Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | De ce criza energetică din regiunea transnistreană intră în „ceață”


Un bărbat ține o lanternă la fereastra apartamentului său, în timpul deconectării programate a curentului electric la Varnita, în Zona de Securitate, 17 ianuarie 2025.
Un bărbat ține o lanternă la fereastra apartamentului său, în timpul deconectării programate a curentului electric la Varnita, în Zona de Securitate, 17 ianuarie 2025.

Criza energetică din Transnistria se complică pe fondul declarațiilor contradictorii și confuze ale liderilor de facto de la Tiraspol, care ba vor, ba nu vor să fie ajutați de Chișinău în reluarea livrărilor de gaze în regiune, explică comentatorul politic Igor Boțan în podcastul „Dincolo de știri”.

De ce criza energetică din regiunea transnistreană intră în „ceață”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:55:33 0:00

„Acum două săptămâni Krasnoselski (pretinsul lider al regiunii transnistrene – n.r.) se răstea la autoritățile moldovene și le spunea să nu se implice că nu-i privește. Săptămâna aceasta, Krasnoselski a convocat o ședință cu ambasadorii acreditați în R. Moldova ca să se plângă cât de dificilă este situația și că vrea doar soluționarea problemelor pe «cale pașnică»”, a precizat Igor Boțan.

Lucrurile au început să devină „vagi”, spune Igor Boțan, în momentul în care liderul transnistrean a anunțat că este de acord ca Moldovagaz să livreze gaze regiunii, iar apoi a anunțat că ar vrea ca aceasta să asigure doar tranzitul și, respectiv, să fie plătită doar pentru asta.

Acțiunile Tiraspolului, crede Nicolae Negru – cel de-al doilea invitat permanent al podcastului – arată că „Moscova în continuare dictează administrației separatiste ce să facă. Însă, deocamdată, planul Rusiei privind destabilizarea R. Moldova nu e clar până la capăt. E limpede doar că ea vrea ca energia electrică să se scumpească pe malul drept”, a adăugat Nicolae Negru.

Ce poate urzi Tiraspolul?

Totodată, modul în care acționează autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, care solicită inclusiv întrevederi și discuții cu președinta Maia Sandu ar face parte din strategia acestora de a determina autoritățile constituționale să „legitimeze această regiune separatistă”.

„Se observă dorința Tiraspolul, și probabil stimulată de Moscova, de a legitima, într-un fel, această regiune separatistă, să preseze Chișinăul să facă încă un pas spre recunoașterea de facto a acestui regim. Aceste întâlniri pe care le solicită [Vadim] Krasnoselski cu Maia Sandu – el președinte și ea președinte. Deci, întâlnirea a doi președinți”, afirmă Nicolae Negru.

În aceste condiții, spun cei doi analiști politici, autoritățile de la Chișinău se află între „ciocan și nicovală.” Pe de o parte, guvernarea înțelege că scumpirea energiei electrice pe malul drept al Nistrului va avea impact într-un an electoral. Pe de altă parte, trebuie să găsească o soluție pentru a nu admite o criză umanitară în stânga Nistrului, dar și să nu permită „menținerea pe linia de plutire a unui regim separatist.”

Despre „tăcerea” locuitorilor regiunii, care nu cer socoteală autorităților regiunii pentru frigul pe care-l îndură, Igor Boțan spune că acestora le convine statutul „de rudă săracă a Rusiei, mai mult decât a R. Moldova, pentru a primi gaze pe gratis”.

Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Nicolae Negru (stânga), Igor Boțan (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.
Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Nicolae Negru (stânga), Igor Boțan (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 23 ianuarie:

  • În Statele Unite ale Americii a avut loc învestirea președintelui Donald Trump. Cum va evolua relația cu R. Moldova în cel de-al doilea mandat al administrației Trump?
  • Președinta Maia Sandu a cerut noi măsuri de combatere a corupției politice, într-o ședință a Consiliului Suprem de Securitate.
  • Și, în premieră, R. Moldova nu va participa în acest an la cel mai popular concurs european de muzică Eurovision Song Contest.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG