Democrații din opoziție (Demokraatit, un partid liberal, pro-business) s-au clasat pe primul loc cu aproape 30 % din voturi, în fața Punctului de Orientare (Naleraq), un partid puternic pro-independență, care a obținut 24 %.
În mod surprinzător, coaliția guvernamentală formată din Partidul Comunității Poporului al prim-ministrului în exercițiu Mute Egede și Partidul Înainte - ambele favorabile independenței, dar într-un ritm mai lent decât Punctul de orientare - s-a clasat pe un dezamăgitor loc al treilea și, respectiv, al patrulea, rămânând fără nicio șansă de a continua să conducă în această constelație.
Noul premier probabil va fi acum liderul democraților, Jens-Frederik Nielsen, care a fost unul dintre cei mai vehemenți critici groenlandezi ai dorinței președintelui SUA, Donald Trump, de a face americană cea mai mare insulă din lume.
Încă de la venirea sa la Casa Albă, președintele american și-a exprimat interesul de a prelua controlul asupra acestui teritoriu bogat în resurse și situat strategic - provocând neliniște, în special în Danemarca, aliat NATO.
| O despărțire lentă de Copenhaga
Democrații victorioși la alegeri au fost anterior sceptici cu privire la ruperea legăturilor cu Copenhaga, care controlează încă politica externă și monetară a Groenlandei.
Cu toate acestea, în ultimii ani, ei și-au schimbat poziția, considerând independența un obiectiv pe termen lung, cu condiția ca insula să devină mai autosuficientă din punct de vedere economic. În prezent, aproape jumătate din populație lucrează în sectorul public, care este în mare parte finanțat prin subvenții daneze.
Pentru a realiza acest lucru, premierul ales Jens-Frederik Nielsen speră să revină asupra deciziilor politice care au restricționat explorarea petrolului și a gazelor și au interzis mineritul uraniului în Groenlanda.
Dar tocmai acest lucru complică și negocierile de coaliție.
Cel mai probabil partener de guvernare, partidul Comunitatea Poporului, este puternic ecologist și se opune cu fermitate unor astfel de măsuri, făcând din asta un semn distinctiv al platformei sale în ultimii ani.
Totuși, cu o majoritate restrânsă în parlamentul cu 31 de locuri, cele două partide ar trebui să fie de acord să țină Washingtonul la distanță, menținând în același timp legături mai strânse cu Danemarca - cel puțin pentru moment.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te