scade
Animozitatea lui Putin față de Zelenski este personală, potrivit lui Zhuk. Ea s-a adâncit când fostul actor comic a condus apărarea țării sale împotriva armatei ruse, mai mare și mai bine echipată, câștigând respectul lumii și punându-l în lumină proastă pe liderul de la Kremlin, care se aștepta ca invazia să-l înlăture pe Zelenski de la putere și să subjuge Ucraina în câteva săptămâni.
Popularitatea lui Zelenski a crescut vertiginos în Ucraina pe măsură ce forțele sale armate au recucerit porțiuni de teritoriu de la Rusia în toamna anului 2022. Dar, în condițiile în care războiul la scară largă va intra în al patrulea an la sfârșitul acestei luni, iar Rusia avansează în est, popularitatea lui Zelenski este acum în scădere.
Zhuk și Alexeev îl consideră pe generalul Valeri Zalujnîi, care a condus apărarea Ucrainei în primii doi ani ai invaziei, drept cel mai credibil contracandidat al lui Zelenski. Președintele ucrainean l-a concediat pe popularul general în februarie 2024, în urma unei dispute privind strategia, iar presa locală a raportat că Zelenski era îngrijorat de posibilele lui ambiții politice.
Alexeev a declarat că ascensiunea lui Zalujnîi la președinție nu ar fi o victorie pentru Putin.
„Asta nu va reduce voința Ucrainei de a rezista”, a spus el.
Relatare realizată cu contribuția redacției ucrainene a Europei Libere.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te