Atât Demokraatit, sau Democrații, cât și Naleraq, („Punctul de Orientare”), care s-a clasat pe locul al doilea, favorizează independența Groenlandei față de Danemarca, dar diferă în ceea ce privește ritmul schimbării, notează Associated Press.
Demokraatit a obținut 30% din voturi, față de doar 9% în alegerile de acum patru ani, a informat televiziunea publică KNR TV. Naleraq s-a clasat pe locul al doilea, cu aproape 25 % din voturi. În alegerile din 2021, a obținut puțin sub 12%, potrivit aceleiași KNR TV.
Victoria surprinzătoare a grupării Demokraatit asupra partidelor care au guvernat teritoriul ani de zile a indicat că multora, în Groenlanda, le pasă la fel de mult ca de independență de îngrijirea sănătății, educație, patrimoniu cultural și alte politici sociale.
„Cred că acesta este un rezultat istoric în istoria politică a Groenlandei”, a declarat liderul partidului Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, un politician de 33 de ani.
Televiziunea publică daneză DR l-a citat pe Nielsen cu declarația că partidul său se va consulta cu toate celelalte partide pentru a negocia viitorul curs politic pentru Groenlanda.
„Nu ne-am așteptat ca alegerile să aibă acest rezultat”, a declarat Nielsen, potrivit KNR TV. „Suntem foarte fericiți”. Nielsen a mai spus că Groenlanda trebuie să rămână unită „într-o perioadă de mare interes din exterior”.
Schimbare de gardă
Prim-ministrul Mute Bourup Egede a convocat votul anticipat în februarie, afirmând că țara trebuie să fie unită într-un „moment grav” cum Groenlanda nu a mai trăit niciodată - o aluzie la interesul administrației Trump de a „prelua” insula.
Miercuri, după ce rezultatele au fost publicate, Egede a mulțumit alegătorilor într-o postare pe Facebook pentru participare și a declarat că partidele sunt pregătite să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern.
Partidul său, Inuit Ataqatigiit, sau Inuitul Unit, a primit 21% din voturi. Este un declin semnificativ față de ultimele alegeri, când a fost cel mai puternic, cu 36% din voturi.
Prognozele sugerau că Inuit Ataqatigiit va câștiga, urmat de Siumut - adică două partide care au dominat politica Groenlandei în ultimii ani.
Siumut s-a clasat abia pe locul al patrulea, cu 14% din voturi.
Obiectivele lui Trump
Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a felicitat partidul Demokraatit și a declarat că viitorul guvern groenlandez va trebui probabil „să facă față presiunii masive din partea președintelui american, Donald Trump”.
El a adăugat că „nu se pune problema să iei o parte din regatul danez - viitorul Groenlandei se bazează pe ceea ce doresc poporul și guvernul groenlandez”.
Donald Trump a vorbit deschis, inclusiv de când a revenit în ianuarie la Casa Albă, despre dorința sa de a obține controlul asupra Groenlandei, spunând săptămâna trecută în cadrul unei sesiuni comune a Congresului că el crede că SUA o vor obține „într-un fel sau altul”.
Groenlanda, o regiune autonomă a Danemarcei, se află pe rutele strategice aeriene și maritime din Atlanticul de Nord și are mari zăcăminte minerale, necesare pentru a produce o gamă largă de produse moderne, de la telefoane mobile la tehnologii de energie regenerabilă.
În buletinul de vot nu a figurat vreo întrebare despre eventuala despărțire de Danemarca, scrie AP, dar asta fost în mintea tuturor.
Independență cu viteze diferite
Insula cu 56.000 de locuitori tinde spre independență cel puțin din 2009, iar cei 31 de deputați aleși vor dezbate dacă a venit momentul ca ea să facă pași concreți în această direcție.
Patru dintre cele cinci partide principale participante la alegeri au promovat independența, chiar dacă nu au fost de acord cu privire la momentul și modul în care să o obțină.
Naleraq este partidul cel mai agresiv pro-independență, în timp ce Demokraatit favorizează un ritm mai moderat al schimbării.
„Ce abordare a independenței va avea câștig de cauză va depinde în cele din urmă de decizia Demokraatit de a forma un guvern de coaliție și, dacă da, cu ce partid”, a declarat Dwayne Menezes, director general al Polar Research and Policy Initiative, citat de AP.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te