Linkuri accesibilitate

O rachetă rusească a ucis militari ucraineni pe un poligon din Sumî


La un antrenament pentru militari străini ai Gărzii Naționale Ucrainene, în regiunea Harkov (fotografie de arhivă)
La un antrenament pentru militari străini ai Gărzii Naționale Ucrainene, în regiunea Harkov (fotografie de arhivă)

O rachetă balistică rusească a ucis șase militari ucraineni și a rănit alți cel puțin zece pe un poligon de tragere militar în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, a anunțat garda națională ucraineană miercuri dimineață.

Ministerul rus al Apărării a spus că atacul a avut loc marți seara, fiind lansată o rachetă Iskander, după ce Rusia ar fi descoperit locul unei presupuse tabere de antrenament a forțelor speciale ucrainene. Rusia a publicat și imagini video filmate din aer, care ar arăta lovitura asupra unei unități militare aflată într-o zonă împădurită.

Ucraina spune că a deschis o anchetă, iar comandantul unității atacate a fost suspendat din funcție.

Regiunea Sumî, de unde trupele ucrainene au lansat o ofensivă surpriză peste graniță anul trecut, ocupând o parte a regiunii rusești Kursk, a devenit în ultimele luni o țintă tot mai frecventă a unor asemenea atacuri rusești, după ce Rusia și-a recâștigat teritoriile pierdute.

Atacul a avut loc în ziua în care în orașul Kursk se afla într-o vizită neanunțată președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a spus că a fost o vizită de lucru, iar Putin s-a întâlnit cu guvernatorul interimar și alți oficiali, mergând și la o centrala nucleară din regiune.

Cu o zi mai devreme, el discutase la telefon cu președintele american, Donald Trump, care a cerut negocieri de pace imediate între Rusia și Ucraina. Dar Kremlinul a spus că procesul va fi de durată.

Putin a declarat în urma convorbirii că „Rusia va propune și este pregătită să colaboreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor acord de pace”, dar că „cel mai important lucru” pentru Moscova este să elimine „cauzele fundamentale ale acestei crize”, o referire la cererea Rusiei ca Ucraina să accepte neutralitatea și să se dezarmeze.

Ucraina crede că Rusia, care-i ocupă 20% din teritoriu, vrea să continue războiul și nu negociază cu bună credință, făcând strictul necesar pentru a-l împiedica pe Trump să aplice noi presiuni asupra economiei ruse.

Aliații europeni ai Ucrainei au spus însă că ei vor mări presiunile și că lucrează la sancțiuni „masive” care să afecteze mai mult capacitatea Rusiei de a continua războiul.

După Reuters și AFP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG