Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus în discursul său de seară, ediția de luni, că pregătirile pentru un nou schimb de prizonieri cu Rusia, împreună cu negocierile de pace planificate pentru 23 iulie, erau în curs de desfășurare.
Mai târziu, agenția rusă de presă de stat TASS a citat o sursă anonimă cu declarația că următoarea rundă de discuții va avea loc probabil în Turcia, dar ar putea avea loc abia pe 24 sau 25 iulie.
Kremlinul nu a confirmat oficial de îndată data sau locul următoarei runde de discuții, spunând doar că așteaptă mai multe detalii și adăugând că cele două părți au încă poziții „diametral opuse" cu privire la modalitățile de a pune capăt conflictului.
Dacă părțile se vor întâlni în Turcia, ar fi prima întâlnire față în față din ultimele șapte săptămâni. Guvernul turc a declarat că discuțiile vor avea loc la Istanbul.
„Există proiectul nostru de memorandum - și există un proiect de memorandum ucrainean. Va exista un schimb de opinii și discuții cu privire la aceste două proiecte, care sunt diametral opuse până acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la 21 iulie.
Kremlinul a mai declarat: „Cel mai important lucru pentru noi este să ne atingem obiectivele. Obiectivele noastre sunt clare, evidente. Ele nu s-au schimbat".
Moscova pretinde ca Ucraina să cedeze controlul și să se retragă din patru regiuni pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2022, dar pe care nu le-a cucerit niciodată pe deplin.
Kievul trebuie, de asemenea, să renunțe la aderarea la NATO și să accepte limite stricte privind forțele sale armate - cereri pe care Ucraina și aliații săi occidentali le-au respins categoric.
În ultimele săptămâni, președintele american, Donald Trump, și-a exprimat frustrarea cu privire la lipsa de progrese în ceea ce privește încetarea focului, iar săptămâna trecută a dat Moscovei un termen de 50 de zile pentru a accepta un acord, dacă nu vrea să se confrunte cu sancțiuni mai dure.
Președintele rus, Vladimir Putin, a respins apelurile lui Zelenski de a-l întâlni personal și a pus adesea la îndoială legitimitatea liderului ucrainean ales.
Încă o noapte de coșmar
Între timp, în cursul nopții de 21-22 iulie, Rusia a lovit regiunile ucrainene Sumî în nord-est, Odesa în sud și Kramatorsk în est.
Potrivit lui Oleksandr Honcearenko, șeful administrației militare din Kramatorsk, un băiat născut în 2015 a fost ucis, iar alte cinci persoane au fost rănite când o bombă glisantă rusească a lovit un bloc de locuințe.
În orașul Sumî s-au înregistrat, de asemenea, mai mulți răniți odată ce cinci blocuri au luat foc în timpul unui atac aerian, în timp ce mai mult de 20 de drone au atacat orașul de coastă Odesa, rănind peste zece oameni, inclusiv un copil.
În ciuda dovezilor contrare tot mai numeroase, Rusia susține că nu țintește infrastructura civilă prin atacurile sale aeriene.
Autoritățile ucrainene și structurile internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană, au acuzat Rusia că vizează în mod intenționat civili, în ceea ce, în opinia lor, reprezintă crime de război.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te