Linkuri accesibilitate

Dolar suspendat, euro incert. Moldova și-ar dori ajutor european pentru proiectele energetice începute cu USAID


Centrala electrică din Brăila, Moldova, un proiect susținut de USAID. (Fotografie de arhivă)
Centrala electrică din Brăila, Moldova, un proiect susținut de USAID. (Fotografie de arhivă)

Ministerul moldovean al Energiei speră că va găsi finanțare europeană pentru proiectele din domeniul energetic desfășurate cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), a cărei activitate a fost suspendată de administrația Trump.

Într-un răspuns din 20 februarie oferit la solicitarea Europei Libere, Ministerul a spus că a început în total patru proiecte cu susținerea USAID, confirmând, o zi mai târziu, că „a fost notificat oficial despre închiderea proiectelor USAID în Moldova”.

Ce proiecte a finanțat USAID?

Proiectul „Moldova Energy Security” a fost conceput cu un buget de 30,9 milioane de dolari și un termen de implementare între 2022 și 2025. El acordă sprijin Guvernului să planifice securitatea energetică, inclusiv prin elaborarea legislației în domeniu.

Un alt proiect finanțat de USAID este construcția celei de-a treia linii de interconexiune între R. Moldova și România de 400 kV Strășeni – Gutinaș. Costul proiectului, care face parte din asistența totală de 220 de milioane de dolari anunțată de SUA în 2023, urma să fie stabilit în urma unui studiu de fezabilitate. Ministerul spune că linia ar trebui să fie gata în 2030.

Pe lista de proiecte se mai numără și achiziționarea unui sistem de stocare a energiei în baterii și a unor motoare cu ardere internă de 22 MW și respectiv 20 MW, investiție estimată la 85 de milioane de dolari, în cadrul unui pachet de asistență anunțat de SUA în 2023.

Ultimul proiect este programul Moldova Super Esco pentru clădirile publice, de 25 de milioane de dolari, pentru anii 2024 – 2026, prin care se urmărește creșterea eficienței energetice a clădirilor publice.

Elon Musk, șeful unei echipe de reducere a cheltuielilor guvernamentale SUA, cu un fierăstrău electric la o adunare conservatoare în Maryland, pe 20 februarie. Pe instrument scrie „Trăiască libertatea, la naiba!”
Elon Musk, șeful unei echipe de reducere a cheltuielilor guvernamentale SUA, cu un fierăstrău electric la o adunare conservatoare în Maryland, pe 20 februarie. Pe instrument scrie „Trăiască libertatea, la naiba!”

În prima sa zi de mandat, președintele american, Donald Trump, a dispus suspendarea aproape integrală pentru 90 de zile a ajutoarelor externe oferite de SUA, iar administrația sa a concediat o mare parte din angajații la nivel mondial ai USAID. Casa Albă a acuzat instituția de fraude la scară largă.

S-a spus de la bun început că odată ce se va stabili, într-o țară sau alta, că nu sunt probleme, finanțarea se poate debloca - dar deocamdată asemenea anunțuri, de deblocare, nu au fost.

Cine caută pe net pagina USAID Moldova, care până la 20 ianuarie descria o mulțime de proiecte în R. Moldova, dă acum de o arhivă și este îndreptat spre pagina centrală a USAID, din SUA, care nu se deschide.

Suspendarea USAID este deplânsă nu doar de beneficiari, dar și criticii americani ai lui Trump, ca în acest protest de la Boston, din 17 februarie.
Suspendarea USAID este deplânsă nu doar de beneficiari, dar și criticii americani ai lui Trump, ca în acest protest de la Boston, din 17 februarie.

Europenii încep să compenseze

Ministerul Energiei spune că în prezent evaluează impactul și riscurile suspendării temporare a finanțării americane pentru aceste proiecte. El lucrează inclusiv cu Comisia Europeană și alte ministere la o „strategie de finanțare” pentru a „asigura continuitatea proiectelor în urma suspendării activității USAID Moldova”.

La reuniunea din 11 februarie 2023 dintre premierul Dorin Recean și directorul general al Direcției generale pentru vecinătate și negocieri de extindere din UE, Gert Jan Koopman, a fost anunțată o finanțare suplimentară în sumă de 50 de milioane de euro pentru proiectele de eficiență energetică - amintește ministerul.

Se întâmplă și în vecini

Moldova nu este singura țară care caută surse alternative de finanțare pentru proiecte pornite cu finanțarea SUA.

Parlamentarii ucraineni au anunțat la 29 ianuarie că vor căuta finanțare europeană pentru proiecte suspendate ale USAID, în special pentru cele din domeniul umanitar, dar și din alte domenii, precum agricultură și energie.

Imagine de arhivă: ajutoare americane prin USAID pentru Ucraina invadată de ruși.
Imagine de arhivă: ajutoare americane prin USAID pentru Ucraina invadată de ruși.

La 13 februarie, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a spus că Uniunea Europeană nu poate înlocui integral finanțarea oferită anterior de USAID, dar întrezărește în această situație o oportunitate de a-și face propriile programe de asistență mult mai vizibile.

„Am convenit că nu vom umple automat golul cu bani europeni pentru că, în primul rând, nu avem aceste fonduri", a declarat Kallas.

Din 1992 și până în prezent, USAID a finanțat în R. Moldova, proiecte în valoare totală de aproape două miliarde de dolari. O asistență de aproape un miliard de dolari, oferită nu doar prin intermediul agenției, a fost oferită de SUA autorităților moldovene de la invazia rusă în Ucraina. Mare parte a banilor au fost alocați pentru proiectele din domeniul energetic.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG