Orașul elvețian strălucește din plin în calitate de gazdă a celei de-a 69-a ediții a celui mai mare eveniment muzical anual televizat din lume transmis în direct, care ajunge la aproximativ 160 de milioane de telespectatori.
În timp ce pe scenă domină ritmurile euro-pop, scenariile dramatice și refrenele care-ți rămân în minte, fundalul geopolitic este mereu prezent. Nu e o excepție nici această ediție, cu o demonstrație organizată împotriva participării Israelului, care își intensifică războiul în Gaza.
La parada care a pornit din fața emblematicei clădiri a Primăriei orașului Basel, veche de 500 de ani, în mulțime fluturau vreo duzină de steaguri palestiniene, unul fixat deasupra unui drapel LGBTQ+, alături de o pancartă pe care scria: „Israel, deschide granițele Gaza. Lăsă ajutoarele să intre”.
„Inima Europei”
Eurovision celebrează kitsch-ul, iar ținutele strălucitoare au fost din plin prezente în timpul defilării la paradă a reprezentanților celor 37 de țări participante.
Elveția a găzduit și prima ediție a concursului Eurovision, în 1956, apoi a fost din nou gazda evenimentului în 1989.
Basel este situat chiar la granița cu Franța și Germania. „Momentul pe care l-am așteptat cu nerăbdare a sosit, în sfârșit. Scena este pregătită. Emoția plutește în aer, iar întregul oraș e pătruns de o energie unică și vibrantă”, a declarat Conradin Cramer, președintele cantonului Basel. „Eurovision este cea mai importantă invenție elvețiană, după briceagul elvețian, fermoar și musliul Bircher”.
„Basel, situat în inima Europei, este locul perfect pentru a uni oamenii prin muzică”, a mai spus Cramer, înainte de a declara oficial deschis concursul din acest an.
Distracție și politică
Tramvaie și autobuze de epocă i-au dus pe artiști de-a lungul traseului paradei, denumit „covorul turcoaz” – cel mai lung din istoria Eurovision, măsurând 1,3 kilometri. Fanii Eurovision s-au aliniat de-a lungul traseului, participând la atmosfera de sărbătoare sub un soare arzător.
Parada a fost însoțită de toboșari, grupuri de carnaval, fanfare, cântăreți la althorn și artiști de muzică tehno, traversând râul Rin peste podul Mittlere și încheindu-se în zona fanilor a „Eurovision Village”.
Reprezentanta Israelului din acest an este Yuval Raphael. Ea a supraviețuit atacului asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul din Gaza, ascunzându-se sub cadavre, în timp ce luptătorii Hamas atacau un festival de muzică, ucigând sute de persoane.
Tânăra de 24 de ani a declarat că speră ca piesa sa, intitulată „New day will rise” („O nouă zi va răsări”), să transmită un mesaj de vindecare și solidaritate. Când a ieșit din primărie, Raphael a salutat mulțimea, împărțind săruturi aeriene, a pozat pentru fotografii și a fluturat drapelul Israelului.
De-a lungul traseului paradei au fost vizibile și mai multe steaguri palestiniene. Un protestatar care flutura un drapel și a pătruns pe traseu a fost imobilizat de polițiști. O persoană ținea un afiș pe care scria: „Fără aplauze pentru genocid”. Altul spunea: „Se cântă în timp ce Gaza arde”.
Elveția găzduiește competiția după ce cântărețul elvețian Nemo a câștigat Eurovision 2024 la Malmö cu piesa profund personală „The Code”, care vorbește despre descoperirea identității de gen non-binare.
Nemo s-a alăturat apelurilor pentru excluderea Israelului din competiție. „Acțiunile Israelului sunt fundamental contrare valorilor pe care Eurovision pretinde că le susține – pace, unitate și respect pentru drepturile omului”, a declarat artistul pentru Huffington Post.
Suedia și Austria, favorite
Semifinalele de marți și joi vor elimina 11 țări, lăsând reprezentanții a 26 de națiuni să concureze în finala de sâmbătă, care va avea loc pe arena „St. Jakobshalle”.
Reprezentanții Suediei, KAJ, sunt favoriți la victorie, cu o piesă comică despre bucuria de a merge la saună, acompaniată de sunete de acordeon și un refren captivant.
Austria este pe locul doi în preferințe, cu „Wasted love”, o piesă în stilul „The Code”, care alternează între voci de operă și ritmuri moderne.
Franța, urmată de Israel, Belgia, Țările de Jos și Finlanda completează plutonul fruntaș, potrivit caselor de pariuri.
Moldova s-a retras din concurs
Republica Moldova și-a suspendat participarea la ediția din acest an a concursului Eurovision, dar postul public Moldova 1 va transmite în direct cele două semifinale și marea finală din Basel, Elveția.
Decizia a fost luată la mijlocul lui ianuarie, „în urma unei analize detaliate a situației actuale, precum și a provocărilor economice, administrative și artistice”, au precizat organizatorii, menționând că țara nu va suporta sancțiuni.
Potrivit lui Corneliu Durnescu, directorul Moldova 1 la acea vreme, selecția națională din acest an a relevat „anumite provocări”, printre care o scădere a interesului publicului și a „calității generale” atât a pieselor, cât și a prestațiilor artistice. „Acest fapt a generat o percepție negativă în rândul specialiștilor și al publicului, subliniind necesitatea unei reforme substanțiale în procesul de selecție”, a spus el.
După AFP
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te