Decizia CSE mai prevede că, Tiraspolul va primi gaze, în baza unui grafic de livrare, „care nu va depăși valoarea zilnică de 3 milioane de metri cubi echivalent în MWh”.
Energocom va cumpăra gazele de pe platforme de tranzacţionare autorizate din Uniunea Europeană și/sau din Ucraina.
Tot sâmbătă, compania Moldovagaz a început să livreze regiunii transnistrene gazele oferite ca împrumut de guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană pentru a preveni căderea presiunii în conducte.
Aceste acțiuni par să apropie deznodământul crizei din stânga Nistrului, la o lună de când Rusia a oprit livrările de gaze.
Reacții de la Tiraspol
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că, până la sfârșitul zilei, va fi reluată producția de energie electrică la centrala de la Cuciurgan (MGRES), care va folosi gazul cumpărat.
De asemenea, el a anunțat că, începând de duminică, vor începe livrările de gaze către consumatorii casnici și că vor înceta deconectările în evantai, la care a recurs regiunea, după ce a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie. El a mulțumit UE pentru „ajutorul umanitar acordat”.
Aceasta ar fi pentru prima dată când regiunea transnistreană, care a depins de livrările gratuite de gaze rusești timp de decenii, va folosi gaze cumpărate de pe piața europeană.
Dispoziția CSE prevede că gazele vor fi livrate exclusiv către consumatorii protejați, cum sunt gospodăriile casnice, instituțiile medicale și cele de învățământ, precum și centralele electrice. Datele necesare pentru implementarea acestei măsuri au fost solicitate de Chișinău și recepționate vineri seara de la Tiraspol.
Această măsură face parte dintr-un set de acțiuni aprobate de CSE pentru a sprijini ambele maluri ale Nistrului în fața șantajului energetic rusesc. Uniunea Europeană a acordat R.Moldova un grant de 30 milioane de euro, care va fi utilizat pentru achiziționarea de gaze și energie electrică.
Grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la 10 februarie, iar, pe lângă achizițiile de gaze, Energocom va cumpăra și energie electrică pentru malul drept al Nistrului, în valoare de 10 milioane de euro, de pe piețele din UE și Ucraina.
Importurile de gaze și energie electrică vor beneficia de scutiri de TVA.
Grantul oferit de Uniunea Europeană face parte dintr-o finanțare globală de 64 milioane de euro, care include, pe lângă fondurile pentru energie, și 34 milioane de euro ca asistență financiară directă pentru Guvernul Republicii Moldova. Banii vor fi virați în două tranșe.
- Citește și: Imagini din satelit - MGRES și-a ars cărbunele din stoc pe jumătate, până pe 16 ianuarie
Regiunea transnistreană a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când Rusia a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina, iar concernul rus Gazprom nu a propus rute alternative, în ciuda obligațiilor contractuale.
Oprirea livrărilor de gaze rusești a pus capăt și unui model de decenii, în care Rusia a sprijinit regiunea secesionistă cu gaze gratis. Dacă soluția propusă de UE și autoritățile de la Chișinău este pusă în aplicare, va fi pentru prima dată când regiunea va primi energie din altă parte decât din Rusia.
Țară candidată la aderarea la UE, R. Moldova urmează să deschidă în această primăvară primele capitole de negociere. UE și autoritățile de la Chișinău speră că procesul de integrare europeană va contribui și la soluționarea chestiunii transnistrene.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te