Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus Europei Libere că aceste livrări au început la 08:30, iar cantitățile pompate în sistemul de conducte din stânga Nistrului sunt suficiente „pentru a menține presiunea”.
Timp de o lună de la întreruperea livrărilor de gaze rusești, regiunea secesionistă a consumat toate rezervele rămase în conductele din stânga Nistrului, folosindu-le mai ales pentru nevoile populației, iar continuarea acestui consum nu mai este posibilă.
Guvernul de la Chișinău a promis regiunii 3 milioane de metri cubi de gaze așa încât presiunea în conductele transnistrene să nu scadă la un nivel periculos, până se găsește o soluție pe termen lung. Livrările se fac printr-un acord semnat la 29 ianuarie de Moldovagaz și subsidiara sa, Tiraspoltransgaz.
Administrația de la Tiraspol spune că va plăti până la 1 martie pentru gazele primite pe datorie de pe malul drept al Nistrului.
Gaze de împrumut versus ajutoare umanitare
Vadim Ceban a explicat Europei Libere că, la această etapă, sunt livrate peste Nistru gaze care se află deja în conductele de pe malul drept, adică nu sunt achiziți noi făcute de guvern de pe piața europeană. „Gazele se livrează la punctele de ieșire spre sistemul care este administrat de Tiraspoltransgaz”, a spus Ceban.
Într-un mesaj pe Telegram, cu o seară înainte ca Chișinăul să înceapă livrările către regiunea separatistă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnsoselski, a spus că aceste gaze „împrumutate” sunt pentru scopuri „tehnice” și nu reprezintă „ajutor umanitar”.
Uniunea Europeană a propus Tiraspolului gaze și ca ajutoare umanitare, prin intermediul guvernului de la Chișinău, dar nu este limpede dacă Krasnoselski și alți factori de decizie de la Tiraspol vor accepta propunerea.
- Te-ar putea interesa și: UE și Chișinăul și-au actualizat planul: 64 de milioane de euro, contra crizei energetice
Înțelegerea prevede că, pe lângă cele trei milioane de metri cubi de gaze pentru menținerea presiunii în conducte pentru care Tiraspolul va plăti, guvernul moldovean îi va livra gaze și pentru consum, cumpărate pe piața europeană de compania de stat Energocom, dintr-un grant al UE de 20 de milioane de euro. Aceste gaze ar fi destinate consumului populației și unor instituții vitale, dar și producerii de curent electric la centrala MGRES, tot pentru aceste scopuri.
Chișinăul spune că a cerut administrației de la Tiraspol lista consumatorilor care vor primi gaze și curent prin această înțelegere, dar nu a primit-o.
Vadim Krasnoselski a acuzat Chișinăul că ar obstrucționa în felul acesta ajutorul pe care îl oferă UE și a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen să intervină și „să-i influențeze pe oficialii R. Moldova”.
Reprezentanții autorităților constituționale de la Chișinău nu au comentat deocamdată aceste acuzații venite de la Tiraspol.
- Citește și: Imagini din satelit - MGRES și-a ars cărbunele din stoc pe jumătate, până pe 16 ianuarie
Regiunea transnistreană a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când Rusia a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina, iar concernul rus Gazprom nu a propus rute alternative, în ciuda obligațiilor contractuale.
Oprirea livrărilor de gaze rusești a pus capăt și unui model de decenii, în care Rusia a sprijinit regiunea secesionistă cu gaze gratis. Dacă soluția propusă de UE și autoritățile de la Chișinău este pusă în aplicare, va fi pentru prima dată când regiunea va primi energie din altă parte decât din Rusia.
Țară candidată la aderarea la UE, R. Moldova urmează să deschidă în această primăvară primele capitole de negociere. UE și autoritățile de la Chișinău speră că procesul de integrare europeană va contribui și la soluționarea chestiunii transnistrene.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te