Comisia pre-vetting a emis ultimele decizii în procesul de verificare a candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, și procurorul de la Procuratura Chișinău Gheorghe Graur nu au promovat evaluarea.
Potrivit unui comunicat al comisiei pre-vetting, cei doi candidați nu întrunesc criteriile de integritate financiară și etică, și prin urmare, nu promovează evaluarea. Ei au la dispoziție 48 de ore ca să decidă dacă permit sau nu comisiei să publice motivele din care au fost respinși. De asemenea, ei pot să conteste deciziile comisiei la Curtea Supremă de Justiție.
Comisia pre-vetting l-a audiat pe Vasile Plevan pe 29 mai. Audierile publice au durat 40 de minute, iar o serie de întrebări i-au fost adresate în sesiune închisă, pe motiv că ar fi putut fi adusă atingere vieții private a persoanelor implicate. După sesiunea închisă, Plevan a acuzat comisia că nu i-a adus la cunoștință faptul că a obținut informații despre el de la Centrul Național Anticorupție (CNA) și de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
„Comisia nu a negat existența notelor secrete, neoficiale, din partea CNA și SIS în privința mea. Eu aș fi dorit, totuși, să am acces la aceste note până a fi audiat public, ceea ca ar fi fost corect”, a spus procurorul.
În timpul audierilor publice, comisia a discutat transferurile primite de familia Plevan de la soacra procurorului.
Gheorghe Graur a fost audiat pe 24 mai, timp de două ore. El a trebuit să explice cine i-a „dăruit” soției sale un apartament în valoare de 1,4 milioane de lei, de ce a primit două amenzi pentru huliganism și de ce utilizează Range Rover-ul mamei sale, care nu se regăsește în declarația lui de venit. Graur a răspuns că tranzacția cu apartamentul a avut loc înainte de a-și cunoaște soția. El a susținut că părinții soției au plătit pentru apartament. Referitor la automobil, procurorul a declarat că a consultat angajații Agenției Naționale de Integritate, care i-ar fi spus că nu era obligat să declar automobilul, dacă l-a folosit mai puțin de 30 de zile consecutiv.
Graur și-a negat vina și în dosarele de huliganism. El a spus că despre unul dintre dosare nici nu știa, iar al doilea ar fi fost fabricat de niște polițiști care estorcau de la el mită.
În total, în concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor s-au înscris 17 procurori și o reprezentă a societății civile. Ulterior, trei procurori s-au retras din concurs, iar unul a fost exclus pentru că nu a prezentat la timp declarația de avere.
Din cei care au rămas în concurs, au promovat evaluarea procurorii Iurie Lealin, Dumitru Obadă, Mariana Cherpec, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Aliona Nesterov și Eduard Panea și reprezentata Academiei de Științe, Rodica Ciobanu.
În afară de Plevan și Graur, nu au promovat evaluarea procurorii Gheorghe Borș, Vitalie Codreanu, Anatolie Gîrbu și Cristina Gladcov.