Linkuri accesibilitate

„„Dosarul se află la mine pe masă. Sunt 12 volume” (Viorel Morari, șeful PA/anticorupție.md)


Redeschiderea anchetei privind finanțarea din străinătate a Partidului Socialiștilor, reforma justiției și miza alegerilor locale de la Chișinău: subiectele presei de astăzi.

În Republica Moldova, starea justiției este excepțională şi această stare foarte proastă continuă de ceva vreme, afirmă consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, într-un interviu pentru RFI România. „O dată cu schimbarea puterii, a fost foarte clar angajamentul Partidului Socialiștilor și Blocului ACUM de a face reforme, inclusiv în domeniul justiției și anticorupție. S-a văzut că această alianță este una fermă, a adoptat deja modificări la Legea cu privire la Procuratură, a fost inițiată procedura de modificare a Constituției. Posibil pe unii această situație deranjează sau înțeleg că status-quo-ul de până acum, nu va dura mult”, consideră Ion Guzun. El mai constată că după schimbarea puterii de la Chișinău, din vara acestui an, mai mulți judecători au început să vorbească despre problemele din sistem. Unii însă se pare, continuă să facă jocul fostei guvernări.

Cetățenia Moldovei este „vândută” pe un site din Irak ca „cel mai ieftin pașaport european”, constată fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța, care a prezentat la o emisiune de la TV8 anunțul în care este promovată vânzarea cetățeniei sub fotografia fostul premier Pavel Filip. „Programul moldovenesc de cetățenie este prezentat ca cel mai ieftin pașaport european. Alte site-uri care sunt afiliate partenerilor contractați de guvernul Filip spun în felul următor: „Moldova este oferită ca refugiu, ca spălătorie de bani și ca poartă spre Uniunea Europeană”, afirmă Veaceslav Negruța.

Petru Bogatu îşi dedică editorialul de pe deschide.md recentei declarații a ambasadorului rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, despre statutul limbii ruse în R. Moldova care, potrivit diplomatului, ar trebui întărit prin lege, iar instituţiile de învăţământ cu predare în limba rusă să fie păstrate. Ieșirea la rampă a ambasadorului rus n-a fost întâmplătoare, crede Bogatu. Kremlinul a hotărât să-i arate pisica blocului ACUM, precizează editorialistul. El observă că până acum Moscova, de la retragerea lui Plahotniuc și constituirea coaliției ACUM-PSRM, „s-a purtat cu mănuși. A fost mâță blândă cu noua guvernare. A dat dovadă de îngăduință. A evitat cu prudență orice dezbatere care ar crea tensiuni în sânul noii puteri bicefale”. Petru Bogatu nu exclude că Moscova ar coace o intrigă împotriva cabinetului de miniştri şi că Dodon ar avea deja pregătită o nouă majoritate parlamentară încropită din deputați transfugi.

Procuratura Anticorupție ar putea redeschide dosarul privind finanțarea Partidului Socialiștilor cu bani din Federația Rusă, informează anticorupţie.md. „Dosarul se află la mine pe masă. Sunt 12 volume. Ca procuror ierarhic superior am obligațiunea de a verifica și a analiza dacă a fost luată o decizie corectă și că într-adevăr nu există temei pentru pornirea unui dosar penal”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. În articol se aminteşte că Procuratura a iniţiat un proces penal privind finanţarea ilegală a PSRM în baza unor înregistrări video difuzat de PD, după eşecul negocierilor de a crea o majoritate parlamentară cu socialiştii, imagini video în care Igor Dodon i-ar fi spus lui Plahotniuc că ar primi câte 700-800 de mii de dolari pe lună pentru întreținerea partidului. Igor Dodon a respins atunci acuzațiile și a declarat că imaginile ar fi trucate. Ulterior procurorii au spus că nu există temei pentru pornirea unui dosar penal.

„Bătălia pentru vina unei eventuale ratări la Primăria Chișinău” este editorialul semnat de analistul român Iulian Chifu pe deschide.md. El notează că cei doi competitor rămași în cursa pentru funcţia de primar al capitalei au strategii diferite. Ion Ceban a adoptat varianta negocierilor, fiind cel mai dezavantajat de situația curentă, pentru că nu prea are de unde lua voturi, în mod natural. În schimb, Andrei Năstase a preferat să nu discute, să nu negocieze cu candidații ce nu au intrat în turul doi și să preia voturile acestora prin susținere directă. Riscul e ca lumea să nu vină la vot, și asta din motive imputabile candidatului, iar miza majoră să fie pierdută, crede analistul. „Ce avem la Chişinău? O alegere cu miză maximă, cu relevanță geopolitică, dar și de viață și de moarte politică. Dacă Igor Dodon și pro-rușii de la PSRM iau capitala, însăși existența guvernului pro-european e pusă sub semnul întrebării și, după forțarea preluării a jumătate din guvern de către socialiști, urmează dărâmarea guvernului Sandu și alegeri anticipate, cel mai probabil în primăvară”, anticipează Iulian Chifu.

Sociologul Ian Lisnevschi face la zugo.md previziuni pentru turul doi al alegerilor locale. „Finalitatea campaniei pentru Chișinău este doar o etapă în viața candidaților. Ion Ceban a făcut o campanie frumoasă, îndrăzneață și coerentă. În timp ce Andrei Năstase a ales o campanie parazitară”, notează sociologul. „Năstase e comod „pe baricade”, și acum el simte lipsa lui Plahotniuc. Nu are cu cine lupta și pe cine acuza de toate relele. Primăria nu va fi succesul dlui Năstase. Primăria va fi sfârșitul dlui Năstase și o perioadă confuză pentru Chișinău”, consideră Ian Lisnevschi.

Comerțul extern al R. Moldova stagnează. Singura ramură care este în ascensiune, nu este suficientă pentru a crește economia, titrează Radio Chişinău. Economistul Veaceslav Ioniță afirmă că exporturile stagnează de mai bine de un an și reușesc să se mențină la acest nivel doar datorită industriei automotive, în timp ce ramurile tradiționale, precum agricultura, sunt în scădere. „Factorii de creștere sunt practic epuizați. Tot ce avem de făcut este să accesăm piețe noi și să ajutăm producătorii noștri să-și mărească prezența pe piețe tradiționale”, crede Ioniţă. Stagnarea exporturilor produselor agricole precum nucile, mierea, fructele, este determinată și de piața internațională, notează expertul Viorel Chivriga. El susține că nu există premise pentru creșteri spectaculoase nici pentru viitorul apropiat, iar autoritățile ar trebui să-și ajusteze prognozele, care sunt prea optimiste.

XS
SM
MD
LG