Procurorii au declarat că atacul din 20 martie 2024 a fost planificat de agenți ai grupului de mercenari Wagner din Rusia, acționând în numele serviciilor secrete militare ruse. Guvernul britanic a desemnat Wagner drept organizație teroristă.
Acuzarea a declarat că Wagner a folosit intermediari britanici pentru a recruta trei bărbați în vederea incendierii unei hale din Leyton, estul Londrei, unde erau depozitate generatoare și echipamente de satelit StarLink destinate Ucrainei. StarLink-urile sunt frecvent utilizate de armata ucraineană pentru a se apăra de invazia Rusiei, amintește Associated Press.
A fost nevoie de opt echipaje de pompieri, compuse din 60 de oameni, pentru a trece incendiul sub control, notează dpa.
O campanie mai largă
Autoritățile au declarat că incendierea a făcut parte dintr-o campanie mai largă de destabilizare a Europei pe care oficialii occidentali o atribuie Moscovei și aliaților săi.
Un juriu de la Curtea Penală Centrală din Londra (cunoscută ca Old Bailey) i-a găsit vinovați de incendiere cu premeditare pe Jakeem Rose, de 23 de ani, Ugnius Asmena, de 20 de ani, și Nii Mensah, de 23 de ani,
Un al patrulea bărbat, Paul English, de 61 de ani, a fost achitat. El a declarat poliției că, deși a fost plătit să le fie șofer celorlalți, nu știa nimic despre incendiu.
Procurorii au declarat că atacul soldat cu pagube de un milion de lire sterline a fost orchestrat de Dylan Earl, în vârstă de 21 de ani, și Jake Reeves, în vârstă de 23 de ani, care au pledat vinovați de incendiere agravată în numele grupării Wagner înainte de începerea procesului.
Comandantul Dominic Murphy, șeful Comandamentului de combatere a terorismului din cadrul Poliției Metropolitane din Londra, a declarat că acest caz a fost un „exemplu clar al unei organizații legate de statul rus care utilizează localnici, în acest caz bărbați britanici, pentru a desfășura activități infracționale foarte grave într-o țară sau alta."
El a declarat că Earl și Reeves „au acționat de bunăvoie ca agenți ostili în numele statului rus", „pentru bani de la ruși”, adăugând că „numai printr-un miracol nimeni nu a fost rănit grav sau mai rău."
Earl a recunoscut, de asemenea, că a pus la cale incendierea unui magazin de vinuri și a unui restaurant din bogatul cartier londonez Mayfair, precum și un plan de răpire a proprietarului acestora, Evgheni Cicivarkin.
Cicivarkin, un magnat rus exilat care l-a criticat vehement președintele rus Vladimir Putin și războiul din Ucraina, a declarat instanței într-o declarație scrisă că el este considerat „un inamic-cheie” al statului rus și că primește „zilnic” amenințări cu moartea.
Complotul din Mayfair
Alți doi bărbați au fost vizați de instanțe pentru pentru incendiere și alte delicte. Ashton Evans, în vârstă de 20 de ani, a fost găsit vinovat de „omisiunea de a dezvălui informații” legate de complotul din Mayfair, dar a fost exonerat de acuzații cu privire la incendierea depozitului. Dmitrijus Paulauskas, în vârstă de 23 de ani, a fost achitat.
Juraților le-au fost prezentate probe de pe camerele de supraveghere și videouri ale incendiului pe care Mensah le-a filmat cu telefonul său, împreună cu un mesaj pe care i l-a trimis lui Earl mai târziu, în care spunea, mândru: „Suntem la știri, frate!”
Au fost prezentate, de asemenea, sute de mesaje între diferitele persoane implicate.
Earl a fost prima persoană acuzată în temeiul Legii Securității Naționale (National Security Act), care a creat în Marea Britanie noi măsuri de combatere a spionajului, a interferenței politice și a activităților serviciilor de informații străine.
Schimbări de macaz
Condamnările sunt cele mai recente legate de activități „maligne” ale Moscovei în Marea Britanie, după ce, în martie, câțiva bulgari au fost condamnați pentru că s-au lăsat convinși, contra plată, să spioneze pentru serviciile secrete ruse.
Autoritățile britanice spun că, de la expulzarea spionilor ruși în urma otrăvirii agentului dublu rus Serghei Skripal în 2018, Moscova a trebuit să se bazeze în principal pe infractori motivați de câștiguri financiare pentru a desfășura activități în numele său.
Comandantul Dominic Murphy, șeful Comandamentului de combatere a terorismului al poliției londoneze, a declarat că ambele comploturi care îl implică pe Earl - cel cu depozitul și cel din Mayfair - au arătat că „statul rus are activități în Regatul Unit".
El a declarat că Rusia și alte state, cum ar fi Iranul, s-au „adaptat” la răspunsul autorităților britanice la activitățile lor ilegale, modificându-și tacticile.
„Am făcut din Marea Britanie un mediu de operare ostil pentru aceste guverne, dar, ca urmare, ele și-au diversificat tacticile și contactează acum persoane relativ tinere pentru a acționa în numele lor", a declarat Murphy, citat de Reuters.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te