Linkuri accesibilitate

Lista de așteptare s-a lungit: Mii de persoane cu dizabilități severe, fără un asistent personal


Vladimir Grigoriu, un bărbat cu dizabilități severe din satul Zorile, Orhei, așteaptă de 13 ani ca soția lui, Maria, să fie angajată ca asistent personal.
Vladimir Grigoriu, un bărbat cu dizabilități severe din satul Zorile, Orhei, așteaptă de 13 ani ca soția lui, Maria, să fie angajată ca asistent personal.

4.500 de persoane cu dizabilități severe cer să le fie angajat un asistent personal. Lista de așteptare a crescut cu 1.500 de persoane în ultimii 2 ani. Autoritățile spun că până acum nu erau raportate toate cazurile și caută soluții pentru a crește gradual numărul de asistenți personali.

Irina Hâncu locuiește în Chișinău, a fost profesoară, iar de 2 ani așteaptă ca mama ei să fie angajată ca asistenta ei. Femeia spune că în acest timp lista de așteptare a tot crescut.

„Eu am grad sever de dizabilitate, iar fiica mea are autism. Niciuna dintre noi nu are un asistent personal. De 2 ani eu sunt a 38-a pe lista de așteptare, dar lista nu se mișcă, stă pe loc”, a spus Irina Hâncu Europei Libere.

În 2023, Ministerul Muncii și Protecției Sociale promitea că reforma sistemului de asistență socială „Restart” va rezolva criza de asistenți pentru persoanele cu dizabilități. Datele ministerului arată, însă, că listele de așteptare chiar au crescut de atunci: de la 3.000 de persoane, în 2023, la 4.000, anul trecut, și au ajuns la 4.500, în 2025.

Dar autoritatea explică diferența printr-o eroare de calcule. „Această evoluție este determinată, în mare parte, de faptul că în trecut raportarea situației nu reflecta întotdeauna realitatea din teritoriu. Odată cu implementarea reformei «Restart», au fost îmbunătățite semnificativ procesele de evidență, evaluare și monitorizare”, a răspuns Europei Libere ministerul.

În teritoriu, Vladimir Grigoriu – un bărbat cu grad sever de dizabilitate din satul Zorile, raionul Orhei, așteaptă de 13 ani să-i fie angajat un asistent personal. Ca și acum 2 ani, când Europa Liberă l-a filmat pentru un reportaj, el rămâne „printre primii pe lista de așteptare”.

„Am mai scris plângeri pe la minister, pe la direcție. Ne spun să așteptăm, că lista este lungă. Tot promit că la anul viitor. Ultima dată ne-au zis că în august 2025. Așa și așteptăm, până nu ne va mai trebui...”, spune bărbatul acum.

„Toți sunt primii în rând, dar niciunul nu primește nimic”. Un bărbat cu grad sever de dizabilitate așteaptă de 11 ani un asistent personal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

În raionul Orhei, lista de așteptare a crescut de la 285 de persoane, în 2024, până la 333, în 2025, angajați fiind 197 de asistenți personali. Și în raioanele Șoldănești, Rezina și Telenești sunt de două ori mai mulți solicitanți decât asistenți.

În total, în R. Moldova activează acum 7.060 de asistenți personali, cu 140 mai puțini decât anul trecut, potrivit datelor oferite Europei Libere de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Autoritățile spun că sunt „în căutarea soluțiilor și mijloacelor suplimentare pentru creșterea graduală a numărului de asistenți personali”.

Serviciul „Asistență personală” a fost creat în 2013. Asistenții personali sunt cei care au grijă de persoane cu dizabilități severe, de cele mai multe ori copiii sau partenerii lor, și primesc un salariu net de aproximativ 5.000 de lei.

Până în 2023, salariile asistenților personali erau achitate proporțional din bugetele consiliilor raionale și municipale și din Fondul de susținere a populației, iar autoritățile locale reclamau adesea că nu au suficienți bani pentru a angaja numărul necesar. De anul trecut, ei sunt plătiți de Guvern, prin intermediul agențiilor teritoriale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG