Linkuri accesibilitate

Trump spune că Rusia și Ucraina vor începe convorbiri de încetare a focului „imediat”. Kremlinul - că o să dureze


Donald Trump și Vladimir Putin (colaj, fotografii de arhivă)
Donald Trump și Vladimir Putin (colaj, fotografii de arhivă)

După o convorbire telefonică îndelungată cu președintele rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a declarat luni că Rusia și Ucraina vor începe imediat negocieri pentru încetarea focului. Kremlinul a spus însă că procesul va fi de durată.

Într-o postare pe rețeaua sa Truth Social, Trump a scris că a transmis cele discutate cu Putin președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum și liderilor Franței, Italiei, Germaniei, Finlandei și șefei Comisiei Europene, cu care a stat de vorbă ulterior într-o convorbire de grup.

„Rusia și Ucraina vor începe imediat negocieri către o încetare a focului și, mai important, către SFÂRȘITUL războiului”, a scris Trump în postarea sa, adăugând mai târziu, la Casa Albă, că el crede că „se fac unele progrese”.

Într-o apariție publică la Soci, de unde a vorbit cu liderul american, Putin i-a mulțumit lui Trump pentru sprijinul în reluarea discuțiilor directe între Moscova și Kiev, spunând că aceste eforturi sunt, „în mare, pe calea cea bună”.

„Am convenit cu președintele Statelor Unite că Rusia va propune și este pregătită să colaboreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor acord de pace”, a spus Putin în fața jurnaliștilor.

Memorandumul va trebui să definească, după Putin, „un număr de poziții, cum ar fi, de exemplu, principiile reglementării, calendarul unui posibil acord de pace”. Dar „principalul lucru pentru noi”, a mai insistat Putin, „este să eliminăm cauzele fundamentale ale acestei crize”, o referire la cererea Rusiei ca Ucraina să accepte neutralitatea și să se dezarmeze.

Fotografie distribuită de agenția rusă de stat Sputnik, înfățișându-l pe Vladimir Putin care le vorbește jurnaliștilor la Soci, după discuția sa telefonică cu Donald Trump, pe 19 mai
Fotografie distribuită de agenția rusă de stat Sputnik, înfățișându-l pe Vladimir Putin care le vorbește jurnaliștilor la Soci, după discuția sa telefonică cu Donald Trump, pe 19 mai

Ucraina și Rusia s-au întâlnit săptămâna trecută în Turcia, pentru primele negocieri față în față din martie 2022. Indiciile că vor continua discuțiile sugerează un progres, dar analiștii spun că discuția Trump – Putin nu a dus la vreun rezultat major, așa cum se spera.

Stephan Kieninger de la American German Institute, a spus Europei Libere că nu vede „niciun indiciu privind vreo schimbare în poziția Rusiei”.

Experții mai spun că Putin nu ar avea vreun interes într-o încetare a focului în acest moment, deoarece forțele sale, care nu a atins încă niciun obiectiv major pe câmpul de luptă, tocmai și-au luat avânt.

Chestiunea sancțiunilor

După ce Trump i-a informat despre convorbirea sa cu Putin, liderii europeni au decis să crească presiunea asupra Rusiei prin sancțiuni, a scris cancelarul german Friedrich Merz într-o postarepe X, luni seara.

Dar președintele american s-a ferit să facă același lucru. Întrebat de ce nu a impus noi sancțiuni pentru a împinge Moscova către un acord de pace, așa cum amenințase, Trump le-a spus jurnaliștilor: „Pentru că cred că există o șansă să obținem ceva, iar dacă faci asta, poți să și agravezi lucrurile. Dar ar putea veni un moment când asta se va întâmpla”.

Trump a repetat avertismentul că, în cazul în care nu se înregistrează progrese către pace, se va retrage din convorbiri. „Acesta nu este războiul meu”, a mai spus liderul american.

Într-o postare pe X, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus doar că discuția cu Trump a fost „bună” și că este „important ca SUA să rămână implicate”.

Cu o zi înaintea convorbirii Trump - Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Roma cu vicepreședintele american, JD Vance, pe 18 mai
Cu o zi înaintea convorbirii Trump - Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Roma cu vicepreședintele american, JD Vance, pe 18 mai

Ce a obținut Rusia

Liderii europeni și Ucraina cer Rusiei să accepte imediat o încetare a focului pe 30 de zile – o propunere lansată inițial chiar de Trump, fără ca Putin să o accepte.

Consilierul prezidențial rus, Iuri Ușakov, a declarat după convorbirea de luni între Trump și Putin că cei doi nu au discutat un calendar pentru încetarea focului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus și el că Moscova și Kievul vor trebui să aibă o activitate „complexă” pentru a elabora un text comun al unui memorandum de pace și încetare a focului.

„Nu există termene limită și nici nu pot exista. Este clar că toată lumea vrea să facă acest lucru cât mai repede, dar, desigur, diavolul se ascunde în detalii”, a spus Peskov citat de agenția rusă RIA.

Fostul prim-ministru suedez Carl Bildt a comentat pe X că discuția cu Trump a fost „fără îndoială o victorie pentru Putin”.

Liderul rus „a deviat cererea de încetare imediată a focului și în schimb poate continua operațiunile militare, punând presiune la masa negocierilor”, a scris Bildt.

Ce spune Ucraina

Președintele ucrainean a discutat separat cu Trump înainte ca liderul american să discute cu Putin, apoi Zelenski a participat la discuția în grup a lui Trump cu liderii europeni.

El a spus ulterior că Kievul și partenerii săi ar putea cere o întâlnire la nivel înalt între Ucraina, Rusia, Statele Unite, țările UE și Marea Britanie, ca parte a unui efort de a pune capăt războiului.

„Ucraina este pregătită pentru negocieri directe cu Rusia, în orice format care aduce rezultate”, a scris Zelenski pe X, adăugând că întâlnirea cerută ar putea fi găzduită de Turcia, Vatican sau Elveția.

Trump spusese mai devreme că Papa Leon și-a exprimat interesul pentru a găzdui la Vatican negocierile Ucrainei cu Rusia.

Ucraina și susținătorii săi au acuzat Rusia că nu negociază cu bună credință, făcând strictul necesar pentru a-l împiedica pe Trump să aplice noi presiuni asupra economiei sale.

Dacă Trump ar impune noi sancțiuni, acesta ar fi un moment de cotitură, având în vedere că a anulat politicile pro-Ucraina ale predecesorului său, Joe Biden, încercând să plaseze SUA într-o poziție de mediator neutru.

După Reuters și AP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG