Într-o declarație pe 9 mai, SBU a spus că a reținut în regiunea Zakarpattia (Transcarpatia) doi presupuși agenți, un bărbat și o femeie, și că le-a identificat coordonatorul drept un angajat al serviciilor de informații militare maghiare. Potrivit serviciului secret ucrainean, este pentru prima dată când Ucraina descoperă o rețea de spionaj maghiară activă, cu scopul de a submina securitatea națională.
Relațiile Ucrainei cu Ungaria sunt tensionate, iar premierul maghiar Viktor Orbán a menținut relații calde cu președintele rus, Vladimir Putin, și s-a opus sancțiunilor europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Ungaria nu a sprijinit nici ajutoarele militare pentru Ucraina și îi blochează apropierea de UE, cerând mai multe drepturi pentru minoritatea maghiară din Zakarpatia.
Criticii Kremlinului spun că Rusia este cea care a încercat să alimenteze tensiuni între etnicii maghiari din această regiune și autoritățile ucrainene.
SBU a spus că obiectivele presupusei rețele de spioni erau „colectarea de informații despre apărarea militară a regiunii Zakarpatia, identificarea punctelor vulnerabile din apărarea terestră și aeriană a regiunii, precum și analizarea opiniilor sociopolitice ale localnicilor”, încercând să ghicească și ce reacții ar avea „în cazul în care forțele maghiare ar intra în regiune”.
Budapesta: poate fi propagandă uvcraineană
Administrația premierului maghiar și ministerul Apărării de la Budapesta nu au răspuns imediat la solicitările Europei Libere de a comenta incidentul.
Ministrul de Externe, Peter Szijjártó, a spus la postul de televiziune ATV că Ungaria nu a primit nicio notificare oficială din partea Ucrainei în legătură cu acest caz și că, deocamdată, „acest lucru trebuie tratat ca propagandă, cu prudență”.
„Este clar că propaganda anti-maghiară este frecvent folosită în Ucraina și, în multe cazuri, s-a dovedit complet nefondată”, a spus Szijjártó.
Autoritățile ucrainene au spus că unul dintre suspecții reținuți de SBU este un fost soldat în vârstă de 40 de ani din raionul Zakarpatiei, Beregovo, un centru al minorității maghiare din Ucraina estimată la circa 100.000 de persoane. Acesta ar fi fost recrutat în 2021 și rămas în „adormire”, fiind „activat” de presupusul ofițer de legătură în septembrie 2024.
SBU susține că deține dovezi documentare potrivit cărora suspectul aduna informații despre amplasarea sistemelor ucrainene de apărare antiaeriană și despre alte capabilități militare.
Femeia reținută, fostă membră a Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei, a demisionat din unitatea sa la începutul acestui an, a mai spus SBU. Numele suspecților nu au fost făcute publice.
După secole de dominație maghiară și austro-ungară, Zakarpatia a devenit parte a Cehoslovaciei după Primul Război Mondial, până când Ungaria, aliată cu Germania nazistă, a încercat să o recupereze în 1939. După înfrângerea Germaniei în Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a cedat teritoriul Uniunii Sovietice, care l-a inclus în Republica Socialistă Sovietică Ucraineană.
După destrămarea URSS, guvernul de la Budapesta a oferit numeroase ajutoare maghiarilor din regiune. O anchetă a echipei de investigație Schemes a Europei Libere (RFE/RL) arată că, între 2011 și 2020, guvernul maghiar a oferit Zakarpatiei cel puțin 115 milioane de euro, sumă care reprezenta aproximativ de 1,5 ori bugetul anual al regiunii.
După Serviciul ucrainean și Serviciul maghiar ale RFE/RL
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te