Reuniunea virtuală, scrie Associated Press, va fi condusă de ministrul britanic al Apărării, John Healey, și omologul său german, Boris Pistorius. Healey a declarat că secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, și liderul NATO, Mark Rutte, precum și comandantul suprem al NATO în Europa, generalul Alexus Grynkewich, vor participa și ei la reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.
Discuțiile au loc după ce Rusia a lansat aproximativ 300 de atacuri cu drone sâmbătă asupra Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni.
Atacurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, au ucis luni cel puțin o persoană și au provocat incendii într-un magazin și o școală, potrivit oficialilor orașului.
„Din păcate, avem informații despre o persoană care a murit în urma atacului”, a declarat pe Telegram șeful administrației militare din Kiev, Timur Tkacenko.
Patru cartiere ale orașului au fost atacate, fiind semnalate incendii la clădiri rezidențiale și o grădiniță, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o altă postare pe Telegram.
Intrarea în stația de metrou Lukianivska a fost, de asemenea, avariată, a adăugat el.
Răgazul de 50 de zile al lui Trump
Într-o schimbare de ton față de Rusia, președintele SUA a acordat săptămâna trecută Moscovei un termen de 50 de zile pentru a accepta un armistițiu, amenințând în caz contrar cu sancțiuni mai dure. Planul lui Trump privind armamentul, anunțat săptămâna trecută, prevede ca țările europene să trimită armament american în Ucraina prin intermediul NATO, fie din stocurile existente, fie prin achiziționarea și donarea unor arme noi.
Președintele SUA a indicat că discuțiile s-au concentrat parțial pe sistemele avansate de apărare aeriană Patriot și a declarat săptămâna trecută că livrările vor începe „în câteva zile”. Însă săptămâna trecută, mai mulți înalți oficiali au sugerat că nu au avut loc încă transferuri. Grynkewich, reprezentantul NATO, a declarat joi pentru Associated Press că „pregătirile sunt în curs” pentru transferul de arme către Ucraina, în timp ce ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a spus că nu poate da un termen.
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat joi că Germania va finanța două noi sisteme Patriot pentru Ucraina și a invocat posibilitatea furnizării sistemelor pe care le deține deja și înlocuirea acestora de către SUA. Merz a sugerat însă că livrarea ar putea dura, deoarece, a spus el, „trebuie transportate, trebuie instalate; nu este vorba de ore, ci de zile, poate chiar săptămâni”.
Alte sisteme Patriot ar putea veni din Elveția, al cărei minister al apărării a declarat joi că a fost informat de Departamentul Apărării al SUA că va „reprioritiza livrarea” a cinci sisteme comandate anterior pentru a sprijini Ucraina.
În timp ce Ucraina așteaptă sistemele Patriot, un înalt oficial NATO a declarat sub condiția anonimatului că alianța coordonează în continuare livrarea altor ajutoare militare – precum muniție și proiectile de artilerie – care includ ajutoare din SUA ce fuseseră temporar suspendate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că oficialii săi au propus o nouă rundă de negocieri de pace în această săptămână. Presa de stat rusă a informat la 20 iulie că nu a fost stabilită încă o dată pentru negocieri, dar a afirmat că Istanbulul va rămâne probabil orașul gazdă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat duminică că Rusia este deschisă discuțiilor de pace cu Ucraina, dar că atingerea „obiectivelor” sale rămâne o prioritate.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te