Linkuri accesibilitate

Cum au fost afectate școlile și universitățile din Moldova de suspendarea finanțării americane


Lecții de robotică la Liceul „Miron Costin” din Florești, dotat cu echipament datorită finanțării oferite de USAID.
Lecții de robotică la Liceul „Miron Costin” din Florești, dotat cu echipament datorită finanțării oferite de USAID.

Școlile și universitățile din Moldova aveau în derulare proiecte de milioane de dolari cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. Managerii mai multor instituții au spus Europei Libere că, după ce administrația Trump a sistat finanțarea externă, majoritatea proiectelor au fost puse pe pauză.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagă, spune că instituția începuse un proiect finanțat de USAID, în care urmau să fie instalate panouri fotovoltaice pe blocul central. Proiectul a fost înghețat, deși banii fuseseră alocați, iar lucrările urmau să înceapă în primăvară. „Am fost informați că nu avem dreptul să folosim finanțarea până se deblochează situația”, afirmă managera.

A fost afectat și programul „Profesiile Viitorului”, co-finanțat de USAID și derulat în trei universități din R. Moldova. La „Ion Creangă”, agenția americană salariza 10 profesori care predau cursurile de Animație și Game Design. Pentru a-i păstra, administrația a încheiat contracte directe cu unii dintre ei, dar povara financiară va fi prea mare pentru universitate, întrucât aceștia aveau salarii generoase, mai mari decât ale profesorilor bugetari.

Lansat în 2022, programul „Profesiile Viitorului” a atras un număr mare de studenți la specialitățile Producție Multimedia, Animație și Game Design, în trei universități.

Această problemă a fost discutată la o ședință la Ministerul Educației, care le-a promis rectorilor că va încerca să găsească o soluție ca programul să continue.

„Sunt profesori de peste hotare și din mediul de afaceri din R. Moldova. Clar că sunt sume mai mari, pentru că în proiect se salariza altfel. Nu știm dacă ministerul o să-și permită să plătească așa salarii”, susține Alexandra Barbăneagră.

Pentru a găsi și alte surse de finanțare, universitatea poartă acum discuții cu organizații europene, mai exact, din Danemarca și Finlanda. „Ne-am stresat, pentru că am rămas fără finanțare peste noapte”, a spus rectora Europei Libere.

Oprirea finanțării americane a fost o lovitură și pentru Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, care are laboratoare tehnologice în 123 de școli, pe lângă 270 de cluburi de robotică din R. Moldova. Din 2017 și până acum, s-au investit circa 2,5 milioane de dolari în dotarea claselor cu echipament și instruirea profesorilor. USAID finanța, inclusiv, deplasarea echipelor moldovene de robotică la concursurile internaționale.

„Pentru noi, a fost foarte dureroasă această întrerupere bruscă a finanțării, în perioada în care eram în proces de planificare, în conferințe și dotări. În programul național de robotică, am făcut foarte multe investiții de la USAID”, a spus Europei Libere directoarea centrului, Victoria Belous.

Privește un reportaj despre membrii echipei naționale de robotică a R. Moldova, care a câștigat o medalie de aur și una de argint la competiția FIRST Global Challenge din Singapore.
Robotul „Ștefan cel Mare” a adus medalii din Singapore
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00

Centrul contează acum pe suportul Ministerului Educației și a companiilor din R. Moldova. Cu ajutorul unor sponsori, în acest weekend, la Chișinău, a fost dat startul competiției „First League Challenge Moldova 2025”.

„În luna februarie finalizăm competițiile, după care vom avea timp să punem pe hârtie fiecare activitate separat, ca să putem adresa solicitări pentru alți donatori. Dar sperăm că, într-un fel sau altul, susținerea USAID va reveni”, a spus Victoria Belous.

Din 2014, UTM a beneficiat de asistență de milioane de dolari

Și Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) avea câteva proiecte în derulare cu USAID. În blocul n.r. 9, din sectorul Botanica, urma să fie construit un laborator de tehnologii în agricultură, dar proiectul a fost stopat. Totodată, la blocul din sectorul Centru, care găzduiește Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, din bani americani urma să fie reparat acoperișul. Lucrările erau estimate la un milion de dolari.

„Va trebui să ne revedem angajamentele, nu am vrea să stopăm proiectele începute. Mai avem partenerii din Suedia și din Marea Britanie, dar, cu siguranță, va fi dificil să demarăm ceva de anvergură”, a spus Europei Libere rectorul UTM, Viorel Bostan.

UTM colaborează cu USAID din anul 2014. Agenția americană a contribuit semnificativ la construcția centrelor de educație „Tekwill”, „Ziphouse” și „Fablab”, unde au fost instruiți de atunci sute de studenți.

De asemenea, USAID a oferit suport financiar pentru construcția centrelor educaționale „Mediacor” și „Artcor”, de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) și, respectiv, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De asemenea, USAID a finanțat proiectul „Novateca”, prin care peste 1.000 de biblioteci au fost modernizate și transformate în centre multifuncționale.

„Artcor” este situat în centrul istoric al Chișinăului, în curtea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, și este destinat dezvoltării industriilor creative din Moldova.
„Artcor” este situat în centrul istoric al Chișinăului, în curtea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, și este destinat dezvoltării industriilor creative din Moldova.

La 20 ianuarie, noua administrație a Statelor Unite a oprit toată asistența pentru străinătate pentru 90 de zile, pentru a o revizui. Acesta a fost unul din primele „ordine executive” semnate de președintele Donald Trump în al doilea mandat, chiar în ziua depunerii jurământului. Încă în timpul campaniei electorale, politicianul republican afirma că lumea „profită” de generozitatea americanilor, fără să le dea nimic în schimb.

Vestea a venit ca un trăsnet pentru multe țări, inclusiv pentru R. Moldova, unde multe dintre organizațiile societății civile desfășoară proiecte și activități cu susținerea financiară a USAID, prezentă în țară din 1992 și care a oferit asistență de circa două miliarde de dolari până în prezent, potrivit autorităților moldovene.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG