Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Ce îi leagă pe liderii blocului „Alternativa” și de ce „au îmbrățișat” integrarea europeană


Partidele lui Ion Ceban, Ion Chicu și Mark Tcaciuc, dar și fostul candidat prezidențial al socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, au anunțat că se unesc în blocul „Alternativa”.
Partidele lui Ion Ceban, Ion Chicu și Mark Tcaciuc, dar și fostul candidat prezidențial al socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, au anunțat că se unesc în blocul „Alternativa”.

Rusia „vede” inevitabilă integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și își dorește „oamenii săi” în funcții-cheie în administrația de la Chișinău, afirmă analistul Nicolae Negru în podcastul „Dincolo de știri”.

Partidul lui Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională, cel al Ion Chicu, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, liderul neformal al Congresului Civic, Mark Tcaciuc, dar și fostul candidat prezidențial al socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, au anunțat că se unesc în blocul „Alternativa” pentru a lupta la parlamentarele din acest an „împotriva guvernării PAS.”

Ce îi leagă pe liderii blocului „Alternativa” și de ce „au îmbrățișat” integrarea europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:52:50 0:00

În contextul creării blocului „Alternativa”, invitatul permanent al podcastului Nicolae Negru comentează că pare nefiresc ca lideri ai unor partide ideologic diferite, care evitau până nu demult să spună că vorbesc limba română sau se jenau să vorbească deschis despre integrarea europeană a R. Moldova, să formeze acum un bloc politic pro-european.

Potrivit lui Nicolae Negru, cei patru lideri politici, Ion Ceban, Ion Chicu, Mark Tkaciuc și Alexandr Stoianoglo sunt ghidați, mai degrabă, de „conjunctura geopolitică” din regiune, decât de convingerile personale în ceea ce privește direcția europeană a R. Moldova.

„Nu suntem siguri că îmbrățișarea integrării europene este sinceră sau este conjuncturală. Acest conjuncturism e benevol sau este dictat? E într-adevăr un „Cal Troian” sau acești conjuncturiști profită de acest război din Ucraina, de schimbarea geopolitică care s-a produs și la Bruxelles, în general, pe continentul nostru și, iată, ei fac această mișcare”, a precizat comentatorul.

De cealaltă parte, Igor Boțan, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului „Dincolo de știri”, amintește că, deși cei patru sunt „diferiți ideologic”, toți au susținut integrarea europeană de-a lungul carierei lor politice, de aceea ar fi nedrept să fie negat interesul lor „sincer” în promovarea vectorului european al R. Moldova.

„Mark Tcaciuc a fost ideolog al Partidului Comuniștilor. El a fost cel care a schimbat în mod cardinal vectorul dinspre Uniunea Rusia-Belarus spre cel de integrare europeană a R. Moldova. Ion Ceban a spus de mai multe ori că el a fost cu comuniștii în perioada când aceștia promovau integrarea europeană și s-a despărțit de socialiști, atunci când aceștia nu au mai promovat această cale, iar Ion Chicu a fost singurul care a emis un fel de mesaj în care a insistat pe integrarea europeană a Republicii Moldova și pe reforma administrației publice locale pe vremea când era ministru al Finanțelor în Guvernul democratului Pavel Filip”, a explicat Igor Boțan decizia celor patru de a se uni în blocul „Alternativa”.

Apoi, această nouă entitate politică, mai spune Igor Boțan și-a elaborat un „cod de acces”, care nu permite aderarea oricui. Cel puțin așa poate fi explicată lipsa „din coaliție” a Partidului Socialiștilor, condus de Igor Dodon și a Partidului Republican „Inima Moldovei” al Irinei Vlah, care cerea acum o săptămâna ca formațiunile politice de stânga, care vor accede în viitorul Parlament, să nu facă alianță cu actualul partid de la guvernare PAS.

„Blocul nu e deschis, iar codul de acces este „Vorbim și scriem limba română, integrarea europeană e scop strategic și Rusia este agresor în Ucraina. Ne dăm lesne seama că Igor Dodon nu poate face parte din acest bloc pe toate cele trei componente”, a mai precizat Igor Boțan.

„Calul de tracțiune” al blocului, spune Igor Boțan, este Alexandr Stoianoglo, care a acumulat un scor bun la alegerile prezidențiale și e atestat de electorat drept „lider național”.

La rândul său, Nicolae Negru crede că dacă aceste partide s-au aliat din proprie inițiativă, au șanse să ajungă o forță, iar dacă sunt ghidate de interesele Federației Ruse, cu siguranță se va ajunge la divergențe între liderii lor.

Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Nicolae Negru (stânga), Igor Boțan (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.
Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Nicolae Negru (stânga), Igor Boțan (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 6 februarie:

  • Republica Moldova va primi 250 de milioane de Euro de la Uniunea Europeană, în acest an, pentru a-și asigura independența energetică. Comisia Europeană și Guvernul de la Chișinău au convenit asupra unei strategii cuprinzătoare în acest sens.
  • Postul public de televiziune este retransmis acum și în regiunea transnistreană, după o absență de 30 de ani.
  • Conducerea R. Moldova i-ar fi cerut șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, să plece din funcție. Ea nu exclude că s-a putea lansa în politică.
  • Datele preliminare ale recensământului de anul trecut au fost prezentate la Chișinău. Satele au rămas fără jumătate de milion de oameni în doar un deceniu, iar fiecare al treilea moldovean locuiește în Capitală.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube. Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG