Linkuri accesibilitate

Comentariile cancelarului german Friedrich Merz readuc în atenție rachetele de croazieră Taurus pentru Ucraina


O rachetă Taurus în timpul unui exercițiu militar în Coreea de Sud (imagine-simbol)
O rachetă Taurus în timpul unui exercițiu militar în Coreea de Sud (imagine-simbol)

Declarațiile cancelarului german Friedrich Merz privind dreptul Ucrainei de a ataca ținte militare din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Occident au reaprins dezbaterea privind livrarea de rachete de croazieră Taurus către Kiev, în contextul vizitei lui Volodimir Zelenski la Berlin, pe 28 mai.

Ucraina solicită de mult timp sistemul de armament germano-suedez, capabil să lanseze cu mare precizie o încărcătură utilă grea asupra unor ținte aflate la circa 500 de kilometri distanță.

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite. Totuși predecesorul lui Friedrich Merz, Olaf Scholz, a refuzat să furnizeze rachete Taurus, în contextul amenințărilor Kremlinului că o astfel de decizie ar transforma Berlinul într-o parte implicată în conflict.

„Ezitările Germaniei sub conducerea lui Scholz au oferit Rusiei un avantaj operațional și i-au permis să-și adapteze tacticile și apărarea”, a declarat John Foreman, fost atașat militar britanic la Moscova și Kiev, pentru Europa Liberă.

„Adăugarea, chiar și cu întârziere, a unei noi arme în arsenalul Ucrainei ar fi un lucru bun. Dar nu cred că va schimba fundamental traiectoria războiului”, a menționat el.

Ce rachete cu rază lungă are Ucraina?

De la invazia la scară largă a Rusiei în 2022, țările occidentale au furnizat Ucrainei diverse tipuri de arme capabile să lovească ținte aflate mult în spatele liniilor rusești.

Regatul Unit și Franța au livrat rachete de croazieră Storm Shadow/Scalp, cu o rază de acțiune de aproximativ 250 de kilometri, iar Washingtonul a trimis sistemul de rachete tactice ATACMS, cu o rază de aproximativ 300 de kilometri.

Aceste arme au fost inițial oferite cu condiția să fie folosite doar împotriva țintelor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Însă, în noiembrie anul trecut, administrația președintelui Joe Biden a declarat că Ucraina poate folosi ATACMS în regiunea rusă Kursk, unde forțele ucrainene luptau pentru a menține controlul asupra unei mici porțiuni de teritoriu rus.

La scurt timp după aceea, s-au raportat cazuri de utilizare a rachetelor Storm Shadow/Scalp chiar în interiorul Rusiei. Merz pare acum să fi comentat aceste evoluții. „Țările care au impus restricții privind raza de acțiune au renunțat demult la aceste condiții”, a declarat el pe 27 mai. „Ucraina are dreptul să folosească armele pe care le primește – inclusiv dincolo de granițele sale naționale, împotriva țintelor militare de pe teritoriul rus”.

Comentariile au clarificat declarațiile din cadrul unui interviu televizat din ajun, care sugerau că ar fi vorba despre o nouă politică și au alimentat din nou speculațiile privind livrarea de rachete Taurus Ucrainei de către Germania.

O rachetă Storm Shadow/Scalp la Salonul aerian de la Paris, în iunie 2023
O rachetă Storm Shadow/Scalp la Salonul aerian de la Paris, în iunie 2023

„Problema principală este ca partenerii noștri să ne ofere mijloacele de a ataca, atât Scalp-uri, cât și rachete germane Taurus. Dacă o vor face, ne va ajuta considerabil”, a declarat deputatul ucrainean Roman Kostenko pentru serviciul ucrainean al Europei Libere.

Roman Svitan, analist militar ucrainean, a exprimat o opinie similară pentru serviciul rusesc al RFE/RL. „Mai întâi, ar trebui să furnizeze acele rachete și apoi să ne permită să le folosim oriunde. Ucraina nu mai are astfel de rachete occidentale. Nu avem cu ce să tragem”, a spus el.

Nu este un factor decisiv

Fostul atașat militar britanic Foreman a avertizat că sistemul Taurus nu va schimba radical cursul războiului. „Rusia s-a adaptat considerabil în ultimii trei ani, în special prin dispersarea forțelor, schimbarea tacticilor și îmbunătățirea apărării cinetice și non-cinetice”, a spus el. „Aceste măsuri au redus (dar nu au eliminat) vulnerabilitatea față de loviturile cu rachete ale Ucrainei în zonele din spatele frontului rus... Câteva lovituri cu rachete Taurus nu vor schimba dramatic această realitate.”

Totuși, un anunț oficial ar putea stimula moralul ucrainean și i-ar aduce președintelui Volodimir Zelenski o victorie politică. Declarațiile lui Merz au stârnit o reacție negativă la Moscova.

„Aceste decizii potențiale, dacă au fost luate, sunt complet în contradicție cu aspirațiile noastre de soluționare politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Sunt „decizii destul de periculoase”, a adăugat el.

Nu a existat un răspuns oficial imediat din partea Londrei, Parisului sau Washingtonului – o tăcere ce se aliniază strategiei numite de Berlin „ambiguitate strategică”. În termeni generali, aceasta presupune să nu se transmită public detalii despre strategia militară față de Moscova. Și este o schimbare de atitudine pentru Merz.

Cancelarul german Friedrich Merz în orașul Turku, Finlanda, pe 27 mai
Cancelarul german Friedrich Merz în orașul Turku, Finlanda, pe 27 mai

Schimbarea poziției lui Merz cu privire la Taurus

Opinia lui Merz privind rachetele Taurus s-a schimbat în timp. Pe vremea când era în opoziție, el a criticat dur ceea ce considera a fi timiditatea guvernului german în sprijinirea Ucrainei și a cerut transparență în privința livrărilor militare.

În noiembrie 2023, a depus o moțiune în parlament prin care solicita ca „în sfârșit, fără întârziere, să fie satisfăcută cererea Ucrainei pentru rachete de croazieră Taurus”. Moțiunea a fost respinsă.

Până în octombrie anul trecut, poziția lui Merz s-a schimbat. Într-o dezbatere parlamentară, a spus că guvernul ar trebui să dea un ultimatum Moscovei: să înceteze atacurile asupra țintelor civile din Ucraina, altfel Germania va furniza rachetele Taurus.

În comentariile sale din 26 mai, nu a menționat explicit rachetele Taurus, dar ar fi putut face aluzie la ele. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini Ucraina. Asta înseamnă că nu vom mai impune restricții privind raza de acțiune a armelor pe care le furnizăm”, a scris el pe rețelele sociale.

Totuși, este posibil să nu se refere la rachetele Taurus. Germania a furnizat Ucrainei și lansatoare de rachete Mars II, care au o rază de acțiune de aproximativ 85 de kilometri.

Există motive evidente de ordin militar pentru această „ambiguitate strategică”, dar și unele de ordin politic. Partenerii de coaliție ai lui Merz, social-democrații, s-au opus furnizării rachetelor Taurus, iar sondajele de opinie arată că această decizie este profund nepopulară în rândul publicului german.

Există presupuneri că, din acest motiv, Merz nu ar mai fi atât de favorabil ideii și că ar putea fi mai înclinat acum să sprijine dezvoltarea de către Ucraina a propriilor sale capabilități cu rază lungă de acțiune. În orice caz, este posibil ca prima dată când lumea va auzi despre faptul că Ucraina a primit rachete Taurus să fie în momentul în care acestea vor fi lansate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG