Autoritățile trebuie să clarifice ce înseamnă revizuirea legislației privind naționalizarea și ce impact ar putea avea aceasta în cazul aplicării ei asupra Moldovagaz, companie strategică pentru distribuția gazelor în R. Moldova, afirmă analistul politic Nicolae Negru în podcastul „Dincolo de știri”.
Potrivit expertului, prin termenul de naționalizare se are în vedere „confiscarea”, iar „dacă faci acest lucru pui sub semnul întrebării principiile statului de drept”, afirmă și cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, analistul politic Igor Boțan.
„Așa făceau bolșevicii după revoluția lor, de exemplu”, a continuat Nicolae Negru, precizând că „așa s-a făcut în România, așa s-a făcut și în toate țările socialiste. Deci, statul confiscă. Apropo, și aici la noi s-au confiscat pământurile țăranilor și, pe urmă, li s-au dat în folosință, nu în proprietate. Deci, ce a avut în vedere prim-ministrul Recean prin naționalizare, nu e clar...”.
Este un exercițiu mai degrabă „retoric”, consideră Igor Boțan, potrivit căruia, ceea ce ar putea naționaliza statul sunt rețelele de distribuție, nicidecum compania.
Cei doi comentatori consideră că o eventuală decizie de naționalizare a întreprinderii Moldovagaz ar atrage R.Moldova într-o serie de litigii și arbitraje cu Federația Rusă din care „șanse de ieșire la liman nu prea sunt”.
„Așa cum, de altfel, era scris și în contractul Moldovagaz, încheiat de Spînu cu Gazprom în 2021, arbitrajul, în cazul unui litigiu, se face la Moscova. Dacă se face arbitrajul la Moscova, atunci șansele de ieșire la liman nu prea sunt sau Chișinăul va trebui să plătească sume enorme, dacă vrea să desfacă această companie, acele contracte care au fost încheiate. Dispune Chișinăul de banii respectivi? Deci, este o problemă”, a mai precizat Negru.
Abordarea Guvernului, cred ambii experți politici, poate fi alta. Autoritățile de la Chișinău, cele anterioare bineînțeles, practic „au dăruit” rețelele de distribuție companiei Moldovagaz, deși acestea au fost construite pe banii comunităților. Ar fi cazul, susțin analiștii, ca acum să fie identificați cei care au realizat aceste tranzacții păguboase pentru stat și trași la răspundere, iar rețelele renaționalizate.
Vom preciza că acționarul majoritar al Moldovagaz este gigantul rus Gazprom, care deține 50+1% dintre acțiuni. Alte 35,56% - îi revin statului R.Moldova și alte 13,44% - le deține regiunea transnistreană.
În ultima ședință a Guvernului, premierul Dorin Recean a cerut Ministerului Justiției să identifice, în cel mai scurt timp, toate actele și normele legislative privind naționalizarea pentru a fi revizuite. Acest lucru este necesar, potrivit prim-ministrului, ca statul să-și poată recupera „activele strategie preluate prin forță și șantaj”. Premierul a făcut declarațiile în contextul deciziei Federației Ruse de a întrerupe livrarea de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie, din cauză că R. Moldova refuză să plătească o pretinsă datorie de peste 700 de milioane de dolari pe care ar avea-o pentru consumul de gaze rusești.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 2 ianuarie:
- Regiunea transnistreană a rămas de la 1 ianuarie fără gaze naturale, după ce Gazprom a întrerupt livrările. Chișinăul susține că și-a propus ajutorul, dar Tiraspolul, adică administrația separatistă a refuzat, îndemnându-i pe oameni să adune vreascuri și scutindu-i de penalități pentru neplata facturilor.
- Serviciul de Informații Externe al Rusiei afirmă că Chișinăul ar pregăti o acțiune militară împotriva regiunii transnistrene. Președinția reacționează și spune că această structură „propagă dezinformări”
- Republica Moldova are o strategie de apărare nouă pentru următorii 10 ani. Principala amenințare la adresa securității statului, potrivit documentului, este Federația Rusă.
- Și în mesajul tradițional de Revelion, președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe oameni să privească intrarea în noul an ca pe un „moment de unificare a neamului”.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!