Linkuri accesibilitate

Linia dronelor. Unități de motocicliști. O ofensivă de vară. Apărarea ucraineană este la limită. Din nou


La începutul acestui an, oficialii ucraineni au anunțat o nouă inițiativă, „Linia dronelor”, care vizează restructurarea unor unități militare și prioritizarea tacticii dronelor pe câmpul de luptă.
La începutul acestui an, oficialii ucraineni au anunțat o nouă inițiativă, „Linia dronelor”, care vizează restructurarea unor unități militare și prioritizarea tacticii dronelor pe câmpul de luptă.

După o relativă pauză în timpul iernii, Rusia accelerează ritmul operațiunilor pe câmpurile de luptă din Ucraina, care se pregătește pentru o ofensivă de vară, cu cerul plin de drone și câmpuri pline de motociclete.

Pe la mijlocul lunii mai, mai exact pe 13 mai, două regimente rusești de pușcași motorizați, cu experiență de luptă, au pătruns în satul în ruine Nova Poltavka, traversând șoseaua T0504, care leagă orașele ucrainene rezistente Pokrovsk și Kostiantinivka.

Drumul servea drept traseu esențial de aprovizionare pentru forțele ucrainene și liniile lor defensive distruse de-a lungul unei porțiuni de 100 de kilometri a frontului.

Experții militari spun că este puțin probabil ca pierderea autostrăzii să ducă la o prăbușire imediată a liniilor ucrainene. Cu toate acestea, nu face lucrurile mai ușoare pentru forțele armate ucrainene mult încercate.

Acest lucru este cu atât mai adevărat acum, când sezonul de luptă de vară intră în deplină desfășurare, iar semnele indică o posibilă ofensivă majoră a forțelor ruse în săptămânile următoare.

La peste 40 de luni de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina continuă să piardă teren în fața unei armate ruse mai numeroase și mai bine echipate. Dar Ucraina ripostează, provocând pierderi usturătoare forțelor Moscovei. În ritmul actual, Rusia este pe cale să ajungă, până la sfârșitul anului, la cifra totală de un milion de morți în război.

Președintele rus Vladimir Putin „și cercul său apropiat nu intenționează să pună capăt războiului”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 26 mai. „De fapt, există multe dovezi că ei se pregătesc pentru o nouă ofensivă. Rusia planifică un război de durată.”

O vară lungă și fierbinte?

Pauza din timpul iernii în ceea ce privește operațiunile militare de amploare de-a lungul celor aproape 1.100 de kilometri de linie a frontului a fost atribuită, în principal, faptului că Rusia își reconstituia unitățile și își suplinea arsenalele. Noroiul din timpul iernii a făcut dificilă traversarea câmpiilor de către vehiculele grele ale ambelor tabere. Cerul înnorat a îngreunat misiunile aviației ruse, care nu a mai putut bombarda pozițiile ucrainene cu bombe planante grele.

Situația s-a schimbat în ultimele săptămâni. Forțele ruse au avansat într-un ritm mai rapid în ultimul timp, spune Emil Kastehelmi, un analist militar din cadrul Black Bird Group, o organizație de monitorizare cu sediul în Finlanda.

Autostrada T0504 a fost o rută bună pentru aprovizionare și transport, a explicat el, însă este, la modul practic, neutilizabilă pentru trupele ucrainene încă din ianuarie 2025, când a fost distrus un pod aflat la sud de Nova Poltavka.

Cu toate acestea, „în zona Nova Poltavka nu există niciun progres real în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat expertul pentru Europa Liberă.

„O străpungere ar însemna că apărarea s-ar prăbuși într-un mod mai rapid și mai serios, astfel încât forțele mecanizate ale inamicului să poată exploata rapid situația și să avanseze adânc în spatele apărătorului”, a explicat el. „Totuși, în acest moment, înaintarea are loc într-un ritm relativ moderat, chiar dacă este mai rapid decât ceea ce am văzut anul acesta.”

Voluntarii ucraineni continuă să încerce să evacueze locuitorii rămași în Pokrovsk, un oraș din Donbas de care se apropie de forțele ruse.
Voluntarii ucraineni continuă să încerce să evacueze locuitorii rămași în Pokrovsk, un oraș din Donbas de care se apropie de forțele ruse.

Ritmul tot mai intens al operațiunilor a alimentat temerile că Rusia plănuiește o ofensivă mai amplă în această vară — poate chiar un efort de a cuceri regiunile Herson, Donețk și Zaporojie ale Ucrainei, în porțiunile pe care încă nu le controlează. Acesta este un obiectiv despre care Putin și consilierii săi l-au numit o prioritate.

„Este probabil să vedem lupte intensificate, mai ales în Donețk, pe măsură ce vara avansează”, a declarat Emil Kastehelmi.

Ofensiva Rusiei va avea, cel mai probabil, un „start lent, cu o creștere treptată a numărului și amploarei atacurilor într-o zonă tot mai largă în jurul axei principale”, a explicat Jack Watling, cercetător principal la Royal United Services Institute, o organizație din Londra.

„De fapt, există indicii că acest proces a început deja”, a spus Watling într-un raport publicat pe 20 mai. „Efortul principal al Rusiei în această vară va viza, din nou, orașele-cheie Kostiantinivka și Pokrovsk. Forțele ruse continuă să acționeze conform ordinelor de a finaliza ocuparea regiunii Donețk”, a adăugat el.

Principalul furnizor de armament al Ucrainei — Statele Unite — a întrerupt momentan livrările, ca urmare a faptului că administrația președintelui Donald Trump încearcă să intermedieze un armistițiu între Moscova și Kiev. Această situație provoacă deja probleme pentru unele unități de pe linia frontului.

Dar dacă unitățile ucrainene vor reuși să oprească avansul rusesc, acest lucru ar putea duce la o creștere a sprijinului occidental pentru efortul de război ucrainean, a declarat Mikola Bielieskov, analist în cadrul Institutului Național pentru Studii Strategice din Kiev, susținut de guvern. Sau i-ar putea convinge pe scepticii din administrația Trump să-și înăsprească poziția față de Moscova.

„Pentru o Ucraină obosită de război, campania de vară care urmează va fi un test major de rezistență”, a spus el într-o postare pe blog.

Forțele ucrainene se pregătesc pentru ofensiva de vară din partea trupelor ruse. (foto de arhivă)
Forțele ucrainene se pregătesc pentru ofensiva de vară din partea trupelor ruse. (foto de arhivă)

Atacul dronelor

Proliferarea dronelor – terestre și aeriene, de recunoaștere și de atac, autonome și pilotate de oameni – a redefinit modul în care comandanții militari, inginerii, planificatorii și chiar ofițerii de infanterie privesc câmpul de luptă.

Soldații de ambele părți raportează că este dificil, dacă nu chiar imposibil, să desfășori atacuri tradiționale de tip infanterie-cavalerie — în care soldații sunt transportați într-un vehicul blindat până într-o poziție de atac, de unde atacă pozițiile inamice susținuți de armament greu, precum tancuri sau vehicule blindate de luptă.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este că nu te poți mișca fără să fii văzut,” a declarat Daniel Driscoll, secretarul Armatei SUA, într-un podcast, la începutul acestei luni.

Având o populație mai mică și o bază industrială mai redusă, Ucraina a adoptat utilizarea dronelor ca o modalitate de a echilibra balanța în fața forțelor ruse. După ce au fost inițial lente în recunoașterea potențialului acestei tehnologii, forțele ruse și-au intensificat utilizarea dronelor, bazându-se pe dronele Shahed, de concepție iraniană, iar mai târziu pe modele dezvoltate în Rusia.

În luna februarie, autoritățile ucrainene au anunțat o nouă inițiativă numită Linia Dronelor – un efort care a restructurat modul în care anumite unități militare sunt organizate și desfășurate în luptă.

Acest demers „a fost decisiv în menținerea capacităților defensive și ofensive ale Ucrainei,” a declarat Jorge Rivero, ofițer în retragere al Corpului de Marină al SUA și specialist în armata rusă la Institutul pentru Analize de Apărare, cu sediul în zona Washington.

„Fără aceste schimbări, este greu de imaginat cum ar fi putut Ucraina să-și mențină ritmul operațional sau să contracareze ofensivele rusești recente,” cum ar fi cea din Pokrovsk.

La Pokrovsk, pe timpul iernii, forțele ruse au încercat să avanseze treptat către centrul de garnizoană care aprovizionează liniile ucrainene. Totuși, unitățile ucrainene au reușit să respingă unele dintre liniile rusești.

„Linia Dronelor demonstrează că Ucraina a făcut tranziția de la o utilizare improvizată a dronelor la o capacitate integrată și produsă în masă, care generează efecte tactice și operaționale concrete,” a spus Jorge Rivero.

Militari ruși se antrenează să opereze drone militare într-o locație nedezvăluită, pe 26 mai.
Militari ruși se antrenează să opereze drone militare într-o locație nedezvăluită, pe 26 mai.

La rândul ei, Rusia a început, potrivit unor relatări, să înființeze propriile regimente specializate în utilizarea dronelor, dintre care unul se crede că a contribuit la întreruperea liniilor de aprovizionare ucrainene în regiunea rusă Kursk, pe care Ucraina a invadat-o vara trecută.

Pe lângă țintele de pe câmpul de luptă, Rusia a folosit arsenalul său de drone pentru a lovi ținte civile în Ucraina: blocuri de apartamente, centrale electrice, poduri.

De la 26 mai încoace, Rusia a lansat peste 1.390 de drone asupra unor ținte nemilitare, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Atacul nocturn din 26 mai a fost, potrivit oficialilor, cel mai mare din punct de vedere al numărului de drone folosite de la începutul invaziei pe scară largă.

Doliu pentru o mamă din Ucraina care și-a apărat fiul cu propriul corp în timpul unui atac rusesc cu drone
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:02 0:00

Unități de motocicliști

Până de curând, vehiculele mari și grele - tancuri, transportoare de personal, vehicule de luptă pentru infanterie - erau arma preferată a armatelor terestre moderne. În Ucraina însă acestea sunt din ce în ce mai vulnerabile, deoarece dronele devin mai puternice și mai omniprezente.

Intervin motocicletele. Atât Ucraina, cât și Rusia recurg la motociclete de teren, care sunt rapide, versatile și nu au niciun fel de protecție.

Forțele ruse folosesc de luni de zile unități de motocicliști; un videoclip promoțional al Ministerului Apărării, publicat la 26 aprilie, descrie o unitate drept „parașutiști pe cai de fier”.

Forțele ucrainene au raportat un atac rusesc combinat cu motociclete lângă Bahatir, la sud de Pokrovsk.

Ucraina a copiat tacticile rusești și a trecut la înființarea unor unități specializate de asalt cu motociclete. (fotografie de arhivă)
Ucraina a copiat tacticile rusești și a trecut la înființarea unor unități specializate de asalt cu motociclete. (fotografie de arhivă)

În aprilie, o unitate rusă a încercat să traverseze râul Oskil, la nord de Kupiansk, combinând vehicule blindate cu motociclete, a declarat locotenent-colonelul Pavlo Șamșin, purtător de cuvânt al operațiunilor din regiunea Harkiv a Ucrainei.

„Sarcina principală este să ajungi rapid din punctul A în punctul B. Folosirea motocicletelor pentru asta nu este cea mai sigură metodă, dar să zicem că suferi pierderi mult mai mici”, a spus el într-un interviu pentru Suspilne, radiodifuzorul public al Ucrainei.

„Imaginează-ți: dacă sunt 50 de motociclete care traversează un câmp, de câte drone ai nevoie ca să le distrugi pe toate?”, explică Șamșin.

„Și se mișcă destul de repede — dacă trebuie să traverseze un câmp de 1,5 kilometri, vor petrece trei până la cinci minute pe el, iar drona trebuie echipată, lansată și apoi să tragă”, a adăugat el.

Pentru a imita unele dintre tacticile rusești, comandanții ucraineni au format și ei unități de motocicliști. Regimentul 425 de Asalt Separat a publicat luna aceasta un fel de videoclip de recrutare, în care se văd soldați antrenându-se pentru atacuri rapide de tip manevră, folosind motociclete de teren, câte doi soldați ușor înarmați pe fiecare motocicletă.

Rusia, având o armată mai mare și o populație mai numeroasă din care să recruteze, își poate permite pierderile ridicate rezultate din atacurile cu motociclete, a explicat Oleksandr Kovalenko, un comentator militar ucrainean.

„Ucraina nu ar trebui să lupte cu aceste metode. Sarcina noastră este să ne minimizăm pierderile și să le maximizăm pe cele ale inamicului,” a scris el într-o postare pe Telegram. „Iar folosirea motocicletelor în atacuri nu va ajuta la atingerea acestui obiectiv.”

Reportaj realizat cu ajutorul Donbas Realities, un proiect al Serviciului Ucrainean RFE/RL.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG