Propunerea președintelui american Donald Trump de a strămuta palestinienii din Fâșia Gaza și ca Statele Unite să preia controlul asupra teritoriului a stârnit reacții puternice în întreaga lume, putând răsturna politica israeliano-palestiniană de lungă durată a Washingtonului.
„Statele Unite vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și vom face treabă cu ea. Ne va aparține”, a declarat Trump pe 4 februarie, în timpul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu.
Detaliile cu privire la modul în care ar funcționa propunerea radicală, prezentată pentru prima dată luna trecută, nu au fost clare, inclusiv sub ce autoritate Statele Unite ar putea prelua controlul asupra Fâșiei Gaza sau cum ar fi relocați cei aproximativ 2,3 milioane de locuitori.
Mulți experți de politică externă cu privire la Orientul Mijlociu consideră planul nefuncțional și sugerează administrației americane să își reconsidere poziția din cauza opoziției ferme pe care a întâmpinat-o.
„Acest lucru nu are nicio perspectivă realistă și cred că, odată ce administrația va vedea opoziția, se va retrage din toată această chestiune”, a declarat Azriel Bermant, cercetător principal la Institutul de Relații Internaționale din Praga.
Acordul de încetare a focului, în impas
Există preocupări suplimentare cu privire la faptul că propunerea riscă să afecteze un acord fragil de încetare a focului între Israel și Hamas, gruparea palestiniană desemnată teroristă de SUA și UE, care conduce Gaza din 2007.
Încetarea focului în mai multe etape, care a intrat în vigoare luna trecută, a oprit temporar mai mult de un an de lupte în schimbul eliberării ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni.
„Teama este că [propunerea lui Donald Trump] ar putea dăuna posibilităților de eliberare a ostaticilor rămași”, a completat Bermant.
Cea de-a doua etapă crucială a acordului de încetare a focului prevede o încheiere permanentă a războiului, însă negocierile nici măcar nu au început pentru a pune la punct detaliile și a o pune în aplicare.
„Există riscul ca acest lucru să afecteze eforturile” de a conveni asupra celei de-a doua faze a încetării focului și de a o executa, a spus cercetătorul Azriel Bermant.
Aliați și adversari nemulțumiți
Națiunile arabe importante, inclusiv cele care au normalizat relațiile cu Israelul, au respins împreună cererea recentă a lui Trump ca Egiptul și Iordania să accepte locuitorii din Gaza.
Acum, Trump a ridicat miza sugerând nu numai că dorește relocarea locuitorilor din Gaza, dar intenționează ca Statele Unite să preia controlul și să transforme Gaza într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu”.
Liderul palestinian Mahmud Abbas a respins propunerea lui Trump și a declarat că „drepturile legitime ale palestinienilor nu sunt negociabile”.
Aliații și adversarii SUA au criticat, de asemenea, planul și au reînnoit apelurile pentru crearea unui stat palestinian independent alături de Israel.
Ministerul francez de Externe a afirmat că relocarea palestinienilor ar fi o „încălcare gravă a dreptului internațional” și a insistat că Gaza nu poate fi controlată de „un stat terț”.
Saudiții, care întrețin relații bune cu Trump, au avertizat că „nu vor stabili relații diplomatice cu Israelul fără” un stat palestinian suveran cu Ierusalimul de Est drept capitală.
Trump urmărește ca Arabia Saudită, putere regională, să se alăture Bahrainului și Emiratelor Arabe Unite în normalizarea relațiilor cu Israelul în temeiul Acordurilor Abraham, dar este greu de văzut ca acest lucru să avanseze în tandem cu propunerea sa actuală privind Gaza.
China și Rusia și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de transferul forțat al palestinienilor.
Aproximativ 2,4 milioane de refugiați palestinieni înregistrați trăiesc în prezent în Iordania, conform cifrelor ONU. Mulți dintre aceștia au fost strămutați de generații în timp ce luptau pentru dreptul lor la întoarcere în conformitate cu dreptul internațional.
Nu există date oficiale privind numărul refugiaților palestinieni în Egipt, dar rapoartele spun că cel puțin 115.000 de locuitori din Gaza au trecut granița în Egipt de la izbucnirea războiului în octombrie 2023.
Cum se văd lucrurile din Israel
Planul lui Trump a fost salutat de partizanii liniei dure din cabinetul lui Netanyahu, și de premierul însuși, precum și de mulți cetățeni israelieni.
Sunt voci care sugerează că acest plan este crucial pentru securitatea Israelului, în timp ce altele susțin că ar putea fi chiar cea mai umanitară soluție pentru o populație care nu are case la care să se întoarcă după distrugerea pe scară largă din Gaza.
Dar, pentru mulți israelieni moderați, care susțin soluția celor două state, îngrijorarea este că acest lucru s-ar putea întoarce împotriva lor.
Liderul opoziției și fostul prim-ministru Yair Lapid a comparat propunerea cu „aruncarea unei bombe” ale cărei ramificații sunt greu de prevăzut.
Provocări la adresa politicii americane
Statele Unite au sprijinit în mod activ o soluție cu două state încă de la Acordurile de la Oslo din anii 1990, care prevedeau atât Gaza, cât și Cisiordania ca parte a unui stat palestinian.
Toate administrațiile americane de atunci au susținut o soluție cu două state, dar Trump pare să schimbe o politică americană de lungă durată.
„Nu există nicio putere în lume care să poată determina unde vor trăi palestinienii. Aceasta este țara noastră”, a declarat Samir al-Barawi, un refugiat palestinian în Bosnia, pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL.
„Trump nu poate decide unde vom trăi. Ne-am născut în Gaza și numai moartea poate scoate oamenii din Gaza”, a mai spus el.
Barawi a declarat că el, ca și alți palestinieni, ar dori să se întoarcă într-o zi în Gaza. „Dar nu ca turiști”.
Donald Trump nu a comentat public dacă sprijină o anexare israeliană a Cisiordaniei, dar, când a fost întrebat despre acest lucru pe 4 februarie, a spus că Israelul este „o țară mică din punct de vedere al teritoriului”.
Cercetătorul Azriel Bermant a reiterat că este puțin probabil ca propunerea lui Trump privind Gaza să fie pusă în aplicare și a susținut că „o preocupare mai mare” este dacă președintele SUA va permite guvernului Netanyahu să anexeze Cisiordania.
„Aceasta ar fi o schimbare uriașă [în politica SUA]”, a spus el.
Articol scris cu sprijinul jurnalistei Meliha Kesmer de la Serviciul balcanic al RFE/RL. Traducere: Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te