Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | De ce trebuie să ne „temem” de ruși chiar și atunci când aduc daruri?


Kremlinul a anunțat joi, 16 ianuarie, că Rusia este gata cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană de pe piețele europene.
Kremlinul a anunțat joi, 16 ianuarie, că Rusia este gata cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană de pe piețele europene.

Nu mai poate exista îndoială că Moscova, așa cum avertizează vocal și guvernarea, urmărește, prin criza energetică și umanitară provocată în mod artificial în regiunea transnistreană, să destabilizeze situația în dreapta Nistrului. Inclusiv să învenineze, prin scumpiri generale previzibile și înverșunarea nemulțumirilor, dispozițiile electorale ale populației de aici la alegerile parlamentare din acest an.

Astfel încât drumul spre preluarea puterii de către niște forțe ce-și juruiesc „docilitatea” față de Kremlin să fie pavat, remarcă în podcastul „Dincolo de Știri” analiștii politici Nicolae Negru și Igor Boțan.

De ce trebuie să ne „temem” de ruși chiar și atunci când aduc daruri?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:45:50 0:00

S-ar putea constata, însă, „punct ochit, punct lovit” deja din partea Kremlinului prin acțiunile de până acum? Inclusiv prin promisiunea de reluare a livrării gazelor, doar pentru nevoile stricte ale Transnistriei, ca „dar” sau „ajutor umanitar”, promisiune a cărei îndeplinire rămâne totuși vagă?

Deocamdată, cum consideră interlocutorii podcastului, deși autoritățile moldovene nu explică „pe șleau” strategia prin care înțeleg să înfrunte urzelile Rusiei, din declarațiile și acțiunile acestora se vădește că „cel mai important lucru acum pe care-l urmăresc este ca situația să se stabilizeze, ca în ajun de alegeri parlamentare situația să revină cât se poate la normal”. Astfel încât, după parlamentare, să poată fi continuat procesul de negocieri pe tot spectrul de probleme cu implicarea partenerilor de dezvoltare.

Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Nicolae Negru (stânga), Igor Boțan (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.
Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Nicolae Negru (stânga), Igor Boțan (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.

Această temă și altele ale noului episod, înregistrat pe 16 ianuarie:

  • Unde dai și unde trebuie să crape: logica scopului urmărit de Kremlin prin criza umanitară creată „în mod premeditat” pe malul stâng al Nistrului, pentru a pricinui necazuri geopolitice pe cel drept, potrivit președintei Maia Sandu. Ce contrapune guvernarea proeuropeană acestei strategii?
  • Vadim Krasnoselski, în postura de președinte al regiunii separatiste, susține că a revenit de la Moscova nu numai cu avionul, dar și pe cal alb, asigurând că livrările de gaze, ca ajutor umanitar dintotdeauna, exclusiv pentru regiune și fără beneficii de preț la electricitate pentru malul drept al Nistrului, vor fi reluate în curând.
  • Între timp – coincidență? - o companie de pe malul drept al Nistrului spune că s-a tocmit să vândă Tiraspolului gaz cumpărat pe piață, spre nedumerirea multora, inclusiv a SIS...
  • Și premierul Dorin Recean susține că posibila reluare a livrării gazelor - ca dar - pentru Transnistria confirmă că Moscova își dorește să aducă la putere, la Chișinău, grupări proruse. Grupări care – spune premierul - „să ne bage statul în conflict”, facilitând creșterea și consolidarea prezentei militare a Rusiei în stânga Nistrului „pentru agresiune atât împotriva Ucrainei, dar și împotriva României”.
  • Fostul candidat al socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, anunță repetat revenirea sa în politică, dar de-asupra partidelor pe care le consideră „cluburi private de fotbal /.../ cu zgomot, fani și scandaluri”. Domnia sa se descrie ca un fel de ctitor al unei mișcări a cetățenilor care să înlocuiască actuala guvernare pe care o descrie ca una „fără lesă și fără botniță”.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG