Linkuri accesibilitate

O „întâlnire internațională” la gimnastică


Pe bârnă, gimnasta clujeana Rozalia Baizat. „Cultura Moldovei”, 12 noiembrie 1964.
Pe bârnă, gimnasta clujeana Rozalia Baizat. „Cultura Moldovei”, 12 noiembrie 1964.

La început de noiembrie 1964, Chișinăul a găzduit cea de-a cincea „întâlnire internațională tovărășască la gimnastică sportivă” între echipa locală și cea din orașul Cluj, România. În cele patru întâlniri precedente, de două ori au învins sportivii basarabeni și tot de atâtea ori cei din dreapta Prutului.

Competiția de la Chișinău s-a desfășurat într-o ascuțită luptă sportivă. Cu cel mai mare interes a fost urmărită întâlnirea dintre gimnaste.

Din echipa Clujului făceau parte Rozalia Baizat, participantă la Jocurile Olimpice de la Tokio, și Rodica Apetmanu, membră a selecționatei de tineret a României. Dar, evoluțiile campioanei RSSM, studentei Ludmila Karasiova, de la Universitatea din Chișinău, au spulberat speranțele gimnastelor clujene de a câștiga. Cu un total de 37,7 puncte, Karasiova s-a clasat pe locul întâi. În proba pe echipe, au învins, de asemenea, sportivele din Chișinău, totalizând 182,7 puncte, iar reprezentantele Clujului – 180 puncte.

La întâlnirea între echipele masculine, locul întâi l-a ocupat maestrul sportului Ghenadi Stepanov, inginer la trustul „Ijdorstroi” din capitală. În proba pe echipe, gazdele au acumulat 273,65 puncte, iar oaspeții - 265,15 puncte.

„Nu ne luăm rămas bun. Acest lucru nu se obișnuiește între buni vecini. Pe curând la Cluj, prieteni”, spunea la sfârșitul competițiilor conducătorul delegației sportive clujene, Ion Selișteanu.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG